Grexit: Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ως προς τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη απέναντι στην Αθήνα, σε ό, τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Grexit: Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
4'

Χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη, σε περίπτωση που η χώρα δεν τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά διαχειρίσιμη και σίγουρα όχι επικίνδυνη για τη συνοχή της Ευρώπης.

Σημερινό δημοσίευμα του ίδιου περιοδικού γράφει πως ο πρώην επίτροπος για νομισματικές υποθέσεις και νυν ευρωβουλευτής, Όλι Ρεν αναμένει περαιτέρω παραχωρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της Αθήνας.

Το άρθρο τιτλοφορείται «Ο Ρεν θέλει να μειώσει το ελληνικό βάρος χρέους» ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει πλέον να κρατήσει την Ελλάδα με κάθε κόστος στην Ευρωζώνη. Ο Όλι Ρεν, αντιθέτως, περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, περαιτέρω παραχωρήσεις των εταίρων της ΕΕ έναντι της Αθήνας».

Ο Όλι Ρεν δηλώνει στο Spiegel: «Μου φαίνεται υπερβολικό το ότι κάποιοι ζωγραφίζουν αρνητικά σενάρια. Κάθε πιθανή αναταραχή την οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρωζώνη τόσο όπως το 2010 ή το 2012». Ο αντιπολιτευτικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εκκλησία με πολλά ρεύματα, συνεχίζει ο κ. Ρεν και προσθέτει ότι «θα είναι δύσκολο να κρατηθεί ενωμένη αυτή η συμμαχία». Και για αυτό, όπως λέει, θα χρειαστούν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Ένα «κούρεμα» χρέους, όπως το ζητάει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο κ. Ρεν θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθεί. Οι εταίροι της ΕΕ θα έπρεπε όμως να βοηθήσουν την Ελλάδα μειώνοντας το ελληνικό βάρος χρέους, επισημαίνει. «Αυτό μπορούμε όμως να το πετύχουμε και με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», καταλήγει.

Ο Μπερντ Λούκε, ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), χαιρετίζει την «αργοπορημένη αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης» και βλέπει την ευρωσκεπτικιστική του θέση να αναγνωρίζεται πλέον και από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Με δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) καλωσορίζει την αλλαγή πορείας της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει πια να αποκλείσει κατηγορηματικά μια έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση, αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Ήταν ξεκάθαρο για κάθε ειδικό ότι υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί ασφάλειας, ώστε να οδηγήσεις μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα έξω από το ευρώ. Αντιθέτως η γερμανική κυβέρνηση παραπλανούσε τους ψηφοφόρους επί χρόνια και ζωγράφιζε σενάρια καταστροφής για την περίπτωση μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, δηλώνει ο κ. Λούκε.

Σε διαφορετική «γραμμή» ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος των «σοφών» της γερμανικής Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, προειδοποιεί, με δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag», κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το "τζίνι από το μπουκάλι", το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε», δηλώνει.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου ( Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν, δηλώνει στην ίδια εφημερίδα πως «ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η σημερινή πορεία της Ελλάδας δεν μπορεί να διατηρηθεί» και προσθέτει ότι η Ελλάδα «απέχει πολλά μίλια» από την ανταγωνιστικότητα και δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πληρώσει τα χρέη της ή έστω να τα εξυπηρετήσει σε τόκους αγοράς. «Η απαίτηση για ένα μεγάλο "κούρεμα" χρέους, εν ανάγκη και με αποδοχή της εξόδου, είναι λογική συνέπεια», τονίζει.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Berenberg Bank, θα κινδύνευαν το πολύ 70 δισεκατομμύρια ευρώ των Γερμανών φορολογουμένων, εάν η Ελλάδα πραγματικά έβγαινε από το ευρώ. «Το νούμερο αφορά όμως μόνο τα ποσά για τα οποία θα έπρεπε εν ανάγκη να τεθούν υπό διαπραγμάτευση», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Χόλγκερ Σμίντινγκ και προσθέτει ότι «ακόμη και στην ακραία περίπτωση μιας ελληνικής διπλής καταστροφής με κρατική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, οι πραγματικές απώλειες θα ήταν μάλλον πολύ μικρότερες».
Ο συνεπικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία (HWWI) Χένινγκ Φέπελ, προειδοποιεί από την πλευρά του για τις συνέπειες που θα είχε σε άλλες χώρες η εγκατάλειψη της ελληνικής πολιτικής λιτότητας. «Εάν η Ευρώπη κάνει στροφή πολιτικά και πάρει αποστάσεις από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Αυτό θα ήταν μια εντελώς νέα διάσταση. Όλη η στρατηγική διάσωσης του ευρώ της Άγκελα Μέρκελ θα κλονιστεί. Ακόμη και αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα είχαν επίδραση και η σταθερότητα της Ευρώπης μάλλον δεν θα μπορούσε πλέον να κρατηθεί», δηλώνει.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή