Το Ποτάμι: Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» για κυβέρνηση συνεργασίας
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρέπει να είναι από θέση ισχύος προκειμένου να υπερασπιστεί στο τραπέζι των διερευνητικών την παραμονή της χώρας στο ευρώ πάση θυσία, την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των πολιτών, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας, την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Αυτές τις βασικές 5 «κόκκινες γραμμές» που θα κουβαλάει στο σακίδιό του θα τις θέσει κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης όπως επεσήμανε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Χανιά.
«Εμείς όταν λέμε "συνεργασία" εννοούμε ότι πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσουμε τις αντιθέσεις μας και να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει ότι μερικές από τις «κόκκινες γραμμές» είναι:
- «Το πρώτο είναι ότι αυτή η χώρα είναι Ευρώπη και το νόμισμα των Ελλήνων είναι το ευρώ κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» επιτέθηκε μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «Αυτά τα μισόλογα που λένε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι "η μισή μου καρδιά στην Ευρώπη βρίσκεται" και δε μας λένε που βρίσκεται η άλλη μισή τους καρδιά, εάν βρίσκεται στη Βενεζουέλα ή αν βρίσκεται στην Κίνα, μάλλον την Κίνα την έχουν αποκηρύξει δε βρίσκεται στην Κίνα. Έχει μείνει καμία; Στη Βόρεια Κορέα. Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί, εμάς όλη μας η καρδιά είναι στην Ελλάδα και η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο και δε θα ρισκάρουμε ερασιτεχνισμούς γιατί κάποιοι έχουν εφηβικές επαναστατικές ορέξεις»
-«Το δεύτερο είναι ότι αυτή η χώρα χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος καινούριο, χρειάζεται κοινωνικές παροχές ο Έλληνας. Όταν λέω "κοινωνικές παροχές" δεν εννοώ φιλοδωρήματα, 50 ευρώ εκεί, 30 ευρώ στον άλλο λογαριασμό, χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος» σημείωσε αναπτύσσοντας το σχέδιο του «Ποταμιού» για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την προσχολική εκπαίδευση κ.α.
-«Το τρίτο είναι ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα» κατηγορώντας παράλληλα την ΝΔ ότι «ρίχνει τα μεροκάματα θεωρώντας ότι έτσι θα έρθει η ανάπτυξη» και τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει « να ανοίξουμε τις πόρτες του δημοσίου να μπει ο κόσμος στο δημόσιο».
-«Ο τέταρτος όρος για το Ποτάμι είναι μία λέξη: Δικαιοσύνη. Όταν λέμε "δικαιοσύνη" δεν εννοούμε μόνο να τελειώνουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια νωρίτερα, βεβαίως πρέπει να γίνει κι αυτό, αλλά λέμε κάτι βαθύτερο όμως. Λέμε φορολογική δικαιοσύνη, λέμε δικαιοσύνη σε σχέση με όλους αυτούς που λυμαίνονται το κρατικό χρήμα, ότι θα πρέπει να υπάρξει πια δικαιοσύνη και ισονομία στη χώρα» σημείωσε για να συνεχίσει λέγοντας «Καμία ασυλία στους Πολιτικούς, καμία ασυλία στους Βουλευτές. Να δικάζονται από δικαστήρια, όπως δικάζονται όλοι οι Έλληνες... Αθωώθηκαν από τη Βουλή, για τα πόθεν έσχες αθωώθηκαν, για τις μίζες αθωώθηκαν και βρέθηκαν κάποιοι Δικαστές και βρήκαν κάποια παράθυρα στο νόμο και τους τυλίξανε κάποιους από αυτούς έστω».
-«Να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος, δεν μπορεί το πρώτο κόμμα να παίρνει 50 έδρες δώρο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; 50 έδρες δώρο σημαίνει ότι του χαρίζει το κράτος 17%, δηλαδή παίρνεις 33% και σου χαρίζει ένα 17% για να Κυβερνήσεις. Όλο αυτό το λέγανε κάποτε κλοπή, νοθεία, το λέγαμε καταλήστευση της ψήφου του ελληνικού λαού», ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί το δικαίωμα ψήφου και στους εφήβους 16 ετών.