Ορφανός: Σχεδόν αδίκημα η χρήση των greeklish
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με θέμα «Γλώσσα και εθνική ενότητα» που διεξάγεται στην Κομοτηνή, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ορφανός τόνισε πως η ελληνική γλώσσα έχει την πιο μακρά ιστορία από τις ευρωπαϊκές γλώσσες.
«Τα ελληνικά ήταν η επίσημη γλώσσα του Βυζαντίου, ενώ κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα, η γλώσσα και η ορθόδοξη πίστη ήταν τα στοιχεία εκείνα που κράτησαν ζωντανό το Έθνος», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως η γλώσσα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την ομογένεια.
Ωστόσο, ο κ. Ορφανός σχολίασε και το φαινόμενο της γραφής ελληνικών λέξεων με χαρακτήρες του λατινικού αλφαβήτου (greeklish).
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η νέα γενιά χρησιμοποιεί τα greeklish. Είναι σχεδόν αδίκημα η χρήση της ελληνικής γλώσσας σε παραφθορά. Θα πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η έκφραση, μέσω της ελληνικής γλώσσας, είναι δύναμη. Με τα greeklish δεν τους καταλαβαίνει κανένας, ούτε οι Έλληνες, ούτε οι ξένοι», σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και επισήμανε την ανάγκη προστασίας της ελληνικής γλώσσας, ως στοιχείο πολιτισμού.
«Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ο βασικός κίνδυνος είναι η ομογενοποίηση που ουσιαστικά οδηγεί τους λαούς να ξεχάσουν τις καταβολές τους και το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο σκέψης και δράσης και να μπούνε σε συγκεκριμένους κανόνες», υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.