2014: Μια χρονιά που απαξίωσε - κι άλλο - την πολιτική
Επιμέλεια: Θωμάς Μόσχος - Βασίλης Σκουλαράκος
Η χρονιά που φεύγει «πλήγωσε» την πολιτική σκηνή της χώρας και απαξίωσε - κι άλλο - στα μάτια των πολιτών την έννοια της πολιτικής.
Σκάνδαλα, έλλειμμα αντιπροσώπευσης, διαφθορά, έλλειψη εμπιστοσύνης, διαπλοκή, ανικανότητα των πολιτικών κομμάτων να απαντήσουν στα κοινωνικά προβλήματα, πολιτική χωρίς όραμα και αγκιστρωμένη αποκλειστικά σε οικονομικούς δείκτες.
Σημαντικό πολιτικό γεγονός είναι καθετί που αλλάζει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο τη ζωή των πολιτών μιας χώρας. Δυστυχώς, εκείνα που άλλαξαν τις ζωές μας προς το καλύτερο τo 2014 δυσκολευτήκαμε να τα εντοπίσουμε...
Τα πολιτικά γεγονότα που «σημάδεψαν» τη χρονιά που φεύγει, όπως τα κατέγραψε το newsbomb.gr, είναι τα εξής:
08 Ιανουαρίου
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ
Η Ελλάδα ανέλαβε στις αρχές του 2014 και για τους επόμενους έξι μήνες την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πέμπτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ το 1981. Στη διάρκεια της προεδρίας διεξήχθησαν 14 υπουργικές Σύνοδοι στην Αθήνα, 35 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, 57 συναντήσεις ομάδων εργασίας και 33 συνέδρια ή σεμινάρια.
09 Ιανουαρίου
Σαμαράς - Βενιζέλος: Αποσύρεται το μέτρο των 25 ευρώ
Με απόφαση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αποσύρεται έπειτα από σφοδρότατες αντιδράσεις το μέτρο των 25 ευρώ για την εισαγωγή και νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία. Ο τότε υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, όχι μόνο εμφανιζόταν ανένδοτος στην κατάργηση του νοσοκομειακού χαρατσιού των 25 ευρώ, αλλά χαρακτήριζε το μέτρο και ως «κοινωνικά δίκαιο». Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε σθεναρά την απόφασή του, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε εξαθλίωση και το εισιτήριο των 25 ευρώ είναι για αυτούς πολυτέλεια, από τη στιγμή που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τα βασικά τους έξοδα.
09 Ιανουαρίου
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - 15 εντάλματα σύλληψης, μεταξύ των οποίων και γνωστών επιχειρηματιών
Δεκαπέντε εντάλματα σύλληψης σε βάρος γνωστών επιχειρηματιών και πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εξέδωσε ο ανακριτής διαφθοράς, Γεώργιος Ανδρεάδης και η επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων που είχε εκδόσει το ίδρυμα και τα οποία είχαν αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης και πολύμηνης έρευνας της Δικαιοσύνης. Τη διερεύνηση της υπόθεσης είχε αναλάβει η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε ζητήσει και είχε λάβει τα δύο σχετικά πορίσματα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Τράπεζας της Ελλάδος. Μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι στοιχειοθετούνται αξιόποινες πράξεις και προχώρησε η διαδικασία της έκδοσης των ενταλμάτων. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις και με χαριστικούς όρους από την προηγούμενη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, από το 2006 έως το 2011.
14 Φεβρουαρίου
Έκθεση Ευρωκοινοβουλίου: «Η τρόικα έδρασε ως χασάπης»
Η σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, η μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αύξηση του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, είναι οι τρεις σημαντικότερες συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου και η οποία εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
26 Φεβρουαρίου
Σαμαράς: Έσοδα 150 δισ. σε βάθος 30ετίας από τα ελληνικά κοιτάσματα
Για ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να αποφέρει έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο σε βάθος 25- 30 ετών, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και τη συνεργασία που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε, επίσης, το data room του υπουργείου, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις έρευνες, οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς στην ελληνική επικράτεια.
31 Μαρτίου
Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο μετά τις αλλαγές για το γάλα
Αλώβητη βγήκε η δικομματική κυβέρνηση από την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου. Με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν - 152 υπέρ για το άρθρο 1 και 151 υπέρ για το άρθρο 2. Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου που ψήφισε "ναι" στο αρθρο 1 και "όχι" στο άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, ο Ν. Κακλαμάνης ψήφισε "παρών" στο άρθρο 1 και "ναι" στο άρθρο 2, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ της ΝΔ, με απόφαση του Α. Σαμαρά.
10 Απριλίου
Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές
Μετά από 4 χρόνια η χώρα μας καταφέρνει να ξαναβγεί στις αγορές. Το γεγονός αυτό έφερε αέρα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση, η οποία άρχισε να κάνει λόγο για έξοδο από τα μνημόνια. Η αλήθεια είναι, όμως, πως η Ελλάδα δεν είχε κάνει κανένα σπουδαίο βήμα. Η τρόικα είναι ακόμα εδώ, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να επεμβαίνουν στα οικονομικά μας - και κάποιες φορές και στα πολιτικά μας-, οι μισθοί είναι στον πάτο, οι συντάξεις επίσης και η ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ.
18 Μαίου
Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2014
Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2014 διεξήχθησαν την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 και οι επαναληπτικές εκλογές έγιναν την Κυριακή 25 Μαΐου 2014. Στις περιφερειακές εκλογές, από τον πρώτο γύρο εξελέγη περιφερειάρχης μόνο στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες ο νικητής κρίθηκε στον δεύτερο γύρο. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε σε 6 περιφέρειες (στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στις δημοτικές εκλογές, που έγιναν επίσης σε δύο γύρους, εξελέγησαν δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο σε περισσότερους από 100 δήμους της χώρας. Στους μεγάλους δήμους έγιναν επανεκλογές. Έτσι, ο Γιώργος Καμίνης επανεκλέχθηκε στην Αθήνα και ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Πειραιά επικράτησε ο Γιάννης Μώραλης.
25 Μαίου
Διεξάγονται ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα
Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει για πρώτη φορά στην ιστορία τη νίκη στις ευρωεκλογές. Εκλέγει 6 ευρωβουλευτές, η ΝΔ 5, η Χρυσή Αυγή 3, το Ποτάμι 2, η Ελιά 2 και το ΚΚΕ επίσης 2. Ρεκόρ σταυρών σημειώνει ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος εκλέγεται ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δήμαρχος Αθηναίων επανεκλέγεται ο Γιώργος Καμίνης και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης. Επίσης, κερδίζει την Περιφέρεια Αττικής (εκλέγεται η Ρένα Δούρου) και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (εκλέγεται η Νίκη Γαλιατσάτου), ενώ η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις υπόλοιπες περιφέρειες.
09 Ιουνίου
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς προχωρά σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του
Πρόκειται για τον δεύτερο ανασχηματισμό μετά από αυτόν της 24ης Ιουνίου 2013.
Με τα φώτα στραμμένα πάνω στο νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, η οποία απαρτίζονταν από 46 άτομα, με 17 νέα πρόσωπα, εκ των οποίων οι οκτώ είναι υπουργοί (Χαρδούβελης Οικονομικών, Λοβέρδος Παιδείας, Κικίλιας Δημόσιας Τάξης, Βορίδης Υγείας, Τασούλας Πολιτισμού, Καρασμάνης Αγρ. Ανάπτυξης, Ντινόπουλος Εσωτερικών, Ορφανός Μακεδονίας-Θράκης). Δεκατρία άτομα του νέου κυβερνητικού σχήματος προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
11 Ιουλίου
Δημοψήφισμα - «φιάσκο» για τη «μικρή ΔΕΗ»
Άγρια κόντρα – εν μέσω θέρους – ξεσπά μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της, υποστηρίζοντας ότι είναι μια αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική τομή προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση την κατηγορεί για ξεπούλημα και διάλυση μιας από τις σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις. Διεξάγεται ψηφοφορία στο Α' θερινό τμήμα της Βουλής με αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Η πρόταση δεν συμπληρώνει τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών, ήτοι 120 έδρες και απορρίπτεται. ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ απέχουν από τη συνεδρίαση, στην οποία συμμετέχουν η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή, χωρίς όμως να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Για την ιστορία, κατατέθηκαν συνολικά επτά (!) διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
06 Αυγούστου
Ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο
Καλοκαίρι και το σχέδιο της κυβέρνησης να «περάσει» όλα τα κρίσιμα ζητήματα στα θερινά τμήματα - και όχι στην Ολομέλεια της Βουλής - βαίνει καλώς! Έτσι, ψηφίζεται από το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα 400 (!) προαπαιτούμενα, τα οποία «στραγγαλίζουν» τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεκάδων επαγγελματικών ομάδων, περιλαμβάνεται και η συνέχεια του ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με τον αιγιαλό και τα δάση της πατρίδας...
07 Αυγούστου
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Άγιον Όρος
Το 1995 ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης αποφάσιζε με μια παρέα συντρόφων του να επισκεφθεί το Άγιον Όρος. Σχεδόν δυο δεκαετίες μετά, ένας πρόεδρος αριστερού κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση - έκπληξη, επισκέπτεται επί διήμερο την Αθωνική Πολιτεία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πράξη την υπόσχεσή του στους Αγιορείτες που τον είχαν επισκεφθεί στο γραφείο του στη Βουλή λίγους μήνες πριν και βρίσκεται στο Άγιον Όρος, σε μια επίσκεψη με έντονο συμβολισμό.
11 Οκτωβρίου
Ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η κυβέρνηση Σαμαρά
Με τα μάτια στραμμένα στην προεδρική εκλογή, η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με 155 «ναι», έναντι 131 «όχι» και 2 «παρών» (σε σύνολο 288 ψηφισάντων). Τα πολιτικά διλήμματα τέθηκαν από τους δυο πρωταγωνιστές της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να ζητεί εκλογές, προεξοφλώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αντώνη Σαμαρά να αντιτείνει ότι εκλογές δεν θα γίνουν όποτε βολεύει την αξιωματική αντιπολίτευση.
13 Οκτωβρίου
Υπόθεση «κουμπαράς» (εις τριπλούν) για την εκλογή ΠτΔ
Δημοσιεύματα και δηλώσεις πολιτικών προσώπων κάνουν λόγο για χρηματισμό βουλευτών, προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι δηλώσεις αναφορικά με τη συγκέντρωση χρημάτων από επιχειρηματίες, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι 180 βουλευτές και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάζουν την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Η δικογραφία τίθεται στο αρχείο, καθώς, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν αποδεικνύονται τα καταγγελλόμενα.
Η υπόθεση ξανανοίγει, λίγες ημέρες αργότερα, όταν η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Σταυρούλα Ξουλίδου καταγγέλλει ότι ο Γιώργος Σούκουρης αποπειράθηκε να την δωροδοκήσει μέσω Facebook για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Προτού προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος της συγκεκριμένης υπόθεσης, προσπάθεια χρηματισμού του, από τον επιχειρηματία, Γιώργο Αποστολόπουλο - προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας - καταγγέλλει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης.
Και αυτή η υπόθεση τίθεται στο αρχείο, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα που παρέδωσε ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο «δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος».
16 Οκτωβρίου
Στο «σκαμνί» όλη η Χρυσή Αυγή
Την παραπομπή στο εδώλιο του κατηγορούμενου σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ζητεί ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Στην πρότασή του, η οποία αριθμεί 700 σελίδες, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται την παραπομπή σε δίκη συνολικά 70 ατόμων από τους αρχικά 85 κατηγορουμένους για την υπόθεση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τον κ. Ντογιάκο, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ανήκαν στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης, ενώ η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε υπό τον μανδύα κόμματος. Στην πολυσέλιδη πρότασή του, ο εισαγγελέας απαριθμεί 10 υποθέσεις, με κορυφαία αυτή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ενώ αναφέρει ότι οι σοβαρές επιθέσεις - με ρατσιστικό κίνητρο - εντάθηκαν μετά το 2012.
28 Οκτωβρίου
Ο Λοβέρδος «ξέχασε» να πάει στη δοξολογία
Στην ιστορία μένει ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου... Για πρώτη φορά, απουσιάζει από την καθιερωμένη δοξολογία ο υπουργός Παιδείας! Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν δίνει το «παρών» στη δοξολογία που τελείται στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και αντιλαμβάνεται τη γκάφα του, όταν ρωτάται από τους δημοσιογράφους! Έκπληκτος ο υπουργός, αποδίδει την απουσία του σε κακή συνεννόηση με τους συνεργάτες του, καθώς κανείς δεν τον ειδοποίησε (!) ότι έπρεπε να παραστεί στη δοξολογία. Μάλιστα, μετά το τέλος της παρέλασης, διατάζει ένορκη διοικητική εξέταση, προκειμένου να εντοπιστεί αυτός που ευθύνεται! «Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε, το δικό μου το γραφείο φταίει, άρα εγώ και ζητώ συγγνώμη», δηλώνει λίγες ημέρες αργότερα.
06 Νοεμβρίου
Καρατόμηση Στύλιου μετά την επίθεση στην Κανέλλη
Την παραίτησή του υποβάλλει ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Στύλιος, ύστερα από τη "θύελλα" που προκάλεσε η χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε μέσα στη Βουλή, εναντίον της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη. Ο υφυπουργός Παιδείας επιτέθηκε φραστικά στην κ. Κανέλλη, λέγοντάς της πως τον οδηγεί να γίνει... Κασιδιάρης! «Η κ. Κανέλλη θέλει να με κάνει Κασιδιάρη. Αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης. Θέλετε Κασιδιάρη κ. Κανέλλη, αλλά δεν πρόκειται ο Στύλιος να γίνει Κασιδιάρης», είπε χαρακτηριστικά. Την παραίτηση του υφυπουργού είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας είχε δεχθεί καταιγιστικά πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ. «Ευτυχώς αυτή τη φορά η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο», δήλωσε η Λιάνα Κανέλλη, σχολιάζοντας την αποπομπή του Γιώργου Στύλιου.
19 Νοεμβρίου
Στη Δικαιοσύνη για κακουργήματα ο Καρατζαφέρης
Την παραπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη σε εισαγγελέα και Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίζει ομόφωνα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, που εξετάζει την υπόθεση με τις off shore εταιρείες. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναμένεται να αντιμετωπίσει την εισαγγελική δίωξη, μετά την ομόφωνη επιβεβαίωση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, της παράνομης από πλευράς του κατοχής δύο off shore εταιρειών και της μη αναγραφής τους στις δηλώσεις πόθεν έσχες που κατέθετε μετά το 1993. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ είναι σε βαθμό κακουργήματος. Η Επιτροπή της Βουλής επικύρωσε ομόφωνα τα αποτελέσματα του ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών της, που πραγματοποιήθηκαν με βάση τον φάκελο που απέστειλε στη Βουλή ο εισαγγελέας Εφετών, Π. Μπρακουμάτσος. Σημειώνεται πως στις δηλώσεις πόθεν έσχες του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν έχει αναφέρει μετά το 1993 την υπεράκτια εταιρεία «Catalina» που κατείχε αρχικά με το γιό του, αλλά ούτε και τη δεύτερη εταιρεία με την ονομασία «Hommeric» που απέκτησε στη συνέχεια. Ενδείξεις διαπιστώνονται, επίσης, και για το αδίκημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».
08 Δεκεμβρίου
Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός
Με 155 «υπέρ» έναντι 134 «κατά», υπερψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2015 από τη Βουλή. Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν, χωρίς διαρροές, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ανεξάρτητη βουλευτής, Αικατερίνη Μάρκου. Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές, με εξαίρεση τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος ψήφισε «παρών».
11 Δεκεμβρίου
Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Με πλειοψηφία (4 έναντι 1) οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου αποφάσισαν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρέπει να καθίσει στο εδώλιο για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας. Αντίθετα, όπως έκριναν, πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Απαλλακτικό είναι το βούλευμα και για τους τρεις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.
29 Δεκεμβρίου
«Πέφτει» η κυβέρνηση – Πάμε σε εκλογές
Η Βουλή των Ελλήνων αποτυγχάνει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην 3η ψηφοφορία. Ο Σταύρος Δήμας δεν καταφέρνει να συμπληρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους επί συνόλου 300 βουλευτών. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά να "γαντζωθεί" στην εξουσία, επενδύοντας αποκλειστικώς σε επικοινωνιακά παιχνίδια, η χώρα τελικά οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου 2015.
Το 2015, λοιπόν, ξεκινά με εκλογές, προσδοκίες, ελπίδα, αλλά και φόβο μήπως τελικά είναι ανέφικτο να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα αλλάξουν τις ζωές των Ελλήνων προς το καλύτερο...
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!