«Φωτιά στα τόπια» έβαλε ο ΓΑΠ!
Για τους παροικούντες την πασοκική Ιερουσαλήμ, μόνο έκπληξη δεν ήταν η επιστολή-βόμβα του Γ. Παπανδρέου με την οποία ζητά απ' τον Βενιζέλο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή προέδρου απ' τη βάση.
Ήδη το Newsbomb.gr σας είχε ενημερώσει τόσο για τις προτάσεις που έχει δεχτεί για να προχωρήσει σε οριστική ρήξη με τον Βενιζέλο, όσο και για τη μεγάλη ψυχρότητα που επικράτησε στη συνάντησή τους, παρά την επιχείρηση Βενιζέλου μέσω δημοσιογραφικών παπαγαλακίων να περάσει ένα διαφορετικό, πιο «εύκρατο κλίμα».
Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν πως ο Βενιζέλος εξοργίστηκε μόλις έλαβε το... γράμμα του ΓΑΠ κι εκφράζονταν με τους βαρύτερους χαρακτηρισμούς εναντίον του, τέτοιους που δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν...
Οι πληροφορίες μας ακόμα αναφέρουν ότι:
-Την τελική απόφαση να βγάλει αυτή την ανακοίνωση με το συγκεκριμένο περιεχόμενο ο ΓΑΠ την έλαβε κατ' αρχήν με την οικογένειά του.
-Στη συνέχεια συσκέφτηκε με συνεργάτες του (Ελενόπουλος, Πεταλωτής, Βάρτζελη, Καρχιμάκης) ενώ μίλησε και με τους Ξυνίδη, Πετσάλνικο, Γερουλάνο αλλά και με ορισμένα άλλα στελέχη με τα οποία κρατά επαφές.
-Σχεδόν όλοι συμφώνησαν στην έκδοση αυτής της ανακοίνωσης. Άλλωστε το αίτημα για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το έχουν διατυπώσει ακόμα και βουλευτές και στελέχη που δεν θεωρούνται της επιρροής του. Εκτιμήθηκε, ότι το συγκεκριμένο αίτημα μπορεί να συσπειρώσει στελέχη από όλες τις τάσεις, αλλά –κυρίως- οπαδούς του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν θέλουν την ουσιαστική διάλυσή του και την υποβάθμισή του σε... συνιστώσα της Δημοκρατικής παράταξης.
«Ο Γιώργος έβαλε φωτιά στα τόπια», ήταν η εκτίμηση ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, μόλις πληροφορήθηκε την ανακοίνωση του ΓΑΠ.
Και αυτό είναι αλήθεια.
Τόσο για τις εσωκομματικές εξελίξεις (θεωρείται βέβαιη η αντίδραση του Βενιζέλου), όπου είναι θρυαλλίδα δραματικών εξελίξεων, όσο και για την κυβέρνηση.
Κατ' αρχήν, όπως μας τόνισε στενός συνεργάτης του ΓΑΠ, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Γιώργος δεν θα είναι υποψήφιος με τη ΔΗΠΑΡ, εφόσον απορριφθούν οι προτάσεις του.
Αλλά η τοποθέτησή του ουσιαστικά σηματοδοτεί την αυτονόμησή του από κρίσιμες επιλογές της κυβέρνησης.
Δηλαδή θεωρεί ότι αποκτά το δικαίωμα ακόμα και καταψήφισης νομοσχεδίων, αν κρίνει ότι δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στην ήδη δεινά δοκιμαζόμενη κυβέρνηση.
Σας αποκαλύπτουμε μάλιστα και τούτο, ενδεικτικό των προθέσεών του:
Στη συνάντηση με τον Βενιζέλο τον έψεξε ότι είναι στην ουσία υποχείριο του Σαμαρά τονίζοντάς του ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να λειτουργούν στη βάση πολιτικής συμφωνίας και όχι άνευ όρων...
Επίσης να επισημάνουμε, ότι αν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα, τον ΓΑΠ θα τον ακολουθήσουν περί τους 4-5 βουλευτές και αρκετά στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου...
«Αιχμηρή» απάντηση ΠΑΣΟΚ
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε άμεσα και… επιθετικά, απορρίπτοντας με μπόλικες… αιχμές τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή συνεδρίου και εκλογή νέου Προέδρου, από τη στιγμή που «το κόμμα πορεύεται με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου του 2013 και τις πρόσφατες αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής».
«Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με βασική αρχή την ανοιχτή και ουσιαστική πολιτική συμμετοχή της βάσης του», τονίζεται χαρακτηριστικά στο σχόλιο του γραφείου Τύπου της παράταξης, αναφέροντας ως παράδειγμα, την εκλογή Προέδρου εν μέσω κρίσης το 2012, αλλά και το συνέδριο του Μαρτίου του 2013. Αμέσως μετά προσθέτει, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού: «Δεν έγινε δυστυχώς το ίδιο πριν τη μεγάλη στροφή του Μαΐου του 2010, ούτε πριν την πρώτη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το Νοέμβριο του 2011».
Επίσης, θεωρεί τις προτεινόμενες από τον κ. Παπανδρέου κομματικές διαδικασίες «κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας», οι οποίες προκαλούν «αβεβαιότητα και αστάθεια». Κάτι που δεν δικαιούται να κάνει το ΠΑΣΟΚ ως «εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική», υπογραμμίζεται.
«Οι απόψεις του κ. Παπανδρέου», αναφέρεται ακόμα, «είναι γνωστές και έχουν εξεταστεί προσεκτικά πριν ληφθούν οι αποφάσεις συλλογικά και δημοκρατικά από τα όργανα του Κινήματος».
Πολύ σημαντική είναι και η αναφορά στις προτεραιότητες της χώρας, όπως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες συγκροτούν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα επιτρέψουμε να το διαταράξει κανείς», υπογραμμίζεται. Αναφορά που ερμηνεύεται ως σαφέστατη αιχμή, αν όχι επίθεση, κατά του κ. Παπανδρέου, οι απόψεις του οποίου δεν κινούνται στο ίδιο πλαίσιο.
Πάντως, σημειώνεται η «αυτονόητη διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου ότι θα εκτελέσει μέχρι τέλους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά του ως μέλους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ» με ό,τι αυτό συνεπάγεται…