Μόνο με «θαύμα» εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αν και από το Μαξίμου εξακολουθούν να διατείνονται ότι έχουν «κλειδώσει» τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την τρίτη ψηφοφορία, μια απλή καταμέτρηση των δεδομένων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ 180 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝ.ΕΛ Ή ΤΗΝ ΔΗΜ.ΑΡ.

Του Κώστα Τσιτούνα

H «δημοσιογραφική» καταμέτρηση των βουλευτών που διαθέτει η συγκυβέρνηση καταρρίπτει τους ισχυρισμούς τόσο του Σαμαρά όσο και των επιτελών του που εμφανίζονται υπέρμετρα αισιόδοξοι, εκτός κι αν υποθέσουμε ότι ο κ. Σαμαράς θα καταφέρει να διαλύσει τις επόμενες ημέρες κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα κόμματα της Βουλής.

Οι «σίγουροι» της ψηφοφορίας είναι οι 155 που διαθέτουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε κάποιο... ατύχημα από δυσαρεστημένους της τελευταίας στιγμής ή από απογοητευμένους... Πασόκους.

Από την ομάδα των 24 Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών τα σίγουρα «ναι» είναι μόνο 9 όπως μπορείτε να δείτε και από το γράφημα του Newsbomb.gr. Ταυτόχρονα, τα σίγουρα «όχι» είναι και αυτά 9.

Συνεπώς από τους 155 της συγκυβέρνησης πάμε στους 164.

Αυτοί είναι όπως λέμε οι «κατοχυρωμένοι». Από αυτό τον αριθμό και μετά αρχίζουν τα σενάρια και οι εκτιμήσεις αφού οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο είναι πυρετώδεις. Γεύματα, συναντήσεις, ενδιάμεσοι, υποσχέσεις και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους.

Αν λοιπόν δεχθούμε ότι τα σίγουρα «όχι» των ανεξαρτήτων βουλευτών είναι 9, κι αν υποθέσουμε ότι και οι 6 αναποφάσιστοι (Ιατρίδη, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, Μελάς, Καπερνάρος και Πολύδωρας) απαντήσουν θετικά στην υποψηφιότητα Δήμα, οι 164 γίνονται 170.

Επί της ουσίας δηλαδή το καλύτερο σενάριο, επιμένει ότι ο Σαμαράς έχει μόνο 170.

Προσέξτε τώρα: Ακόμα κι αν δεχθούμε το ακραίο σενάριο ότι ο κ. Σαμαράς θα καταφέρει να πείσει και όσους έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν όχι (Βουδούρης, Παραστατίδης, Τζάκρη, Μακρή, Τατσόπουλος, Ανδρουλάκης, Μπόλαρης, Γιαταγάνα, Μουτσινάς), το νούμερο δεν ξεπερνά τους 179!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι για να ξεπεράσει ο κ. Σαμαράς τους 180 πρέπει πάση θυσία να «σπάσει» κάποια κοινοβουλευτική ομάδα. Και για να ακριβολογούμε πρέπει να «σπάσει» είτε τη ΔΗΜ.ΑΡ. , είτε τους ΑΝ.ΕΛ.

Στην πρώτη περίπτωση της Δημοκρατικής Αριστεράς τα πράγματα είναι εξόχως δύσκολα αφού οι περισσότεροι της ΔΗΜ.ΑΡ. αν είναι να «σπάσουν» θα μετακινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς μένει η περίπτωση των ΑΝ.ΕΛ. τους οποίους η κυβέρνηση πολιορκεί εντόνως, με στόχο να αποσπάσει τουλάχιστον 4 άτομα.

Το παραπάνω σενάριο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, αφού αν οι εννέα που αρνούνται να ψηφίσουν παραμείνουν αμετακίνητοι στις θέσεις του ο κ. Σαμαράς πρέπει να βρει 10 άτομα για να πάει από τους 170 στους 180, δηλαδή να διαλύσει πλήρως κάποια από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Μόνον με «θαύμα» υποστηρίζουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές. Μόνον μια υπόθεση που ενδεχομένως θα μπορέσει να προκαλέσει... σεισμό στο πολιτικό σκηνικό.

Στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι έχουν αυτόν τον άσο στο μανίκι και έχουν αρχίσει να διαρρέουν πληροφορίες περί πολιτικής συμφωνίας σε επίπεδο ηγετών της Ε.Ε. Μάλιστα κάνουν λόγο για συμφωνία χωρίς νέο μνημόνιο και χωρίς νέα μέτρα, την οποία την κρατούν για έκπληξη και θα την αποκαλύψουν τις ημέρες της ψηφοφορίας.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι έτσι όπως εξελίσσεται η αριθμητική των 180, πολλοί πιστεύουν ότι ο Σαμαράς επέλεξε σκόπιμα μια μετριοπαθή επιλογή όπως αυτή του Σταύρου Δήμα, ακριβώς για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι την τρίτη ψηφοφορία το ενδιαφέρον θα είναι αμείωτο... Δείτε το γραφικό με τις σημερινές θέσεις των ανεξαρτήτων βουλευτών

Σχετικές ειδήσεις