Ξένα ΜΜΕ για Grexit

Ξένα μέσα ασχολούνται και πάλι με την κουβέντα γύρω από τις πιθανότητες ενός Grexit.

Απόλυτη άρνηση στο δικαίωμα παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδα αλλά και στην κουβέντα για το Grexit δείχνει ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν. «Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν μια Βουλή και μια κυβέρνηση, που θα θεωρούν σωστές» λέει και χαρακτηρίζει «άχρηστη έπαρση» τη συζήτηση για το Grexit.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ θα κόστιζε στη Γερμανία ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ποσό μικρότερο από όσο θα κόστιζε στην Γερμανία μια ελληνική στάση πληρωμών ή ένα «Grexit». Η εφημερίδα επικαλείται την εκτίμηση του οικονομολόγου του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) Γιενς Μπόιζεν-Χογκρέφε. Σε ανάρτησή της στην ηλεκτρονική σελίδα της, επισημαίνει ότι ο υπολογισμός αυτός αφορά «κούρεμα», το οποίο θα έφερνε το ελληνικό χρέος από το 175% του ΑΕΠ στο 90%. «Εάν η Ελλάδα δεν εξυπηρετούσε πλέον το χρέος της, το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών Ifo του Μονάχου υπολογίζει ότι οι απώλειες για την Γερμανία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη. «Εάν η Ελλάδα καταστεί αφερέγγυα και φύγει από το ευρώ, θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αναμένει μια απώλεια ύψους έως και 76 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημειώνει ο καθηγητής Οικονομίας του Ifo Τίλο Βολμερσχόιζερ.

«Η κ.Μέρκελ δεν είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνησή». Με αυτόν τον τίτλο η «Handelsblatt» σε άρθρο της μεταφέρει τη δήλωση του Johannes Kahrs εκπροσώπου τύπου του SPD, συντηρητικού εταίρου της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ο οποίος επιτίθεται στην Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική που «επιβάλει» στην Ελλάδα για «εσωτερικά πολιτικά οφέλη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.Ο Γερμανός πολιτικός υπογραμμίζει μάλιστα ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές από μια έξοδο χώρας από το ευρώ». Όπως επισημαίνει ο Johannes Kahrs ένα Grexit θα κοστίσει ένα πολύ υψηλό διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων στους Γερμανούς φορολογούμενους και θα επιφέρει ανυπολόγιστα προβλήματα».

Ο Tim Worstall, τακτικός συνεργάτης του Forbes, ξεκαθαρίζοντας ότι επ ουδενί δεν είναι ιδεολογικά φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη, τονίζει ότι: α) Ως προς τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, πιθανό Grexit δεν σημαίνει τόσο κίνδυνο μετάδοσης της οικονομικής κρίσης στην ευρωπεριφέρεια όσο μέγιστο "ηθικό κίνδυνο" από την αντίστροφη, δηλαδή δέλεαρ και για υπόλοιπα κράτη μέλη . Ως εκ τούτου αυτόματα αυτό το ενδεχόμενο ανάγεται σε πολιτικό διαπραγματευτικό χαρτί και όχι βαρίδι της Ελλάδας. β) Ως προς το χρέος, εκτιμά ότι σε καμία περίπτωση ένας χρέος αυτού του ύψους είναι εξυπηρετήσιμο, ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του είναι επιβεβλημένη.

Σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης του Spiegel για τον ΣΥΡΙΖΑ εάν εκλεγεί κυβέρνηση, το συμπέρασμα είναι ότι εν τέλει μάλλον θα υπάρξουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Ως κακό προηγούμενο και απελευθέρωση των ασκών του Αιόλου χαρακτηρίζει η επικεφαλής οικονομολόγος της ING-DiBa, Carsten Brzeski ενδεχόμενο Grexit. Επίσης ο Barry Eichengreen του Berkeley δήλωσε σε panel συνεδρίας του 3ήμερου ετήσιου Συνεδρίου της Ένωσης Αμερικανών Οικονομολόγων ότι βραχυπρόθεσμα, ένα Grexit θα ισοδυναμούσε με την κατάρρευση της Lehman Brothers X 4.

Με κείμενο υπογραφών που αναρτήθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Mediapart, 107 διανοούμενοι, ακτιβιστές, βουλευτές και ευρωβουλευτές από τη Γαλλία δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό και τη στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. "Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόικα."

Σχετικές ειδήσεις