Κινούμενη άμμος οι 180
Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έβαλαν "φωτιά" στις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων, εκκινώντας τις διαδικασίες εκλογής του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πίεση πλέον πέφτει πάνω στους βουλευτές, οι οποίοι στην τρίτη ψηφοφορία θα πρέπει να δώσουν τουλάχιστον 180 ψήφους στο πρόσωπο που θα προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αυτή τη στιγμή ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 155 βουλευτές (127 «γαλάζιους» και 28 «πράσινους»), κάτι που σημαίνει πως στο Μέγαρο Μαξίμου το σαφάρι πρέπει να αποδώσει άλλες 25 ψήφους.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι σήμερα μετρώνται σε 24, πολλοί εκ των οποίων πάντως έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να στηρίξουν την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Πρώτος χθες έσπευσε να αποκλείσει την παροχή της ψήφου του ο Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι Π. Τσατσόπουλος, Ρ. Μακρή, Θ. Παραστρατίδης και Χρ. Γιαταγάνα έχουν εκφράσει ίδιες απόψεις. Στον αντίποδα, περισσότερο θετικοί είναι οι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία ανεξάρτητοι Γ. Κασαπίδης, Β. Πολύδωρας, αλλά και οι αποχωρήσαντες από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Π.Μελάς, Β.Καπερνάρος, Κ.Καπερνάρος, Κ.Γιοβανούδης Μ.Ιατρίδη, Γ.Κουράκος και Γ.Νταβρής. Υπέρ της εκλογής προέδρου έχουν εκφραστεί επίσης οι Σπ.Λυκούδης, Γρ.Ψαριανός, Β.Οικονόμου, Κ.Μάρκου, Χρ.Αηδόνης, Μ.Μπόλαρης, Π.Μουτσινάς, προθέσεις που αν επαληθευθούν θα δώσουν σημαντική ανάσα στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.
Ερωτηματικό πάντως παραμένει το τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, για τους οποίους κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε πως δεν αποκλείεται να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνουν τη θέση τους ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο πως ενδιαφέρονται για το δημοκρατικό πολίτευμα.
Ακόμα πάντως και αν επαληθευτούν τα παραπάνω σενάρια, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει εξασφαλίσει 173 ψήφους, κάτι που σημαίνει πως θα αναζητά άλλες 7 ψήφους για να μην καταρρεύσει. Έτσι οι δύο διαθέσιμες δεξαμενές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς αναμένεται να δεχθούν ισχυρές πιέσεις προκειμένου να στηρίξουν την εκλογή προέδρου με τους Μ.Κόλλια, Ε.Κουντουρά, Π.Χαϊκάλη (ΑΝΕΛ) και Ν.Φούντα, Ν.Τσούκαλη, Μ.Γιαννακάκη και Θ.Ψύρρα (ΔΗΜΑΡ) να φωτογραφίζονται ως βασικοί στόχοι.
Σε κάθε περίπτωση, η τρίτη και τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι δραματική και να κριθεί ψήφο ψήφο κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά και σίγουρα κάτι από το οποίο θα κριθεί η πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, κάτι που πάντως δε συμμερίζονται αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές που ήδη αρχίζουν να προετοιμάζονται για εκλογικές διαδικασίες εντός του Ιανουαρίου.