Πώς αποτιμούν τα κόμματα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Τι στιγμή που αναλυτές αλλά και τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ξεκάθαρη «αποτυχία» της κυβέρνησης Σαμαράκαιβλέπουνότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές,στην κυβέρνηση αποτιμούν θετικά το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή,καθώς εκτιμούν ότι καλύφθηκε αρκετό έδαφος στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ψηφοφορίας με τις οκτώ επιπλέον ψήφους που κέρδισε η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα.

Πώς αποτιμούν τα κόμματα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
3'

Σημειώνουν μάλιστα πως η υποψηφιότητα αποκτά «νέα δυναμική». Ωστόσο, οι 168 ψήφοι απέχουν πολύ από τις 180 που θα απαιτηθούν στις 29 Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση αναμένεται να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, παρ' όλο που μεσολαβούν και οι αργίες των Χριστουγέννων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται λοιπόν οι επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά από 'δω και πέρα.

Σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία της Τρίτης (23/12/2014), ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους βουλευτές λέγοντας πως στις 29 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρχει «παρών», αλλά η κάθε ψήφος θα έχει ονοματεπώνυμο, θέτοντας δίλημμα σε εκείνους που σκοπεύουν να καταψηφίσουν, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που τόνισε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί άλλη μια ήττα της κυβέρνησης και ως ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές.

«Ούτε η Βουλή, ούτε ο λαός πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τα Μνημόνια και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της λιτότητας που κόβουν συντάξεις, ακριβαίνουν φάρμακα και λεηλατούν την κοινωνία. Με την καινούργια χρονιά, η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψηφοφορία.

Η Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Σαμαράς, έκανε λόγο για άκρως κινδυνολογική δήλωση από την πλευρά του πρωθυπουργού, που προϊδεάζει για την τακτική του Μαξίμου ώς την τρίτη ψηφοφορία.

Επίσης, εκτιμούν ότι οι 168 ψήφοι ήταν το αναμενόμενο, ότι ενδέχεται να προστεθούν ορισμένοι ακόμη βουλευτές στους 168, ωστόσο εκφράζουν βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι.

Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία;

Αν και μετά το τέλος της ψηφοφορίας που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι, 180 βουλευτές δεν υπερψηφίσουν τον κ. Σταύρο Δήμα, τότε μέσα σε δέκα ημέρες θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή, ενώ μετά τη συμπλήρωση 21 ημερών οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που θέλει αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτήν τη βουλή, την 30η Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυσή της και την 25η Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Αμέσως μάλιστα μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή θα συγκροτηθεί σε Σώμα, με πρώτη του υποχρέωση την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει εκ νέου για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.

Εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει... νικητής τότε πραγματοποιείται ο τελικός των... τελικών με υποψηφίους τους δύο επικρατέστερους της προηγούμενης ψηφοφορίας. Όποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε αυτό το σημείο πάντως αξίζει να σημειωθεί πως το Σύνταγμα δεν ορίζει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι, ωστόσο πιθανότατα τότε προκρίνεται ο μοναδικός «εκλεκτός», ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή