Καταγγελίες – «φωτιά» Νικολόπουλου στη Βουλή
Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε σήμερα, Πέμπτη (20/11/2014) ο βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, εκπροσωπώντας την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ στην διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας επί των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, ενός νομοσχεδίου που στοχεύει στην ενοποίηση, συμπλήρωση και εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων της χώρας.
Αν και ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι επί του προκειμένου νομοσχεδίου η συμπαράταξη των ΑΝΕΛ, του Άρματος Πολιτών και των Χριστιανοδημοκρατών θα ψηφίσει θετικά, υπογράμμισε πως κάθε συζήτηση στη Βουλή δεν μπορεί να αναλώνεται μόνο σε «τεχνικής» φύσης ζητήματα και μεταξύ άλλων, έθεσε το ζήτημα των μεγαλο-οφειλετών αλλά και το ζήτημα των απαιτήσεων της τρόικας, όπως εμφανίζεται το θέμα στα μέσα ενημέρωσης.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να επαναλάβουμε αυτό που είπαμε και στην Επιτροπή, ότι δηλαδή μετά από πολύ καιρό κοινοβουλευτικής ανωμαλίας με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και πλήθος τροπολογιών, σήμερα ζούμε μια φυσιολογική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Όπως τονίστηκε και από Βουλευτές της συμπολίτευσης, αυτό έπρεπε να γίνεται καθημερινά. Δηλαδή, να μην αιφνιδιάζονται οι πολιτικές ή οι κοινωνικές δυνάμεις, να υπάρχει άπλετο φως και χρόνος για συζήτηση και επεξεργασία. Επίσης, από την άλλη η Κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη και πρόθυμη, ακούγοντας παρατηρήσεις Βουλευτών, φορέων και κομμάτων να τις συμπεριλαμβάνει και να βελτιώνει διατάξεις του κάθε νομοσχεδίου, όπως εν προκειμένω του συζητουμένου, ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Ξέρετε, αυτό μου έδωσε την αφορμή και στην Επιτροπή αλλά και εδώ στην Ολομέλεια να επαναλάβω ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να φτιάξουμε εμείς οι Έλληνες Βουλευτές το «μενού» των μεγάλων θεμάτων που θα μπορούσαμε με την ίδια άνεση και τον ίδιο τρόπο να συζητήσουμε. Θα αναφερθώ λίγο περισσότερο στη συνέχεια, όπως το έκανα και στην Επιτροπή, στο μεγάλο θέμα του δημοσίου χρέους, αλλά και στα άλλα θέματα, σε αυτό το περιλάλητο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα είναι διά χειρός Ελλήνων. Όμως, θέλω να ρωτήσω πώς μπορεί κανείς να περιμένει τα βέλτιστα αποτελέσματα από ένα τεχνικό νομοσχέδιο, όταν ο μόλις κατελθών εκ του Βήματος συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ εν ίδει ερωτήματος έθεσε στην κυβέρνηση το θέμα, να μην απαλλαγούν οι φοροκλέπτες.
Μάλιστα, μόλις προχθές έγραφαν οι εφημερίδες - το κατέθεσα ως ερώτηση - ποιος είναι αυτός ο γνωστότατος επιχειρηματίας, που πήρε 150 εκατομμύρια δάνειο από μία τράπεζα και την ίδια μέρα έβγαλε τα χρήματα έξω, στην Κύπρο. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι ένας από εκείνους που μπαίνουν από την πίσω πόρτα στο Μέγαρο Μαξίμου... Όμως δεν ίδρωσε το αυτί κανενός! Κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη να πει στους φτωχοποιημένους Έλληνες ή στον συνάδελφο που έχω τώρα απέναντί μου ότι «να, κάναμε το στοιχειώδες, τον έπιασαν». Πήρε 150 εκατομμύρια δάνειο για την επιχείρησή του ο έξυπνος μεγαλοεπιχειρηματίας, που εμφανίζεται να κάνει και αγαθοεργίες, να έχει φίλο τον Πρωθυπουργό ίσως και τον «συν-πρωθυπουργό» και τα έβαλε στον προσωπικό του λογαριασμό στο εξωτερικό. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Δεν του μιλάει κανένας...
Γι' αυτό νομίζω ότι δεν φθάνει να το θέτουμε ως ερώτημα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι απαίτηση όλων, να βρεθούν όσοι μετά το 2008 έβγαλαν χρήματα έξω. Αν δεν κάνω λάθος, η Τράπεζα της Ελλάδος μας είπε ότι δέκα χιλιάδες άνθρωποι έκαναν αυτήν τη δουλειά. Δεν πρέπει να είσαι ή να θεωρείσαι ακροδεξιός - είτε είσαι στο Ευρωκοινοβούλιο είτε είσαι στο ελληνικό Κοινοβούλιο - για να πεις ότι δεν μπορεί να ανταμείβονται και να ηγούνται της προσπάθειας ενός καλύτερου κόσμου αυτοί που συνέβαλαν ώστε το κράτος τους να ζει εις βάρος άλλων κρατών.
Θα πω μια λέξη και για το Γλωσσάρι. Φανταστείτε να φθάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε και... λεξικό στα λογιστήρια! Και το λέω γιατί ενυπάρχει ο κίνδυνος μετά από αυτά τα ωραία, τα διεθνή και τα παγκόσμια, μετά το Γλωσσάρι, αίφνης να μας πουν κάποιοι ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται σε μία γλώσσα και μόνο, δήθεν «για να συννενοούμαστε»... Ειπώθηκε αυτό και από άλλους συναδέλφους στην αίθουσα.
Επίσης, ακούστηκε σαν ειρωνεία η ευχή μια εγκύκλιος να τα έχει όλα. Μα, αν ήταν έτσι όντως, ίσως να έπρεπε να τα είχε το νομοσχέδιο.
Και επίσης, έχει υπολογιστεί ποιό θα είναι το κόστος της μεταβολής στις κεντρικές υπηρεσίες; Δεν πήραμε απάντηση ούτε για τον εξοπλισμό, ούτε για τα σεμινάρια που θα πρέπει να περάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, και βεβαίως οι λογιστές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μην σας κουράσω με τα ίδια. Ήδη είπαμε ότι συμφωνούμε με το συζητούμενο νομοσχέδιο. Άρα ίσως θα ήταν λίγο πιο χρήσιμο σε αυτόν το χρόνο να πω ότι δεν είναι δυνατόν η Βουλή να είναι ξεκομμένη από αυτά που γίνονται αυτήν την ώρα. Να συζητάμε για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα σαν να μην συμβαίνει τίποτα στον έξω κόσμο και ενώ σήμερα οι Έλληνες ακούν από τους μνημονιακούς ντελάληδες, από τα μνημονιακά κύμβαλα να αλαλάζουν από το πρωί ότι τελειώνει, λέει, το σαρανταοκτάωρο του τελεσίγραφου που έδωσαν οι ξένοι κατακτητές και λένε «ή θα τα δεχθείτε τώρα όλα ή εμείς δεν ερχόμαστε» ή «εμείς θα σας κάνουμε εκείνο και το άλλο και το άλλο».
Κύριε Υπουργέ, σήμερα το πρωί ρώτησαν το συνάδελφό μας, τον κ. Ταμήλο, σε μία από αυτές τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, εάν ξέρει κάτι, για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό τι είναι αυτό το τελεσίγραφο, τι λέει, εάν έχει πάρει το e-mail στα χέρια του. Ένας εκ των τριακοσίων είναι, Βουλευτής. Και λέει «ξέρετε, αυτά δεν τα λένε σε εμάς τους Βουλευτές, εμείς δεν ξέρουμε τίποτα από αυτά». Εγώ θα επιμείνω - όπως έκανα και στις Επιτροπές - και εσείς ας μην απαντάτε. Σήμερα νομίζω ότι οφείλετε, κύριε Υπουργέ, και με τα καινούρια μεγάλα καθήκοντά σας να απαντήσετε και να μας πείτε: Συμβαίνουν τόσο σημαντικά πράγματα; Πράγματι, οι Έλληνες μπορεί να ξυπνήσουν αύριο με ένα καινούριο μνημόνιο, με καινούριο χαλκά στη μύτη; Εσείς τι λέτε; Έχετε ανοίξει κάποια συζήτηση;
Εγώ νομίζω ότι μπορείτε, στο χρόνο που έχετε, να πείτε δύο κουβέντες πέρα από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, γιατί μόνον έτσι οξυγονούται και αυτή εδώ η αίθουσα.
Έξω συζητάει ο κόσμος τι μπορεί να σημαίνει το «ναι» ή το «όχι» στο τελεσίγραφο της Τρόικας. Εμείς εδώ όμως θα... το μάθουμε μάλλον από το φίλο του Πρωθυπουργού, τον κ. Πρετεντέρη, το βράδυ στις 8.30. Αλλά μάλλον θα μάθουμε μόνο αυτά που θέλει ο Πρωθυπουργός....
Κυρίες και κύριοι, κάτι ακόμα.
Στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχει ένα ζήτημα. Έχει να κάνει με το κόστος προσαρμογής των λογιστηρίων των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.
Καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας, γιατί οι επιχειρήσεις σήμερα, δυστυχώς, μετρούν και το τελευταίο ευρώ. Θα υπογραμμίσουμε και πάλι την αναγκαιότητα των αλλαγών στις υποδομές του Υπουργείου Οικονομικών. Κι εκείνοι γρήγορα πρέπει να προσαρμοστούν και να αναβαθμιστούν γι' αυτές τις νέες εφαρμογές.
Και κλείνω με αυτό που είπα στην αρχή: Θα ήταν πολύτιμο να γίνει μια συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τις μέρες που έρχονται. Για την χάραξη μίας εθνικής στρατηγικής, ειδικά καθώς έρχεται μπροστά μας το ζήτημα του χρέους. Αλλά νομίζω πως η συγκυβέρνηση αποφεύγει μία τέτοια συζήτηση γιατί δεν έχει κανένα σχέδιο. Απλά έχει παραιτηθεί από κάθε διαπραγμάτευση και περιμένει τις αποφάσεις των δανειστών. Όπως έκανε πάντοτε... Και δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα μάλλον είναι πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν μπορεί να υπηρετήσει τη μεγάλη ανάγκη εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Όμως τουλάχιστον ας κάνει το ελάχιστο. Την ίδια αποφασιστικότητα που δείχνει προς τους πολίτες για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, ας την δείξει και προς τα στελέχη της. Γιατί την ώρα που εμείς συζητάμε όλα αυτά, ο δημοσιογράφος κ. Βαξεβάνης καταγγέλλει ότι ο Υπουργός Οικονομικών καταπάτησε δημόσια γη είκοσι στρεμμάτων. Και δεν γίνεται τίποτα! Καλά, δεν υπάρχει πέτσα; Δεν τρέχει τίποτα; Για σκεφτείτε να ήταν κανένας της Χρυσής Αυγής...»