Αλλαγή υποψηφίου Προέδρου ή... πρωθυπουργού!
Του Ανδρέα Πετρόπουλου
Το σενάριο μιας μεταβατικής κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό - στα πρότυπα Παπαδήμου - με ταυτόχρονη φυσικά αντικατάσταση των Σαμαρά και Βενιζέλου βρίσκεται στους σχεδιασμούς οικονομικών και πολιτικών κέντρων που απεργάζονται σενάρια και λύσεις προκειμένου να ανατραπεί η διαφαινόμενη σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές.
«Κλειδί» για να τρέξουν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί είναι η πρώτη ψηφοφορία της Τετάρτης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και βέβαια οι ψήφοι που θα συγκεντρώσει η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.
Τα σενάρια που απεργάζονται οι συγκεκριμένοι κύκλοι είναι δύο:
- Στην περίπτωση που η υποψηφιότητα Δήμα δεν ξεπεράσει τις 165 ψήφους, τότε θα θεωρηθεί ότι δεν έχει καμιά δυναμική και οι επόμενες δύο ψηφοφορίες δεν θα έχουν πλέον κανένα νόημα.
Ο μαγικός αριθμός των 180 για την εκλογή Προέδρου θα θεωρηθεί άπιαστος και το σενάριο αλλαγής υποψηφίου κατά την τρίτη ψηφοφορία θα πρέπει να θεωρηθεί μονόδρομος. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι μια άλλη υποψηφιότητα, σε αντίθεση με την κομματική επιλογή Δήμα, μπορεί να «σπάσει» το μπλοκ των ανεξάρτητων βουλευτών που σήμερα δηλώνουν ανοιχτά «όχι» στην υποψηφιότητα Δήμα. Με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις και το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργείται - με «παραγωγή» του επιτελείου Σαμαρά - και από τους Ευρωπαϊκούς κύκλους θεωρείται εφικτή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή στις 29 Δεκέμβρη. Πάντως, αν η υποψηφιότητα Δήμα καταφέρει να πάρει 170 και στη δεύτερη ψηφοφορία κερδίσει 3-4 ακόμα βουλευτές, τότε είναι πιθανό στην τρίτη ψηφοφορία να δούμε μία νέα υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, που θα λανσαριστεί ως ευρύτερη και «συναινετική».
- Υπάρχει ωστόσο και δεύτερος σχεδιασμός που περιλαμβάνει την αντικατάσταση της κυβέρνησης Σαμαρά με κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», πριν τη διεξαγωγή της τρίτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο! Με αυτήν την πρόταση θεωρείται δεδομένη η ...απελευθέρωση (κατά την τρίτη ψηφοφορία) των ανεξάρτητων βουλευτών που σήμερα θεωρούνται δεδομένοι στο «όχι» επικαλούμενοι την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.
Το σενάριο αυτό, που συζητείται εδώ και μέρες και μεταξύ στελεχών της Νέας Δημοκρατίας συναντά, όπως είναι φυσικό, την κάθετη αντίθεση του επιτελείου Σαμαρά το οποίο ήδη διεξάγει προεκλογική εκστρατεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός έχει αισθανθεί τρεις φορές την ανάγκη να δεσμευθεί δημοσίως ότι δεν θα αλλάξει ο Στ. Δήμας από υποψήφιος για την Προεδρία, ενώ και το επιτελείο Σαμαρά «κόβει» κάθε κουβέντα μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών για αλλαγή πρωθυπουργού και επανάληψη του «πειράματος» Παπαδήμου.
Αστάθμητος παράγοντας, η στάση που θα τηρήσει ο Γ. Παπανδρέου που με τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα δοκιμάζει την εύθραυστη συνοχή του κυβερνητικού μπλοκ και δείχνει έτοιμος να πάει στα άκρα την κόντρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα σενάρια αυτά θα παραμείνουν ασκήσεις επί χάρτου και προσθέτουν με νόημα ότι το 2014 δεν είναι 2012... Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου για κάθε ενδεχόμενο διαμορφώνουν ένα plan B πολιτικής στρατηγικής στην περίπτωση που η κυβέρνηση βρει τους 180 βουλευτές. Και αυτό γιατί θεωρούν πως και πάλι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης δεν είναι απεριόριστος και δεν πρέπει, επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος κοινωνικής απογοήτευσης αφήνοντας την πρωτοβουλία κινήσεων στα χέρια της κυβέρνησης.