Πρώτα Πρόεδρος και μνημόνιο και μετά εκλογές!
Του Βασίλη Βασιλόπουλου
Λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε το νέο επεισόδιο του θρίλερ με τους δανειστές, και με την ευκαιρία της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, γίνεται σαφές ώρα με την ώρα, ότι άπαντες έχουν μπει στη λογική του προσωπικού σχεδιασμού για την επόμενη μέρα
Το κάδρο γίνεται πιο φωτεινό και αποκαλύπτει τη διάθεση πολλών να διαπραγματευτούν το μέλλον είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με πρόσωπα και μηχανισμούς που θεωρούν ότι μπορούν να τοποθετηθούν είτε απέναντι στον Τσίπρα, είτε υπέρ μια ευρύτερης συμμαχίας που συμπεριλαμβάνει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Το πρόσχημα των ημερών, όπως αποδεικνύεται η συνταγματική αναθεώρηση, δεν λειτούργησε ως ανέμεναν οι σχεδιαστές του Μαξίμου, οι οποίοι επεδίωκαν δια μέσου της υπογραφής να μετρηθεί η δυνητική πλειοψηφία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν ανεξάρτητοι βουλευτές ζήτησαν με τη σειρά αναθεώρηση του Συντάγματος, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και εκλογές το 2015. Η πρωτοβουλία, προφανώς δεν είχε την τύχη που ανέμεναν οι εμπνευστές της. Σημειώνεται ότι η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης θα έδινε ανάσες στην παρούσα κυβέρνηση έως τα τέλη του 2015.
Η περίφημη πρόταση έχει τελικά μόνο οκτώ υπογράφοντες. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)
Συνεπώς, από τη μια πλευρά ανέμεναν να συγκεντρώσουν περισσότερες από 180 υπογραφές με βάση το αίτημα για εκλογές και από την άλλη να το μεταφράσουν ως εξουσιοδότηση παράτασης του βίου αυτής της κυβέρνησης και ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το νέο μνημόνιο της πιστωτικής γραμμής.
Αυτό θα επέτρεπε τις οριζόντιες συνεννοήσεις για την επόμενη μέρα αφού όλοι θα αγόραζαν χρόνο για να τοποθετηθούν. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του ίδιου 24ώρου ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπαινίχθηκε πρόωρες εκλογές για να το μαζέψει αμέσως μετά το ΠΑΣΟΚ. Εξέλιξη που αυτονοήτως βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο αντιπρόεδρος με τον Αντώνη Σαμαρά, για την οποία ο υπουργός εξωτερικών προανήγγειλε ενημέρωση με sms στους δημοσιογράφους χωρίς να πει περισσότερα ως συνηθίζει...
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν έχει γίνει σαφές αν οι δυο αρχηγοί που ηγούνται της κυβέρνησης, ομονοούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να συρθεί σε εκλογές χωρίς να εμφανιστεί ως ηγέτης που τον αδειάζουν, αλλά η ιστορία γράφεται πάντα με τέτοια προαπαιτούμενα. Από την άλλη, πολλοί εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλλον επιδιώκει επιτάχυνση των εξελίξεων. Μάλιστα μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, επιταχύνει τις διεργασίες για τη Δημοκρατική Παράταξη.
Θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη, τόσο η διάθεση πολλών στο ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η στάση της Κουμουνδούρου να αντιμετωπίζει με φειδώ τις εξελίξεις.
Μένοντας στα δυο κόμματα της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι στο ΠΑΣΟΚ είναι σε πλήρη εξέλιξη ο διχασμός που επιφέρει η στάση Βενιζέλου και η πρόθεσή του να δημιουργήσει άλλον πολιτικό οργανισμό, από αυτόν που επανα-διεκδικεί ο Παπανδρέου ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις που επηρεάζει.
Στη ΝΔ, η παρουσία και οι πρωτοβουλίες της Ντόρας Μπακογιάννη δεν είναι χωρίς σημασία. Ήταν η πρώτη από το κόμμα της που ζήτησε να μην κλείσει η Βουλή και να γίνει άμεσα η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλώντας την Παρασκευή στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ καλώντας σε συμφωνία για εκλογή προέδρου, ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων, συνταγματική αναθεώρηση με αντάλλαγμα τον προσδιορισμό των εκλογών! Ακριβώς το ίδιο πλαίσιο των «ανεξάρτητων» στο κείμενο που περιφέρουν προς συλλογή υπογραφών.
Έκλεισε μάλιστα την ομιλία της με τη φράση «αυτή η βουλή έχει τη πλειοψηφία των βουλευτών που αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους προς τις νέες γενιές»!
Μέχρι τώρα πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι κινούνται και άλλες τάσεις εντός του γαλάζιου στρατοπέδου. Όπως και να έχει όμως, αυτές οι κινήσεις δεν εντάσσονται καθοιονδήποτε τρόπο στο σχεδιασμό του σημερινού αρχηγού.