Ιταλικός Τύπος: Το ελληνικό τόλμημα - Φόβοι των Βρυξελλών

Με εκτενή δημοσιεύματα, ο Ιταλικός Τύπος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την άκαρπη πρώτη ψηφοφορία αλλά ταυτόχρονα, μερίδα του αισιοδοξεί για ανώδυνη έξοδο από την κρίση.

Ιταλικός Τύπος: Το ελληνικό τόλμημα - Φόβοι των Βρυξελλών
3'

«Ελλάδα, αναποτελεσματική η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο, ο Σαμαράς ψάχνει ψήφους», τιτλοφορεί άρθρο της η εφημερίδα «Repubblica», με τον δημοσιογράφο Έττορε Λιβίνι να τονίζει ότι «ο Σταύρος Δήμας κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη εκατόν εξήντα βουλευτών σε σύνολο τριακοσίων, αριθμός ψήφων που απέχει πολύ από το απαιτούμενο όριο των διακοσίων ψήφων».
Η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι «το πραγματικό ματς θα κριθεί τις επόμενες μέρες και οι πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, όπως επιβεβαιώνεται και από τη ρητορική που επικρατεί τις ώρες αυτές στην ελληνική πολιτική, μια ρητορική η οποία είναι, ήδη, προεκλογική».

Με δηλώσεις του σε συνέδριο της ιταλικής Ένωσης Συνεταιρισμών (Legacoop) τις οποίες δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα «Ιl Sole 24 Ore», o Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν αναφέρθηκε και πάλι στην πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα:
«Η φάση αυτή της κρίσης θα ξεπεραστεί, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος επέκτασής της στην Ιταλία», τόνισε ο Πάντοαν. Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα του 2014/2015 δεν είναι η Ελλάδα του 2010/2011. Κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες φορολογικής βελτίωσης, πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί την οδό των μεταρρυθμίσεων. Από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει η μέγιστη διάθεση να στηριχθεί η πορεία αυτή, υπάρχει διάθεση συνεργασίας».
Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Ιl Sole 24 Ore», ο αναλυτής Βιτόριο Ντα Ρολντ προσθέτει ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφρίας, «με μόλις πέντε ψήφους πάνω από το όριο της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποτελεί απογοητευτικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση».

Με άρθρο του, το οποίο φέρει τον τίτλο «Το ελληνικό τόλμημα και οι φόβοι των Βρυξελλών», ο Αντόνιο Φερράρι γράφει στην «Corriere della Sera» ότι «το τόλμημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει κατά δύο μήνες τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου βασίζεται σε δυο ψυχολογικούς παράγοντες: στο φόβο ότι ένα άλμα στο κενό μπορεί να ζημιώσει ανεπανόρθωτα τη θεραπεία που επέβαλε η τρόικα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Θεραπεία η οποία πετυχαίνει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Και στην ελπίδα, η γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων να κάμψει το πάθος της αντιπολίτευσης».
Ο Αντόνιο Φεράρι προσθέτει ότι «παραμένουν κάποιες ελπίδες εκλογής προέδρου κατά την τρίτη ψηφοφορία, διότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές και τα δυο μικρά κόμματα της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα μπορούσαν να επιτρέψουν να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες, εκατόν ογδόντα ψήφοι». Το άλλο σενάριο, προσθέτει η «Corriere», είναι «η άμεση προσφυγή στις κάλπες, με εκλογές που μπορεί να ορισθούν για τις 25 Ιανουαρίου».
Ο Ιταλός απεσταλμένος σημειώνει ότι «τα γκάλοπ δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά προσθέτει ότι «δεν θα είναι σε θέση να βρει συμμάχους για τη σύσταση κυβερνητικής συμμαχίας».
«Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει μεγάλη ικανότητα στην επιβίωση μέσα σε μια ομάδα η οποία αγνοεί την σαγήνη της ομοιογένειας, δεν είναι και τόσο ανυπόμονος να επισπεύσει την κατάκτηση της κυβέρνησης», καταλήγει ο Φεράρι.

Η εφημερίδα των καθολικών επισκόπων της Ιταλίας «Avvenire», τιτλοφορεί άρθρο της «Ο Δήμας δεν έχει τις αναγκαίες ψήφους. Η Ελλάδα προς τις κάλπες». «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι όλο και πιο απομονωμένος και για την τρίτη ψηφοφορία κάποιοι άρχισαν να πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει έκπληξη, με την παρουσίαση ενός υποψηφίου που να είναι αποδεκτός και από τον Τσίπρα», γράφει η εφημερίδα, η οποία χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «χρυσό νέο της ελληνικής πολιτικής».

Επιμέλεια: Κατερίνα Τζαβάρα

(Πηγή: ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή