Εκλογές 2015 - Σκουρλέτης: Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι το μνημόνιο
Βολές κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγορεί για κινδυνολογία.
«Είναι ένα σχήμα οξύμωρο. Δηλαδή, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αντί να είναι αυτός ο οποίος να κατευνάζει τα πράγματα, πυροδοτεί ένα κλίμα κινδυνολογίας. Και φαντάζομαι ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό γίνεται, διότι έτσι θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί προεκλογικά», δήλωσε στον ραδιοσταθμό
«Παραπολιτικά» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, επικρίνοντας τον Αντ. Σαμαρά για κινδυνολογία.
«Δεν έχουμε ακούσει καμία συγκεκριμένη πρόταση από τη ΝΔ- το προεκλογικό της πρόγραμμα, ει μη μόνον με κάθε τρόπο να κλείσει η αξιολόγηση με την τρόικα. Δηλαδή τι; Να γίνουν αποδεκτά αυτά που θέτει η τρόικα ως προϋποθέσεις, δηλαδή, να έχουμε νέα μνημονιακά μέτρα. Ας το πουν, όμως, έτσι, ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι η συνέχιση του μνημονίου και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσα έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Σαμαράς, ότι μπαίνουμε σε μια άλλη μεταμνημονιακή περίοδο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για τις διαφορετικές θέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε:
«Δεν υπήρξε κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο να υποστήριξε τη στάση πληρωμών ή τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό. Θέλω να είμαι απόλυτα κατηγορηματικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει για κανενός είδους εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός ο οποίος με το πρόγραμμά του, θα έλεγα ότι δίνει ανάσες και στους μικροκαταθέτες, σε αντίθεση με την πρακτική της κυβέρνησης, όπου γνωρίζετε πόσες φορές μπήκε η εφορία μέσα, οι τράπεζες στους λογαριασμούς και άρπαξαν διάφορων ειδών οφειλές, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, ότι κάτω από ένα όριο υπολοίπου ή για κάποιες οφειλές δεν γίνονται κατασχέσεις».
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε: «Από 1/1/2015, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει το προστατευτικό εκείνο πλαίσιο που υπήρχε μέχρι τώρα σε σχέση με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Δεν υπήρξε καμία νομοθετική μέριμνα. Και μάλιστα έχει δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες -και ήδη μία τράπεζα το έχει κάνει- αυτά τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και αφορούν δάνεια που σχετίζονται και με την πρώτη κατοικία να τα τιτλοποιεί και να τα πουλάει σε ξένα funds».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη αναφορικά με τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών είπε:
«Να παραδεχτούμε κατ' αρχήν ότι δεν κατέχουν μόνιμες άδειες, ότι είναι μία εκκρεμότητα η οποία πηγαίνει από παράταση σε παράταση; Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, πρέπει να βάλουμε κανόνες στο κρίσιμο θέμα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Εμείς απαντάμε, ναι, θα τους βάλουμε. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τα μεγάλα, τα συστημικά μέσα, κυρίως οι τηλεοράσεις και κάποιες εφημερίδες, είναι στα χέρια ανθρώπων που ζουν από δουλειές που σχετίζονται με το δημόσιο, αποτυπώνουν αυτή την εικόνα της διαπλοκής που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει».
Πρόσθεσε πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί «δεν πληρώνουν φόρους. Γνωρίζετε ότι δεν πληρώνουν ούτε αυτούς τους λίγους φόρους... Κατά συνέπεια νομίζω ότι με τη δύναμη της ψήφου του λαού, θα κάνουμε αυτό που επιβάλλεται. Να καθαρίσουμε το ραδιοτηλεπτικό τοπίο και να έχουμε σταθμούς οι οποίοι δεν θα είναι όργανο της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, δεν θα προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, αλλά θα υπηρετούν τον πλουραλισμό στην ενημέρωση και τη δημοσιογραφία με κανόνες δεοντολογίας. Θα προσπαθήσουμε μάλιστα να δούμε αν αυτοί οι επιχειρηματίες που κατέχουν τελικά αυτά τα μέσα, είναι όχι γιατί θέλουν να επιχειρούν στον χώρο των ΜΜΕ ή έχουν άλλες προθέσεις. Διότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις γνωρίζετε ότι μπαίνουν μέσα, χρωστάνε εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια στις τράπεζες. Με βάση τα ήθη και τους κανόνες της αγοράς δεν θα έπρεπε να δανειοδοτούνται κι όμως εξακολουθούν. Δεν είναι ένα σκάνδαλο αυτό;».
Προανήγγειλε ότι το Δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του στις τράπεζες και πρόσθεσε πως «θα τοποθετηθούν διοικήσεις οι οποίες θα προασπίζουν τα συμφέροντα του βασικού μετόχου που είναι το δημόσιο».
Στην ερώτηση εάν θα επανεξεταστεί το θέμα της παραμονής του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα Ελλάδας είπε: «Αυτό σχετίζεται ακριβώς με το τι πράττει ο κεντρικός τραπεζίτης. Όταν ο κεντρικός τραπεζίτης αποφασίζει να κάνει πολιτική, πρέπει να ξέρει ότι θα έρθει σε σύγκρουση τελικά με την πολιτική εξουσία, γιατί είναι έξω από... Εμείς θέλουμε να κινείται εντός των ορίων του ρόλου του».
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε πως «όλες αυτές οι περιβόητες ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν πρώτα απ΄ όλα νέες επενδύσεις, αλλά ήταν ένα ξεπούλημα κατ΄ ουσίαν της δημόσιας περιουσίας, όπου κάθε φορά υπήρχε ένας μόνο, άντε δύο αγοραστές και αφορούσε μάλιστα έναν τομέα ο οποίος είναι μονοπωλιακός. Δεν μιλάμε για αγορές όπου συνυπάρχουν κι άλλοι ανταγωνιστές. Τώρα, τα αεροδρόμια, για παράδειγμα, είναι εγκληματικό αν γίνει κάτι τέτοιο... Και ξέρετε ποιον υπονομεύει κυρίως; Τον τουρισμό. Υπονομεύει τον τουρισμό» και τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις αυτές «είναι εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος».