BBC: «Φόβοι για πολιτική αναταραχή λόγω της εκλογής ΠτΔ»
Σε εκτενές δημοσίευμά του το βρετανικό ενημερωτικό δίκτυο BBC αναφέρεται στη σημερινή (17/12/2014) ψηφοφορία, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Όταν στα μέσα Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς υποστήριζε ότι ''η Ελλάδα επιστρέφει'', ήταν για όλους τους σωστούς λόγους», αναφέρει ο αρθρογράφος του BBC.
Ένα μήνα αργότερα όμως η φράση αυτή έχει τελείως διαφορετικό νόημα, συνεχίζει το άρθρο, κάνοντας αναφορά στην εκλογή του ΠτΔ και την ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το BBC, οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στις αγορές, ανάλογη με αυτή των εκλογών του 2012.
«Είναι δύσκολο αυτή η Βουλή να εκλέξει πρόεδρο», εξηγεί στο BBC ο Νικόλας Βουλέλης, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών.
«Η αρνητική στάση των αγορών είναι μια απάντηση στο πολιτικό ρίσκο που προκύπτει από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την αβεβαιότητα ως προς τις πολιτικές του, τη συνέχιση της οικονομικής προσαρμογής και το ρίσκο να μην τα βρει με την Τρόικα», δηλώνει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο των Αθηνών.
Το άρθρο προσθέτει: «Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Ελλάδα πέρασε από τον παράδεισο της οικονομικής ανάπτυξης, στην κόλαση της πολιτικής αστάθειας και η αλήθεια είναι ότι η χώρα ζει κάτω από χρόνια προβλήματα. Η οικονομία της αναπτύσσεται κατά 0,6% αυτή τη χρονιά, αλλά έχει χάσει 20% της δυναμικής της από την αρχή της κρίσης. Οι ουλές από την ύφεση και την κοινωνική-οικονομική κρίση είναι εμφανείς. Φαίνεται από την αυξημένη ανεργία και τη μείωση των μισθών».
Μέσα σε αυτό το «τοξικό κλίμα» (όπως γράφει το BBC) η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεχθεί πλήγματα με αποτέλεσμα να έχουν χάσει πάρα πολλούς ψηφοφόρους τα τελευταία χρόνια. Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Η ελληνική πολιτική έχει θρυμματιστεί καθώς έχουν αναδυθεί περίπου 20 κόμματα, ανάμεσα σε αυτά και το εξτρεμιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ζήτημα και γίνεται ακόμη πιο έντονο από τη στιγμή που βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάληψη της εξουσίας. «Το θέμα είναι ότι έχει βασικές διαφορές με την Τρόικα», αναφέρει το άρθρο. Τη στιγμή που οι δανειστές ζητούν μεταρρυθμίσεις, ο Τσίπρας λέει πως θα κάνει αυξήσεις μισθών και κοινωνικές παροχές. Ο κ. Παγουλάτος απαντάει: «Βραχυπρόθεσμα η άνοδος της ζήτησης μπορεί να βοηθήσει τις εισαγωγές, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις εξαγωγές και να συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις με τις επενδύσεις».
Το BBC κάνει ακόμα λόγο για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα το οποίο αντιτίθεται στις μνημονιακές πολιτικές της παρούσας συγκυβέρνησης. Δίχως μια νέα συμφωνία με την Τρόικα, η Ελλάδα θα μείνει ασφάλεια στις αγορές και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της θα είναι ένα σοβαρό ζήτημα.
Περιγράφοντας την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά αναφερόμενο και στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το δημοσίευμα κάνει λόγο για το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης αν οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές το 2015.
«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά. Για την ακρίβεια όμως δεν έφυγε ποτέ», σημειώνει το BBC στο τέλος.
Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr
Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr