Την τρομολαγνική ρητορική του Βερολίνου συνεχίζει η Welt
Άρθρο γνώμης τιτλοφορείται: «Μια έξοδος θα έλθει». Εκεί επισημαίνεται ότι, αν πράγματι η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα πρόκειται για «συνέπεια σφαλμάτων στην αναπτυξιακή βοήθεια, τα οποία έχουν προ πολλού αναγνωριστεί ως τέτοια».
«Όποιος θέλει να βοηθήσει, πρέπει να αφυπνίσει το αίσθημα ατομικής ευθύνης, διαφορετικά χάνονται όλα τα χρήματα», εκτιμά ο αρθρογράφος και παρομοιάζει την κρίση με καρχαρία, ο οποίος έρχεται από πίσω και από κάτω για να αιφνιδιάσει το θύμα του. Αναγνωρίζει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη όσο το 2011 ή το 2012, επισημαίνει την πρόοδο που έχουν σημειώσει η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά θεωρεί ότι το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές ο «αριστερός λαϊκιστής» Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύει ότι ένα βασικό πρόβλημα παραμένει άλυτο: «Πώς καταφέρνει κανείς βιώσιμα οι χώρες υπό κρίση να ασκούν διαρκώς μια πολιτική που θα είναι συνεπής με το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της Νομισματικής Ένωσης;».
Ο αρθρογράφος επιχειρεί μια αναδρομή στην εμπειρία από την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων μετά τον πόλεμο ή κατά την δεκαετία του '80 με το ΔΝΤ, για να καταλήξει στην Ελλάδα. «Ίσως οι Έλληνες αντισταθούν στον πειρασμό στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να ανεβάσουν στην πρωθυπουργία έναν άνθρωπο που τους υπόσχεται ότι μπορεί να ξεσκίσει στον αέρα τους δανειακούς όρους, χωρίς να βάλει σε κίνδυνο τα ίδια τα δάνεια. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, αντιθέτως από ό,τι αναμένεται, να γίνει πιο συνετός αφού κερδίσει τις εκλογές. Μπορεί, με άλλα λόγια, όλα, για άλλη μια φορά να πάνε καλά. Αλλά αργά ή γρήγορα θα υπάρξει στην Αθήνα μια κυβέρνηση, η οποία δεν θα τηρεί πλέον τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών και θα προκαλέσει έτσι το Grexit -ο,τιδήποτε άλλο, θα αποτελούσε, βάσει ιστορικών μέτρων, μια έκπληξη».
Σε άλλο άρθρο της, υπό τον τίτλο «καρότο και μαστίγιο», η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο στο οποίο επισημαίνεται ότι «το Βερολίνο αποφεύγει να θέσει επισήμως υπό πίεση τους Έλληνες ενόψει των εκλογών», ενώ τονίζεται ότι μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα ήταν κάτι σαν η μεγάλη πυρηνική καταστροφή για την πολιτική του Βερολίνου στην διάσωση του ευρώ».
«Η 'Αγγελα Μέρκελ δεν έχει επισήμως να δώσει συμβουλές στους Έλληνες. Επισήμως δεν την αφορά καθόλου για ποιο κόμμα θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός», αναφέρουν οι αρθρογράφοι και παραθέτουν σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η γραμμή είναι συνεννοημένη, τουλάχιστον μεταξύ των 'μεγάλων' της Ένωσης», επισημαίνεται και παρατίθεται δήλωση του Αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ: «Η Γερμανία έχει κάποιες φορές μια ιδιαίτερη τάση να παίζει τον ρόλο ενός κηδεμόνα απέναντι σε άλλες χώρες. Δεν θα έπρεπε τώρα να εμφανιστούμε σα γυμνασιάρχες στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα», δηλώνει ο κ. Ζεεχόφερ, για να επισημάνουν οι συντάκτες ότι ανεπισήμως η στάση προς την Ελλάδα φαίνεται διαφορετική, καθώς, ενόψει των καλών εκλογικών προοπτικών για τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί το Βερολίνο τώρα να επηρεάσει όλο το πράγμα προς το συμφέρον του. "Τη μια με πολλή πίεση - και για να κρατήσει χαμηλά τους ευρωσκεπτικιστές της AfD. Την άλλη - όπως τώρα ο κ. Ζεεχόφερ - με πολλή εγκράτεια, για να μην σπρώξουν τους Έλληνες, με την απέχθεια τους απέναντι στην γερμανική επιβολή, στις αγκάλες των αριστερών. Διότι μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κάτι σαν πυρηνικό ατύχημα για την πολιτική διάσωσης του ευρώ από το Βερολίνο».