Παρίσι όπως... Κάννες 2011 για Σαμαρά και Βενιζέλο
Του Βασίλη Βασιλόπουλου
Η δεύτερη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της συγκυβέρνησης με την τρόικα πραγματοποιείται στο Παρίσι με όρους που προσομοιάζουν με το Νοέμβριο του 2011, όταν και μόνον η υποψία πολιτικής διαχείρισης του μνημονίου μέσω δημοψηφίσματος εξαγρίωσε τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί.
Όπως και τότε, αλλά και στην πρώτη, φθινοπωρινή συνάντηση στο Παρίσι, έτσι και αυτή τη φορά η ατζέντα έχει μέτρα δύσκολα και συνομιλητές που από τη μια πλευρά απαιτούν τήρηση των συμφωνηθέντων και από την άλλη κατανόηση επί του εσωτερικού πολιτικού προβλήματος της συμμαχικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι και τότε οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι πλέον των 6 χιλιάδων απολύσεις στο δημόσιο και το ασφαλιστικό ήταν από τα πιο καυτά θέματα, μαζί με τη διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό ή πλεόνασμα, και το ελληνικό επιχείρημα ήταν και πάλι πολιτικό: η εμφάνιση του κυρίου Σαμαρά στη ΔΕ Θεσσαλονίκης και οι εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις.
Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στον OECD στις 14:00 και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη (26/11/2014), με την ελληνική αντιπροσωπεία να έχει εντολή να λέει με έμφαση στους συνομιλητές της ότι δεν συζητά παράταση του ισχύοντος προγράμματος και αμφισβητεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2015 δεν έχουν προβλεφθεί κατά 2,5 δις ευρώ.
Πάντως τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς την προσεχή Πέμπτη (27/11/2014) θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, στο πλαίσιο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Ενδεικτική του κλίματος της διαπραγμάτευσης ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη χθεσινοβραδυνή (24/11/2014) σύσκεψη χάραξης τακτικής στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι η ελληνική πλευρά ζητεί πολιτική απόφαση που θα της επιτρέψει να μην λάβει ενοχλητικά μέτρα για τους πολίτες, όπως έχει δεσμευτεί στο εσωτερικό και κυρίως στους βουλευτές της συμπολίτευσης.
Μάλιστα επιμένει ότι δεν θα ληφθούν νέα ενοχλητικά μέτρα σχετικά με τα δημοσιονομικά και το ασφαλιστικό, που «είναι πέραν της νομοθεσίας».
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί έως τις 8/12 ο έλεγχος της τρόικας ή «εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς».
Στη διπλωματική γλώσσα Βενιζέλου, είναι πιθανόν, εάν υπάρξει πολιτική απόφαση, να ακολουθήσουν μέτρα εξειδίκευσης (τεχνικές λεπτομέρειες τις αποκάλεσε) αφήνοντας να εννοηθεί ο μεγάλος στόχος της διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι οι όποιες συνομιλίες θα προσεγγίσουν χρονικά την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και δραματικοποίησε τη συνάντηση του Παρισιού λέγοντας ότι γίνεται η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, κάτι που τελικώς αποδεικνύεται ότι δεν ήταν μια χρονολογική νομοτέλεια.