Ξένος Τύπος: Με το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ
Στην... υπηρεσία της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τους "φόβους" ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία της χώρας, κινούνται δημοσιεύματα ξένων μέσων.
GUARDIAN: Η προοπτική και μόνο, το πλέον αδύναμο μέλος της ευρωζώνης να βυθιστεί στην πολιτική αστάθεια, με ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ενισχυμένες πιθανότητες το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την εξουσία, δημιούργησε το κλίμα για να αντιδράσουν φοβισμένα οι χρηματαγορές μεταφράζοντας τα νέα ως «άσχημα». Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων ανέβηκε στο 7,6%, κλείνοντας ουσιαστικά για την Ελλάδα την πόρτα των διεθνών χρηματαγορών, την ώρα που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια σχετικής οικονομικής προόδου μετά από έξι χρόνια μεγάλης ύφεσης. Η ανησυχία ότι οι βουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να αναστήσουν την κρίση που έχει στοιχειώσει την Ελλάδα, άλλαξε τις ισορροπίες, λίγο αφότου η Αθήνα είχε λάβει δίμηνη παράταση του προγράμματος οικονομικής στήριξης από τους Ευρωπαίους δανειστές της.
Ακόμη κι αν η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία αυτοδυναμίας –που είναι το επικρατέστερο σενάριο- η πιθανότητα το κόμμα να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της επόμενης κυβέρνησης θα βυθίσει την Ελλάδα σε μια αγωνιώδη αβεβαιότητα αναζωπυρώνοντας την κερδοσκοπία και υποχρεώνοντάς τη τελικά να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
CNBC: Το δίκτυο, στην ανάλυσή του όπου αναφέρει ότι το χρηματιστήριο κατέρρευσε όταν η κυβέρνηση αιφνιδίασε του επενδυτές, αναπαράγει δήλωση της Μιράντας Ξαφά, πρώην μέλους του ΔΝΤ, που αναφέρει ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή προκάλεσε μεν έκπληξη, θα μπορούσε όμως να αποτελεί μια στρατηγική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να φέρει αντιπολιτευόμενα κόμματα –όπως ο αντι-μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ, σε «πολύ αμήχανη θέση».
Bloomberg: Το Χρηματιστήριο της Αθήνας είχε τη μεγαλύτερη πτώση που καταγράφηκε σε όλο το διάστημα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης μόλις ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στοιχημάτισε το πολιτικό του μέλλον, επισπεύδοντας την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την προεδρική εκλογή. "Οι επενδυτές έριξαν μια δεύτερη ματιά στο ΣΥΡΙΖΑ και κατάλαβαν ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι πιο ριζοσπαστικός από την παραδοσιακή αριστερά στην Ελλάδα", δήλωσε ο αναλυτής του ερευνητικού Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών. «Αν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ένας απλός περίπατος».
FINANCIAL TIMES: Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times με εκτενές δημοσίευμα.
Όπως αναλύεται, τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Xρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές.
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό της, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν είναι αυτό το αποτέλεσμα, θα αναθερμάνει τους φόβους για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το δανειακό βάρος και να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, φέρνοντας την Αθήνα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της».
Δεν είναι τυχαίο το σχόλιο του κορυφαίου οικονομολόγου Τσαρλς Ρόμπερτσον, ότι «η Ελλάδα θα είναι για τις επόμενες έξι εβδομάδες πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές απ' ό,τι ήταν η Ρωσία/Ουκρανία το 2014... Επίσης μια πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιβάλλει στην ευρωζώνη να διαλέξει ανάμεσα σε μια δημοσιονομική ένωση (μια διαγραφή του χρέους για την Ελλάδα) ή την πρώτη έξοδο από το ευρώ.
Η αγωνία για την πολιτική αναταραχή έκανε επίσης τους επενδυτές να προεξοφλούν περισσότερες πιθανότητες να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμής του χρέους της, ανεβάζοντας το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της κυβέρνησης πάνω από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ένα εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε από αναλυτή της Capital Group ο οποίος ήταν παρών σε συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους επενδυτές στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα περιέγραψε τα σχέδια του κόμματος για τη χώρα ως «χειρότερα από κομμουνισμό», σχολιάζοντας ότι όσοι βρίσκονταν στη συνάντηση ήθελαν «να πουλήσουν ό,τι είχαν στην Ελλάδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ότι ο αναλυτής ήταν παρών στις συναντήσεις.
Εν τω μεταξύ, ο κύριος. Σαμαράς ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη δίμηνη παράταση στο μνημόνιο προς όφελός του, για να πείσει τους βουλευτές ότι μπορεί να εξασφαλίσει το καλύτερο deal για την Ελλάδα κατά την έξοδο από αυτό.
Το μεγάλο δανειακό βάρος της χώρας και η πολιτική αναταραχή έχουν καθιερώσει το στάτους της στους επενδυτές ως μιας από τις πιο αδύναμες της ευρωζώνης, παρά την πρόσφατη επιστροφή στην ανάπτυξη. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και σύμφωνα με το ΔΝΤ το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 174% του ΑΕΠ φέτος, μέγεθος ρεκόρ στην ευρωζώνη.