ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο η διαγραφή του ελληνικού χρέους

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη, οι οποίες κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση, ακόμα και για διαγραφή του ελληνικού χρέους, που αποτελούν μία από τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - «Κούρεμα» 50% ζητά ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW Μ. Φράτσερ.

Και μπορεί στις Βρυξέλλες να υπάρχει διάσταση απόψεων για το χρόνο μιας πιθανής αναδιάρθρωσης, καθώς ορισμένοι θεωρούν αναγκαίο ένα «κούρεμα» εντός του 2015, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι το κούρεμα θα πρέπει να γίνει σε μερικά χρόνια, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι η συζήτηση ανάμεσα στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ για το θέμα έχει «ανάψει», διαψεύδοντας εμφατικά την κινδυνολογία που έχει απομείνει ως μοναδικό όπλο στη φαρέτρα του Αντώνη Σαμαρά, ενόψει των ερχόμενων εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα επικαλείται δημοσιεύματα και σχετικές δηλώσεις που επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά πως η διαγραφή του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της χώρας μας.

Αναλυτικά:

Μαρσέλ Φράτσερ (επικεφαλής των οικονομολόγων του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών): «Θα πρέπει πιθανόν στην Ελλάδα να μειώσουμε στο ήμισυ το δημόσιο χρέος, δηλαδή θα πρέπει να ξεγραφτούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ».

Die Spiegel: «Μεταστροφή στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ φαίνεται ότι συζητάει διαγραφή χρέους για την Ελλάδα».

«Die Welt» (επικαλούμενη κύκλους ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ): «Το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας είναι αναπότρεπτο, γιατί διαφορετικά η χώρα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το βάρος των χρεών της».

Παναγιώτης Ρουμελιώτης (πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ): «Πιστεύω ότι εφόσον η βούληση της Ευρώπης είναι η Ελλάδα να παραμείνει μέσα στην Ευρωζώνη, όπως δηλώθηκε θα πρέπει οι δανειστές να διαπραγματευτούν με βάση τις δεσμεύσεις τους». «…δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος δύο φορές... Βλέπετε ότι μόνο με μια δήλωση της Μέρκελ για δήθεν θέμα Grexit πως συμπεριφέρθηκαν οι αγορές και πως τα μάζεψε η κ. Μέρκελ και τα πήρε πίσω στη συνέχεια». «Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μας οδήγησαν σε μια απίστευτη ύφεση που ούτε η Αμερική το 1929 – 33 δεν είχε τέτοια ύφεση και ανεργία. Δεν υπάρχουν ευθύνες; Δεν είναι υπεύθυνοι και οι εταίροι μας σε αυτό; Δεν πρέπει να δουν τις δεσμεύσεις τους;» Τέλος, αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες ο Π. Ρουμελιώτης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας», προσθέτοντας ότι ούτε υπάρχουν αναλήψεις σε τέτοια επίπεδα που να δημιουργούν ανησυχία στον τομέα αυτό.

Βίλεμ Μπούιτερ (επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, ο οποίος είχε επινοήσει τον όρο «Grexit»): «Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα». «Αν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στη διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά. Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή. Ποτέ άλλοτε δεν ήμουν τόσο ανήσυχος όσο σήμερα». «…το ευρώ είναι σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Θα ήταν τεράστια καταστροφή, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη. Οι αγορές θα άρχιζαν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση… Η Γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ όλη η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει».

Ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της νίκης στις επερχόμενες εκλογές θεωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ και από την κορυφαία ελληνική στοιχηματική εταιρεία.