Οι άνθρωποι των προέδρων που κινούν τα νήματα της πολιτικής σκηνής

Πόσο απέχει η πραγματικότητα από το σενάριο της δημοφιλούς ταινίας «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου»;
Οι άνθρωποι των προέδρων που κινούν τα νήματα της πολιτικής σκηνής
11'

Επιμέλεια: Ρούλα Κοτσέτα

Πίσω από κάθε πολιτικό ηγέτη «κρύβονται» σημαντικοί στο χώρο τους επαγγελματίες. Πολλές φορές άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Ανάμεσά τους είναι πρώην υπουργοί και πρόεδροι της Δημοκρατίας αλλά και πρόσωπα που δεν έχουν «τρέξει» στη πολιτική. Ξεφυλλίζοντας... τις πολιτικές σελίδες της ιστορίας της χώρας (τα τελευταία χρόνια), υπογραμμίζουμε κάποια ονόματα που παίζουν-σύμφωνα με τη γνώμη της πλειοψηφίας- ακόμα ενεργό ρόλο στην "παράσταση" των πολιτικών κομμάτων.

Οι 90άρηδες που επηρεάζουν τις εξελίξεις

'Ηταν και είναι μέσα στα «πράγματα» της πολιτικής σκηνής. Τα χρόνια που «κουβαλάει» στη πλάτη του, δεν τον εμποδίζουν να είναι ενεργός στα πολιτικά δρώμενα.
Εχει άποψη για τις εξελίξεις και την εκφράζει. Η γνώμη του έχει βαρύτητα και οι επισημάνσεις του, γίνονται θέμα συζητήσεων.

Ο λόγος για τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που στα 97 του (γεννήθηκε 18 Οκτωβρίου 1918) τα έχει «τετρακόσια» και παρακολουθεί στενά τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Στα 93 του (γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922), ο Μανώλης Γλέζος, γράφτηκε ξανά στην ιστορία, ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία Ευρωβουλευτής.

Αφησε μάλιστα το Κοινοβούλιο για να «τρέξει» την υποψηφιότητα του στην πατρίδα του τη Νάξο. Στο ιστορικό αυτό στέλεχος της Αριστεράς βασίζει τις ελπίδες του ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει τη μονοεδρική.

Τον Γλέζο όμως τον σέβονται και τον συμβουλεύονται όλοι. Ακόμα και ο λίγο μεγαλύτερος του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Οι δυο τους είχαν πρόσφατα και μία ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία.

Το τηλεφώνημα έκανε ο Κων. Μητσοτάκης στον Μαν. Γλέζο.

«Μανώλη, έσωσες την τιμή του πολιτικού κόσμου», είπε χαρακτηριστικά ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. στο ιστορικό στέλεχο της Αριστεράς, σχολιάζοντας την παρέμβαση του στο Κονοβούλιο κατά των παγγελματιών βουλευτών".

Της ιδίας γενιάς είναι και ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας (4 Ιουνίου 1929). Ιστορικό στέλεχος και πολιτικός, υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και διετέλεσε δύο φορές Υπουργός Εξωτερικών. Η εμπειρία του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και οι συμβουλές του στο χειρισμό εθνικών θεμάτων είναι μεγάλη.

Στη λίστα ακόμα ένα πρόσωπο αποδεκτό και σεβαστό από όλα τα κόμματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στις 3 Φεβρουαρίου του 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων.

Εκτός πολιτικής σκηνής αλλά πίσω από αυλαίες... βρέθηκε στο παρελθόν πολλές φορές ο παλαίμαχος οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης (καθηγητής στο U.C.L.A.) . Σύμβουλος της οικογενείας Παπανδρέου για χρόνια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του εξέπληξε τους πάντες με την αφοπλιστική ειλικρίνειά του. Πέρασε γενεές την οικογένεια Παπανδρέου, αλλά και τους Κώστα Σημίτη και Ευ. Βενιζέλο.

«Ο Γιώργος έπρεπε να προσφέρει όσα του ζήτησαν ως αντάλλαγμα για αυτά που έλαβε στη δωροθήκη του, προτού καν γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» είχε πει πριν ο Παπανδρέου ανακοινώσει το κίνημά του. (Θα έχει ενδιαφέρο, ένα σχόλιο του για το κόμμα του Γιωργάκη).

« Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε πολιτικό θάρρος. Δεν του καιγότανε καρφάκι για την Ελλάδα (...) Ένας από τους λόγους της διάρρηξης των σχέσεων αγάπης και εμπιστοσύνης με τον Ανδρέα ήταν ότι με πίεζε να υπογράφω ένα απαράδεκτο δάνειο με τη ΒΟΚΤΑΣ το 1964! Του έλεγα ότι τον προστατεύω και μου απαντούσε "εσύ είσαι διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, για να υπηρετείς τα συμφέροντα της οικογένειας Παπανδρέου". Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Σημίτη, τον οποίο είχε στηρίξει στο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού, επισημαίνει ότι ήταν κατώτερος των προσδοκιών: «Εγώ του μιλούσα ως οικονομολόγος και ο Κ. Σημίτης μου απαντούσε ως λογιστής». Ανεπαρκή ως υπουργό Οικονομικών και εξουσιομανή θεωρεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο είχε στηρίξει το 2007 για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ» είχε δηλώσει στη συνέντευξη, το περιεχόμενο της οποίας συζητιέται μέχρι σήμερα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στη ΝΔ, ο Δημήτρης Σταμάτης είναι ο υπ' αριθμόν ένας στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Οι δύο άνδρες συνδέονται με μια μακρόχρονη φιλία. Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Σαμαράς τον όρισε υπουργό Επικρατείας.

Η «σκιά» όμως του Σαμαρά, είναι ο οικονομολόγος Χρύσανθος Λαζαρίδης. Ο σύμβουλος, ήταν πάντα στο πλευρό του πρωθυπουργού σε όλα τα επίσημα ταξίδια του στο εξωτερικό. Η παρουσία του Λαζαριδη, στην πρώτη συνάντηση του Σαμαρά με την Μέρκελ στο Βερολίνο, είχε γίνει θέμα σχολιασμού.

Πάνω από μία 20ετία μετρά η φιλία του Σαμαρά με τον Γιώργο Μουρούτη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τον έχει διευθυντή του Γραφείου Τύπου του.

Το ίδιο στενός φίλος του και "καθοδηγητής" είναι ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Κώστας Μπούρας.

Συμμετέχει σε όλες τις κορυφαίες συσκέψεις και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνονται και «ειδικές αποστολές».

Τέλος, δίπλα στον Σαμαρά είναι ο διπλωματικός του σύμβουλος, ο Σταύρος Παπασταύρου.

Οι "παλαίμαχοι" του κόμματος

Στη Νέα Δημοκρατία όμως με όλους τους προέδρους της, βρίσκονται τα ιστορικά της στελέχη, Πέτρος Μολυβιάτης και Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Οι δύο τους μάλιστα έχουν στείλει πρόσφατα μήνυμα ενότητας, παραδεχόμενοι πως στα 40 χρόνια της ΝΔ έγιναν και λάθη.

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, μετρά 48 χρόνια στη πολιτική. Διετέλεσε υπουργός και ευρωβουλευτής. Υπήρξε επίσης μόνιμο μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στις εργασίες σύνδεσης Ελλάδας με την ΕΟΚ την περίοδο 1962-1967, λαμβάνοντας επίσης μέρος σε κοινοβουλευτικές ομάδες του ΝΑΤΟ. Επίσης από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι τον Αύγουστο του 2010 διετέλεσε πρόεδρος του «Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής», ενώ τον Μάιο του 2009 εγκατέλειψε την πολιτική.

Εν τούτοις, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσφάτως επαίνεσε τον Αντώνη Σαμαρά για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα (εκδήλωση επετείου 40 χρόνων ΝΔ). Ο πρώην υπουργός συνέδεσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον νυν Πρωθυπουργό κάνοντας παραλληλισμό του 1974 με το 2012, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου μετά από μια εθνική τραγωδία και μια μακρά περίοδο δικτατορίας. Ο Αντώνης Σαμαράς το 2012, ανέλαβε το πατριωτικό χρέος να αντιμετωπίσει μια οδυνηρή οικονομική και κοινωνική κρίση. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις η παράταξή μας ανταποκρινόταν και ανταποκρίνεται με μια πρωτοφανή συνέπεια».

Ο διπλωμάτης Πέτρος Μολυβιάτης έχει διατελέσει δύο φορές Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Υπηρέτησε στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πραιτώριας.

Την περίοδο 1974-1980 ήταν γενικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη συνέχεια για δύο πενταετίες (1980-1985 και 1990-1995) χρημάτισε γενικός γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας. Απο το 1996 εκλέγεται βουλευτής επικρατείας με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Το 2004 στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου παρέμεινε μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2006.

Κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Ο πολίτης του κόσμου...Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο διπλωμάτης Δημήτρης Αβραμόπουλος συνεχίζει να είναι στην πρωτιά των ψήφων της ΝΔ.

Επικοινωνιακός με άριστες σχέσεις τόσο με ηγέτες όσο και πολιτικά στελέχη άλλων χωρών, ο Αβραμόπουλος κρατάει τον "άσσο" της ΝΔ.

Πολίτης του κόσμου... Τον γνωρίζουν και οι "πέτρες". Για δείτε: Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη, με επίδοση τιμητικών διακρίσεων από πολλές ξένες πόλεις και δήμους: Αμμόχωστο, Βαρκελώνη, Ερεβάν, Πεκίνο, Βηρυτό, Βερολίνο, Βοστώνη, Βουκουρέστι, Καράκας, Σικάγο, Φλωρεντία, Γένοβα, Τζακάρτα, Αβάνα, Κωνσταντινούπολη, Κίεβο, Λουμπλιάνα, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Μόντρεαλ, Μόσχα, Νιου Τζέρσεϋ, Νέα Υόρκη, Λευκωσία, Παρίσι, Φιλαδέλφεια, Providence, Ρώμη, Σόφια, τις Πολιτείες του Ιλλινόις, Georgia, Rhode Island των Η.Π.Α., Σίδνεϋ, Τιφλίδα, Τίρανα, Τορόντο, Βαλέτα, Ουάσιγκτον, Xian.

Έχει παρασημοφορηθεί και έχει τιμηθεί με ανώτατες κρατικές διακρίσεις από πολλές χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Μάλτα, Καζακστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Βατικανό, Βενεζουέλα, Γιουγκοσλαβία, Λίβανο καθώς επίσης και από το Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Εχοντας μάλιστα προσφάτως αναλάβει και καθήκοντα στην Ευρωβουλή, η «φωνή» του και η παρουσία του έγινε ακόμα πιο «δυνατή».

Ο παρ' ολίγον πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σταθερή αξία του κόμματος είναι και ο πρόσφατα υποψήφιος με τη ΝΔ, για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Δήμας. Μπορεί να μη πήρε τελικά τον τίτλο του προέδρου αλλά ο κ. Δήμας ως κοσμοπολίτης μπορεί να χειριστεί προβλήματα και καταστάσεις.

Έχει διατελέσει Υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις και αρμόδιος για πολλά χαρτοφυλάκια. Ακόμα έχει χρημάτισε Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις αλλά και για το Περιβάλλον,ενώ σήμερα κατέχει θέση Αντιπροέδρου στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Θεωρείται χαμηλών τόνων και έχει διασυνδέσεις με σημαντικά πρόσωπα που πέρασαν από την Ευρωβουλή.

ΣΥΡΙΖΑ

Δίπλα στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πιστός του φίλος και διευθυντής του γραφείου του, Νίκος Παππάς. Θεωρείται το alter ego του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2008 ο κ. Παππάς βρισκόταν στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ. Ζούσε ήδη στη Γλασκόβη και στο Εδιμβούργο (όπου είχε κάνει το master του) επί 11 χρόνια και είχε επιλέξει να συνεχίσει να εργάζεται στη Σκοτία.

Μέχρι τη στιγμή που ο φίλος του από το 1995, Αλέξης Τσίπρας, του ανακοινώνει την δράση του στη πολιτική και ζητάει τη βοήθειά του.
«Κατεβαίνω για πρόεδρος του Συνασπισμού. Σε θέλω για διευθυντή του γραφείου μου. Πρέπει να γυρίσεις πίσω», του είχε πει ο κ. Τσίπρας. Η πρόταση έπεσε σαν κεραμίδα στον κ. Παππά. Δύο ημέρες μετά απαντούσε στον κ. Τσίπρα ότι επιστρέφει στην Ελλάδα. Οπως εξηγεί ο ίδιος, η απόφαση να παρατήσει την πανεπιστημιακή καριέρα στη Σκοτία, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει από την αρχή ήταν δύσκολη.

Αριστες και στενές είναι και οι σχέσεις του με τον διευθυντή της «ΑΥΓΗΣ», Νίκο Φίλη, ο οποίος μπαίνει και στη λίστα υποψηφίων του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Απόλυτο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, που έχει άπειρες φορές κληθεί να να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της νίκης στις επερχόμενες εκλογές θεωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ και από την κορυφαία ελληνική στοιχηματική εταιρεία.

ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει ανοιχτεί... σε πολλά στελέχη του κόμματος.

Αλλωστε γνωστή είναι η αντιπαράθεση του με ιστορικά στελέχη. Υστερα μάλιστα από την ανακοίνωση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου που μεγαλώνει ακόμα το «χάσμα», κράτησε δίπλα του στελέχη μετρημένα στα δάκτυλα.

Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Ρήγας.

Ο Δημήτρης Καρύδης, είχε τα ηνία του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Πολλές φορές ο ρόλος του είναι δύσκολος, γιατί είτε προσπαθεί να δικαιολογήσει μια επιλογή του κόμματός του, είτε να μπαλώσει κάποια παρεξήγηση σε ό,τι αφορά δημοσιογραφικό υλικό ανάμεσα σε δημοσιογράφους και σε εφημερίδες γενικότερα.

Στην ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη ανήκει βεβαίως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά μόνο για θεσμικά και πολιτικά θέματα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης , είναι πολιτικός μηχανικός, πολιτικός, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και Ευρωβουλευτής με την Ελιά, νυν ΠΑΣΟΚ.

ΚΙΔΗΣΟ

Στο προσκήνιο ήρθε και ο ΓΑΠ, γνωστός σε όλους Γιώργος Παπανδρέου. Απαρνήθηκε το κόμμα που ίδρυσε ο παππούς του και δημιούργησε το δικό του «κίνημα», όπως χαρακτηριστικά το παρουσίασε στην εκδήλωση-παρουσίαση του («Κίνημα - Δημοκρατών Σοσιαλιστών»)..

Δίπλα του, ο Απόστολος Κακλαμάνης, πιστός φίλος της οικογενείας Παπανδρέου, που για άλλη μία φορά το δηλώνει και εμπράκτως. Ο Απόστολος Κακλαμάνης (7 Σεπτεμβρίου 1936-) είναι ο μακροβιότερος στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι σήμερα. Ήταν υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις της περιόδου 1981-1989, ενώ από το 1993 ως το 2004 ήταν Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Σύμβουλος όμως και καθοδηγητής του είναι ο αδελφός του πρ. πρωθυπουργού, συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου.

Σχετικές ειδήσεις