Ο χάρτης της σύγκρουσης ΓΑΠ – Βενιζέλου
Το παρασκήνιο πίσω από τη σφοδρή αντιπαράθεση - Θέμα χρόνου η οριστική ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες.
ΠΟΥ ΤΟ... ΠΑΝΕ ΤΑ ΔΥΟ «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ» - ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Των Κώστα Τσιτούνα - Βασίλη Βασιλόπουλου
Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Εκείνο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει είναι το ακριβές timing αν και αρκετοί το προσδιορίζουν σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η φράση – κλειδί που είπε ο Γ. Παπανδρέου στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Βενιζέλο είναι ενδεικτική των προθέσεων του πρώην πρωθυπουργού.
«Βαγγέλη τις ενστάσεις μου τις ξέρεις» ήταν η απάντηση του ΓΑΠ όταν ο Βενιζέλος προσπάθησε να του «διαφημίσει» τη ΔΗΠΑΡ.
Το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τους σχεδιασμούς και τις βλέψεις των δύο «στρατοπέδων».
Έτοιμος για όλα ο Γιώργος Παπανδρέου
Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου του κυβερνητικού μνημονιακού παρελθόντος και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πλαίσιο στο οποίο συμφωνούν πολλά στελέχη που είτε είναι πιστοί οπαδοί , είτε συγκυριακοί σύμμαχοι, έναντι Βενιζέλου, με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Πολλοί εξ αυτών θεωρούν ότι είναι συμπλεγματικό να αναφέρεται κανείς στο πόσο καλά εκτελούσε το μνημόνιο στο οποίο προσέφυγε (δικαιολογημένα) και όχι στο πόσο αλλοιώθηκε το πρόγραμμα στήριξης σε πρόγραμμα βίαιης αναδιανομής του πλούτου από τα συμφέροντα μετά το καλοκαίρι του 2011 με ευθύνη των δανειστών και των συνεργατών τους, Βενιζέλου και Σαμαρά.
Αυτές οι πολιτικές πρέπει να ανατραπούν και να αποκηρυχθούν όπως λένε και δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν ως εγγυητή της επόμενης ημέρας τον ΓΑΠ.
Προφανώς δεν προσβλέπει κανείς στην καθολική επάνοδο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μολονότι επιδιώκουν να εκπέσει του αξιώματος ο νυν πρόεδρος.
Δυο ρεύματα (και ίσως πολλά περισσότερα) συναντώνται με την ευκαιρία της «δήλωσης Παπανδρέου». Οι προγραμματικοί που επιδιώκουν και συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς να γίνουν παρακολούθημα του. Οι παραδοσιακοί που θέλουν τη ρεβάνς. Μόνον που οι πρώτοι δεν θέλουν τους δεύτερους εάν έχουν συνδεθεί με τη συγκυβέρνηση καθοιονδήποτε τρόπο.
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος βρίσκεται συνεχώς στο πλάι του ΓΑΠ ακόμα και στις πρόσφατες συναντήσεις με στελέχη και ιδιαίτερα με τον Καστανίδη και τη Διαμαντοπούλου.
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης που λόγω δεξιοτήτων έχει το ρόλο της οργανωτικής γραμματείας. Η Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο Δημήτρης Ρέππας που δεν σταμάτησαν να συνομιλούν, μαζί του. Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Φίλιππος Πετσάλνικος κινούνται αθορύβως, ενώ στα πιο μαχητικά στελέχη καταγράφεται η Ντίνα Λάζαρη.
Ο Βενιζέλος παραμένει κόκκινο πανί για όλους. Θεωρούν ότι τώρα πια έχει τελειώσει. Μαζί του παίρνει και τον Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος εκτιμούν ότι βολεύτηκε πίσω από τον Βενιζέλο. Το παράδοξο είναι ότι και οι βενιζελικοί του χρεώνουν ότι αυτός παρέσυρε τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση με τον προηγούμενο πρόεδρο με τα γνωστά αποτελέσματα. «Του έδωσε αξία και να τα αποτελέσματα», λένε.
Στη συνάντηση αυτή ο ΓΑΠ απλώς υπενθύμισε τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει και τον Μάρτιο για την ΕΛΙΑ και μάλιστα με δημόσια ανακοίνωση σχεδόν ταυτόσημη σημασιολογικά με την πρόσφατη. Ίσως αυτό είναι και το πλαίσιο μιας σκληρής ανακοίνωσης που προετοιμάζει το γραφείο Παπανδρέου για τις διαρροές των συνεργατών του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Μέχρι τώρα πάντως, η επάνοδος ΓΑΠ δεν συνοδεύεται με οτιδήποτε άλλο παρά μόνον με τη γνώση ότι η προκήρυξη ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και όχι της ΔΗΠΑΡ θα εκτόνωνε τα πράγματα και δεν θα προκαλούσε τριγμούς στην συγκυβέρνηση με αφορμή την προεδρική εκλογή. Όπως λένε, «τώρα πια όλα συγχρονίζονται με την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας».
Για τους επικριτές των «επαναστατών» σχετικά με την πρόταση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται δυο συγκριτικές φράσεις:
1) το ΠΑΣΟΚ το 1981 δεν ήταν καλύτερο του ΣΥΡΙΖΑ και για το λόγο αυτό πρέπει να υποστηριχτεί ο κινηματικός του χαρακτήρας και
2) αν θεωρείς ότι ο Λαφαζάνης είναι πρόβλημα, τότε πώς βλέπεις και ανέχεσαι να σε κυβερνά ο Άδωνις με τον Βορίδη και τον Πλεύρη.
Σε επίπεδο νεολαίας, η «εξέγερση» είναι ακόμη ανώριμη. Πολλοί εξ αυτών ενθουσιάστηκαν με την διακυβέρνηση ΓΑΠ και επιδιώκουν επανάληψη και άλλοι δεν έχουν ακόμη σχηματίσει στέρεη πολιτική άποψη αφού εμφανίζονται υπέρμαχοι λέξεων όπως οι μεταρρυθμίσεις ενώ η μετάφρασή τους έχει διαλύσει το κράτος, την παιδεία και την υγεία. Εδώ είναι η ευθύνη του ηγέτη επισημαίνουν οι μεγαλύτεροι οι οποίοι ωστόσο νοιώθουν περήφανοι για τους «μικρούς».
Το σημαντικότερο είναι ότι στην παρούσα συγκυρία ο ένας χώρος αφουγκράζεται τον άλλον και η τεκμηρίωση ότι η κίνηση ΓΑΠ δεν είναι συγκρουσιακή ή ανασχετική με τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται από τις προσκλήσεις διεύρυνσης που κάνει κατ' εντολή Αλέξη Τσίπρα ο Αντώνης Κοτσακάς , στο πλαίσιο συγκρότησης ψηφοδελτίων.
*αν αξίζει να σημειωθεί κάτι είναι ότι περισσότερο οι «Γαπικοί» παρά οι «Συριζαίοι», είναι συμφιλιωμένοι με την ιδέα ενός υπουργού Λαφαζάνη!!!
Θεωρίες συνωμοσίας «βλέπει» το μπλοκ Βενιζέλου
«Ο άνθρωπος έχει έναν και μόνο στόχο: να ρίξει την κυβέρνηση» λένε για τον Παπανδρέου τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Βενιζέλο, ενώ είναι απόλυτα σίγουροι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο ΓΑΠ θα επιχειρήσει τελικώς το μεγάλο βήμα της ρήξης.
Μάλιστα σε off the record συζητήσεις φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι ο Παπανδρέου «προχωράει σε τέτοιες διαλυτικές κινήσεις ορμώμενος από ξένα κέντρα εξουσίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι «έχει υπόγειες διασυνδέσεις με αμερικανικούς παράγοντες και με το ΔΝΤ».
Άλλοι πάλι μέσα από το κόμμα ισχυρίζονται ότι «παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η τύχη του ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα θεωρούν ότι κανείς από τους σημερινούς βουλευτές δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει σε μια κίνηση πολιτικής εμπλοκής με τους 180. «Όποιος κάνει κάτι τέτοιο θα χαρακτηριστεί αυτομάτως αποστάτης» λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ταυτόχρονα διαμηνύουν ότι δεν θα τον διαγράψουν για να μην το κάνουν ήρωα.
Βέβαια κάτι τέτοιο έρχεται σε αντιδιαστολή με τις αλήστου μνήμης εποχές του 2007 όταν η υπέρμετρη φιλοδοξία του Βενιζέλου και οι σπασμωδική μετάβασή του στο Ζάππειο ηρωοποίησε αυτομάτως τον ΓΑΠ.
Τέλος στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με δημοσιογράφους τα στελέχη που πρόσκεινται στον Βενιζέλο κάνουν λόγο για «κηπουρούς» τους οποίους «σέρνει μαζί του ο ΓΑΠ εδώ και χρόνια και οι οποίοι είναι ''καμμένοι'' πολιτικά στη συνείδηση του κόσμου».