Εκλογές 2015: Τι λέει ο Διεθνής Τύπος

Με έκτακτη ειδησεογραφία και διαρκή ενημέρωση τα διεθνή μέσα μεταδίδουν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις από την Αθήνα.

Εκλογές 2015: Τι λέει ο Διεθνής Τύπος
4'

Η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα βοήθειας που χρειάζεται η χώρα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Αναφέρει ότι οι αγορές και οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχονται αντιμέτωποι με εβδομάδες αβεβαιότητας που μπορεί να υπονομεύσουν τα αμυδρά όσο και εύθραυστα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

Το Associated Press τονίζει ότι «Κινδυνεύει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας στη ελληνική βουλή.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας υποχώρησε κατά περισσότερο από 11% μετά το αποτέλεσμα (της τρίτης ψηφοφορίας), καθώς οι αγορές ανησυχούν για την έλευση στην εξουσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν τηλεγραφήματα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Στις ανταποκρίσεις των ξένων μέσων υπογραμμίζεται το δημοκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της πρόωρης κάλπης και η ανησυχία πιστωτών και εταίρων ως προς τις θέσεις του για την επαναδιαπραγμάτευση.
Η μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι άλλο ένα θέμα , μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Στην ψηφοφορία για τον Έλληνα πρόεδρο ο πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας απέτυχε και στον τρίτο γύρο. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ εκβίασε νέες εκλογές» γράφει το Spiegel στο πρωτοσέλιδο άρθρο στην ηλεκτρονική πύλη του.
«Όχι μόνο η κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά και η ΕΕ, είχαν προειδοποιήσει» κατά των εκλογών, λέει το Spiegel προσθέτοντας ότι «φοβούνται θρίαμβο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που είναι μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις».
«Ο Δήμας αποτυγχάνει ξανά – Εκλογές τον Ιανουάριο», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος που σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, απορρίπτει τα απαιτούμενα από τους δανειστές μέτρα λιτότητας.

Η Suddeutsche Zeitung με τη σειρά της σημειώνει ότι η πολιτική αστάθεια ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας και σε εκτενές της άρθρο τονίζει τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αναμένει τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων μετά τις κάλπες.

«Η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές. Σε εγρήγορση το Χρηματιστήριο», τιτλοφορεί το δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα Repubblica. Αναφέρει ότι η Ελλάδα οδηγείται στις κάλπες στο τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου και επισημαίνει ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται να ακυρώσεις τη, συμφωνηθείσα με την τρόικα, λιτότητα.

«Το Κοινοβούλιο δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο», γράφει η «Stampa», «Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Καταρρέουν οι χρηματαγορές».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η αποτυχία εκλογής προέδρου και τονίζεται ότι «η αβεβαιότητα προκαλεί βουτιά στο Χρηματιστήριο ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει 'Τώρα ήρθε η σειρά μας'».

«Μαύρος καπνός και στην τρίτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου» γράφει η Corriere della Sera, που επισημαίνει ότι η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο φθάνει κοντά στο 11%, καταρρέοντας τις 767.85 μονάδες».

Και το πρακτορείο ANSA επισημαίνει την ελεύθερη πτώση του Χρηματιστηρίου, μετά την αποτυχία εκλογής προέδρου και την πορεία της Ελλάδας, σε πρόωρες εκλογές.

Η γαλλική Monde με τίτλο «Ελλάδα: Πρόωρες εκλογές μετά την αποτυχία εκλογής προέδρου», αναφέρει ότι, η κάλπη θα στηθεί στις αρχές του νέου έτους, στις 25 Ιανουαρίου.

Στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα Guardian απεικονίζοντας έναν τσολιά μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προσφεύγει σε εκλογές αποδιοργανώνοντας το πρόγραμμα διάσωσης.

Για τους Financial Times «η αποτυχία της ελληνικής Βουλής να εκλέξει πρόεδρο, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και φέρνει το αντιμνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η εφημερίδα αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Όπως σημειώνει, το 2015 το εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης θα είναι ασφυκτικά γεμάτο, καθώς θα διεξαχθούν εκτός από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, εκλογές στη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Βρετανία.
Αναφερόμενη ειδικά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos για μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του κατώτατου μισθού, η εφημερίδα σχολιάζει πως τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες επιλογές για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το διακύβευμα ή το δίλημμα, στις προσεχείς εκλογές, θα είναι όπως εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Παγουλάτος, «μια μάχη ανάμεσα στο Grexit και το θυμό που προκλήθηκε από τη λιτότητα. Η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στο ρίσκο που θα προκύψει αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής των εκλογών. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να προσφέρει βιώσιμη εναλλακτική λύση, δίχως να κινδυνεύσει η παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη».

Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή