Κατόπιν ωρίμου σκέψεως...

«Σας ακούω με προσοχή και τα αξιολογώ», συνηθίζει να λέει ο Παπανδρέου στους κυανόκρανους των ημερών που σπεύδουν ομαδόν να του ζητήσουν να μη διχάσει το ΠΑΣΟΚ.

Κατόπιν ωρίμου σκέψεως...
2'

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Στην ουσία του έχουν ζητήσει να μη σκοτώσει το ΠΑΣΟΚ, πατέρας του οποίου υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ωστόσο, οι απεσταλμένοι του Ε. Βενιζέλου χτυπούν στου κουφού την πόρτα που λέει ο λαός.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του. Θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες. Η καθυστέρηση δεν αποσκοπεί στο να δώσει χρόνο στον Βενιζέλο να παραιτηθεί. Ούτε στο να το ξανασκεφτεί ο Παπανδρέου γιατί εάν έκανε πίσω τώρα, αυτό θα τον ταπείνωνε. Η «αλλαγή» που επαγγέλλεται, απαντάει στα περί διχασμού της παράταξης των ανθρώπων του εξουσιαστικού μηχανισμού του σημερινού ΠΑΣΟΚ και της απερχόμενης κυβέρνησης.

Αυτό είναι και το κεντρικό θέμα για τους πιστούς συνομιλητές του. «Οι Λαλιώτης, Σκανδαλίδης και οι υπόλοιποι που εκδηλώθηκαν υπέρ του Βενιζέλου και κατά του νέου εγχειρήματος Παπανδρέου, είναι ταυτισμένοι με τα αξιώματα», λένε και δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το ότι ξεχωρίζει τόσο εύκολα η ήρα από το στάρι. Ασφαλώς για πολλούς από τους πρώην συντρόφους τους λυπούνται που δεν συγχρωτίζονται πλέον, ωστόσο, «η προοπτική αυτή πάντα θα υπάρχει».

Μόνον με τον Γιάννη Ραγκούση δεν κατάλαβε κανείς τους τι ακριβώς συνέβη και δήλωσε δημόσια ότι ο πρώην πρόεδρος πρέπει να μην κάνει κόμμα και να περιμένει μετά τις εκλογές να τηρήσει ο Βενιζέλος τα υπεσχημένα. Δεν λείπουν οι αναγνώσεις για τη στάση του πρώην ισχυρού συνεργάτη του ΓΑΠ, αναγνώσεις χαιρέκακες. «Κάτι παραπάνω ζήτησε ο Γιάννης σαν αυτονόητο και δεν του το έδωσε ο Παπανδρέου», έλεγαν και δεν έκρυβαν ότι πολλοί από αυτούς που είναι δίπλα στον ΓΑΠ όλο αυτό το διάστημα, είχαν συγκρουστεί ενδοκυβερνητικά άπειρες φορές με τον Ραγκούση.

Η συζήτηση με τους πρωταγωνιστές της υλοποίησης του σχεδίου του ΓΑΠ, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν περιστρέφεται γύρω από τις προσδοκίες.

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις προ της δημιουργίας κομμάτων πάντα είναι φουσκωμένες. Ωστόσο, έτεκεν μυν, κάθε φορά στο παρελθόν, με την ανακοίνωση αυτών των κομμάτων. Δεν μιλούν για αυτά. Οι πιο συντηρητικοί βάζουν τον πήχη λίγο πάνω από τον Βενιζέλο. Αλλά υπάρχουν και οι αισιόδοξοι. Αυτοί θεωρούν ότι το 6 με 6,5% είναι δυνατό να επιτευχθεί, κάτι που θα επιβεβαιώσει ότι το νέο κόμμα θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο από τον Φλεβάρη κιόλας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή