Τα ξένα Μέσα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
«Το ελληνικό κοινοβούλιο απέτυχε να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρώτο γύρο της Τετάρτης. Απομένουν άλλες δύο ψηφοφορίες, προτού η κυβέρνηση αποτύχει και καταλήξει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών», αναφέρει το Associated Press.
Το γαλλικό πρακτορείο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως «η κυβέρνηση επέσπευσε τη συγκεκριμένη διαδικασία, λόγω των εύθραυστων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Αλλά το στοίχημα, να ξορκίσει την πολιτική αβεβαιότητα, ίσως να μην το κερδίσει, δεδομένης της μικρής πλειοψηφίας της στη Βουλή».
H Deutsche Welle σχολιάζει την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να κερδίσει μεγαλύτερο μέρος ανεξάρτητων βουλευτών στην υπερψήφιση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα και επικαλείται μία δήλωση του πρωθυπουργού πως, εάν η εκλογή του δεν επιτευχθεί, έστω στην τρίτη ψηφοφορία, «θα μπορούσαν να υπάρξουν μοιραίες, αρνητικές εξελίξεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».
Το γερμανικό δίκτυο προσθέτει πως «Αν το, αντίθετο με τα μέτρα λιτότητας, κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ νικήσει σε πρόωρες εκλογές οι οποίες θα προκηρυχθούν στις 29 Δεκεμβρίου, η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, σε "ελληνική τραγωδία".
Και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού σχολιάστηκε η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξασφάλισε την υποστήριξη 160 βουλευτών στον πρώτο γύρο για την προεδρική εκλογή, απέχοντας πολύ από το ποσοστό της ενισχυμένης πλειοψηφίας που χρειάζεται για να κερδίσει τον τελικό γύρο, αργότερα στο τέλος του τρέχοντος μηνός».
Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου FOX σημειώνεται ότι «κατά την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους», υπογραμμίζοντας ότι «η ψηφοφορία πραγματοποιείται εν μέσω αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της».
Καταγράφοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι «η προσοχή πλέον στρέφεται στη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου» και «ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα χρειαστεί τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».