Τα τρία σενάρια των εκλογών
Στην Κυβέρνηση επιμένουν πως θα εξασφαλιστούν οι 180 βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα στην τρίτη ψηφοφορία (29/12) και το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα διαψευσθεί, ωστόσο ήδη στα πολιτικά κόμματα έχουν βγάλει τα ημερολόγια και κάνουν προεκλογικούς σχεδιασμούς.
Το Σύνταγμα άλλωστε, επιβάλλει την άμεση διάλυση της Βουλής εντός δέκα ημερών από την τρίτη ψηφοφορία, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αναδειχθεί Πρόεδρος.
Σύμφωνα με το συνταγματικό νομοθέτη, εντός δέκα ημερών από την τρίτη ψηφοφορία πρέπει να δημοσιοποιηθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η διάλυση της Βουλής, κάτι που θα καθορίσει και το χρόνο των εκλογών. Οι κάλπες λοιπόν, πρέπει να στηθούν σε 30 ημέρες από τη στιγμή που θα θυροκολληθεί το Διάταγμα Διάλυσης της Βουλής.
Οι πιθανές ημερομηνίες είναι ξεκάθαρες, κάτι που σημαίνει πως οι Έλληνες θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, είτε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου. Τα πιθανά σενάρια συνεπώς είναι τρία και εξαρτώνται από το χρόνο έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πιο συγκεκριμένα αν η διάλυση της Βουλής συμβεί:
α) μέχρι και την 1η Ιανουαρίου, τότε οι εκλογές θα διεξαχθούν αδιαπραγμάτευτα στις 25 Ιανουαρίου.
β) στις 2 Ιανουαρίου, τότε οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν είτε στις 25 Ιανουαρίου, είτε την 1η Φεβρουαρίου.
γ) αν η διάλυση της Βουλής γίνει μετά τις 2 Ιανουαρίου, τότε οι εκλογές θα διεξαχθούν την 1η Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα σφιχτά κάτι που σημαίνει πως η χώρα οδηγείται σε μία προεκλογική περίοδο εξπρές, με την πόλωση να χτυπάει κόκκινο και το κλίμα να θυμίζει όλο και περισσότερο την άνοιξη του 2012.