Τελεσίγραφο από τρόικα και άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης

Επιμένουν σε λοκ άουτ, απεργίες και ασφαλιστικό οι δανειστές.

Τελεσίγραφο από τρόικα και άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης
2'

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σε άτακτη υποχώρηση οδηγείται η κυβέρνηση μετά το τελεσίγραφο της τρόϊκας για άμεση συμφωνία στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας επανέλαβαν τις απαιτήσεις τους να προχωρήσουν τώρα οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στον συνδικαλιστικό νόμο, το "λοκ άουτ" και το Ασφαλιστικό. Οι αλλαγές και οι απαιτήσεις της τρόϊκας βρέθηκαν νωρίτερα, το μεσημέρι, στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση και την γ.γ. Άννα Στρατινάκη η οποία έχει επωμισθεί το νομοτεχνικό πλαίσιο των αλλαγών στα εργασιακά. Αργά το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε και πάλι στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει για δεύτερη φορά τον πρωθυπουργό σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που φαίνεται να λαμβάνουν δραματικό χαρακτήρα αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δεχτεί "όλο το πακέτο".

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόϊκα ζητεί να προχωρήσουν άμεσα:

α) Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με περικοπές συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (άδειες) επανεξέταση της χρηματοδότησης των συνδικάτων και κυρίως αλλαγή του Ν.1264/1982 σε ό,τι αφορά την προκήρυξη απεργιών, ζητώντας αφενός αύξηση του χρόνου προειδοποίησης (από 24 σε 48 ώρες) αλλά και αυξημένη πλειοψηφία 50% + 1 για την λήψη σχετικής απόφασης.

Β) Αλλαγή του καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις, θεωρώντας την προσωρινή λύση έγκρισης των απολύσεων μέσω του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) μή επαρκή και απαιτούν νόμο που θα επισπεύδει τη σχετική διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατικές παρεμβάσεις.

Γ) Επαναφορά του εργοδοτικού "λοκ άουτ", του μέτρου της ανταπεργίας, δηλαδή να έχουν το δικαίωμα οι εργοδότες να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους σε περίπτωση απεργίας διαρκείας. Αυτό προβλεπόταν από τον νόμο Λάσκαρη (υπουργός Εργασίας επί Κωνσταντίνου Καραμανλή) αλλά καταργήθηκε με τον Ν.1264/1982.

Για το τελευταίο ζήτημα το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει πως μπορεί να επιλυθεί με την θεσμοθέτηση της ταχύτερης εκδίκασης υποθέσεων που εμμέσως αφορούν την ανταπεργία, όπως το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα.

Δ) Επίσπευση της "μεταρρύθμισης" του Ασφαλιστικού προκειμένου να μειωθούν ακόμα περισσότερο την επόμενη διετία οι συνταξιοδοτικές δαπάνες. Οι δανειστές ζητούν ρητές δεσμεύσεις τώρα, για τις διοικητικές ενοποιήσεις (όλα τα Ταμεία θα συγχωνευθούν στο ΙΚΑ), αλλά κυρίως τις παρεμβάσεις στις επικουρικές, την καθιέρωση της 20ετίας για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης με ταυτόχρονη κατάργηση του προνοιακού σκέλους τους, καθώς από την 1.1.2015 προβλέπεται η καθιέρωση της κατώτατης σύνταξης των 360 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή