Επίθεση πολίτη σε Σαμαρά: Εσύ φταις για την άνοδο της ανεργίας!
Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης (15/1) στο δημαρχείο Περιστερίου, ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνισε: «Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν αποφασίζουμε ποιο κόμμα θέλουμε, αλλά σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας».
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη για συνεννόηση, συναίνεση και συμμαχίες. «Να αντιληφθούμε ότι δεν είναι κανένας μόνος σαν μονοκράτορας» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως από όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όλοι οι επόμενοι πρωθυπουργοί και ο ίδιος, συνέχισαν τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική για την Ελλάδα.
Επ' αυτού σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας, στην αρχή με τη συμμετοχή του κ. Κουβέλη και στο τέλος μόνο με τη συμμετοχή του Βαγγέλη Βενιζέλου, ήταν μια πρωτόγνωρη συμμαχία, γιατί είχε τον κοινό παρανομαστή, που λεγόταν Ευρώπη.
Συνεχίζοντας, αφού υποστήριξε: «Σας το δηλώνω. Εφόσον η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα, που θα βγει, ακόμα και στην περίπτωση που είμαστε αυτοδύναμοι, εγώ θα επιδιώξω και πάλι συμμαχίες με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, γιατί αυτό είναι το πιο αναγκαίο», επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει, σημειώνοντας ότι απέναντί του έχει έναν υποψήφιο, που έκανε έκκληση στο ΚΚΕ και στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κάνουν συμμαχία, κόμματα που - όπως σημείωσε - τα σέβεται, αλλά «είναι κατ' εξοχήν εναντίον της Ευρώπης».
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η απάντηση του ΚΚΕ ήταν αρνητική, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «την ώρα που είδε ότι δεν θα έχει συμμάχους, το γύρισε σε αυτό το καινούργιο παραμύθι και είπε τη λέξη "αυτοδυναμία"».
«Εννοούσε αδυναμία συμμαχιών. Επειδή δεν έχει με ποιον να πάει, το βάφτισε "αυτοδυναμία". Αυτό το παραμύθι ο κόσμος δεν το πιστεύει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι είναι τιμή για τον ίδιο, που βρίσκεται στις δυτικές συνοικίες.
«Ξέρω ότι εδώ υπάρχει πληγωμένος κόσμος και διαδηλώνει και την οργή του. Ξέρω όμως ότι ο κόσμος αυτός που βράχηκε δεν θέλει και να πνιγεί. Και προσπαθεί και θα έχει την αμέριστη δική μας συμπαράσταση και βοήθεια και θα τα βγάλει πέρα» τόνισε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν παρέλειψε, τέλος, να δεσμευτεί ότι το 2015 δεν θα υπάρχουν μνημόνια, δεν θα υπάρχουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά θα υπάρχει μόνο ανάπτυξη σε συνθήκες διαφορετικές από ό,τι χθες, «επειδή η Ελλάδα βγήκε από τη ζημιά που είχε πάθει και με τις θυσίες του λαού, θα έχουμε αυτή την ανάπτυξη»…
Μικροένταση πάντως δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στο δημαρχιακό μέγαρο Περιστερίου, όταν πολίτης επιτέθηκε φραστικά στον πρωθυπουργό, αναφέροντάς του ότι συνέβαλλε στην άνοδο της ανεργίας στην περιοχή. Τα πνεύματα πάντως ηρέμησαν με τη μεσολάβηση ψυχραιμότερων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τού είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει ανηφόρα ακόμα, αλλά ο κόσμος θέλει αλήθειες.
«Η αλήθεια δεν χάνει από πουθενά και από κανέναν. Ο κόσμος έξω θέλει να του μιλήσεις στην καρδιά», τόνισε και έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού.
«Ο κόσμος είναι θυμωμένος, στενοχωρημένος, έτσι; Αλλά βλέπει ότι υπάρχει και μια ανηφόρα στη χώρα μας. Βλέπει ότι εσείς μπορείτε να κάνετε το αβέβαιο μέλλον, να του δώσετε μια ευκαιρία, να του δώσετε το βεβαιωμένο ως ευκαιρία κι όχι ως απειλή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παχατουρίδης και επισήμανε πως οι πολίτες θέλουν ένα πολύ σταθερό πεδίο, μια ευρωπαϊκή προοπτική που θα προκύψει μέσα από συνεργασίες και συνεννοήσεις.
«Επειδή έχετε δώσει δείγματα γραφής και το δικό σας DNA ακουμπάει έτσι, σε δρόμους συνεργασιών, συναινέσεων, συνθέσεων, αυτό που θέλει η πατρίδα σήμερα. Ο κόσμος θέλει μια ευρωπαϊκή προοπτική που θα προκύψει μέσα από συνεργασίες και συνεννοήσεις. Μόνος του κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει», κατέληξε ο κ. Παχατουρίδης.
Αναλυτικά, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Περιστέρι:
«Θέλω να πω ότι τα λόγια του αγαπητού Δημάρχου είναι λόγια αληθινά πράγματι και είναι λόγια σοφά. Γιατί ακουμπάνε τις ευαίσθητες χορδές όλου του κόσμου και ιδιαίτερα του απλού του κόσμου. Και θέλω να σας συγχαρώ γιατί έτσι πράγματι έχεις αναδειχθεί ως ο Αντρέας, που είναι κάθε μέρα με τον απλό τον άνθρωπο, στο απλό ή δύσκολο πρόβλημά του.
Εγώ πράγματι συμφωνώ μαζί σου ότι στις 25 Ιανουαρίου δεν αποφασίζουμε για ποιο κόμμα θέλουμε, αποφασίζουμε ποια Ελλάδα θέλουμε. Σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Και επομένως εδώ πέρα από τις δυτικές συνοικίες και από την Πρωτεύουσά τους το Περιστέρι, θα ήθελα να πω μόνο μια αλήθεια. Και να δεσμευτώ κοιτάζοντας τον κόσμο κατά πρόσωπο σε αυτή τη μια αλήθεια. Ότι το 2015 δεν θα υπάρχουν Μνημόνια, δεν θα υπάρχουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, θα υπάρχει μόνο Ανάπτυξη. Και μέσα σε συνθήκες διαφορετικές από το χθες, επειδή η Ελλάδα βγήκε από αυτή τη μεγάλη τη ζημιά που είχε πάθει, με τις θυσίες του Ελληνικού λαού βγήκε, δεν βγήκε αυτόματα, θα μπορέσουμε να έχουμε αυτήν την Ανάπτυξη.
Όμως θα ήθελα να σταθώ Δήμαρχε σε κάτι άλλο, το οποίο είπες, το οποίο το θεωρώ ότι είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο. Η ανάγκη για συνεννόηση, η ανάγκη για συναίνεση, η ανάγκη για συμμαχίες, η ανάγκη να αντιληφθούμε ότι δεν είναι πια κανένας μόνος του, για να μπορεί να κάνει σαν μονοκράτορας ό,τι θέλει.
Θα σου πω λοιπόν ότι για την Ευρώπη, για την οποία και εσύ και εγώ πασχίζουμε να μείνουμε σε αυτήν και να προοδεύσουμε μέσα σε αυτή, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 1974 που μας έβαλε στην Ευρώπη, το κατόρθωσε, και συνέχισαν και οι επόμενοι όλοι. Και ο Αντρέας ο Παπανδρέου και όλοι όσοι ακολούθησαν αυτή την φιλοευρωπαϊκή πολιτική για την Ελλάδα. Αυτή συνέχισα και εγώ. Είχα την τιμή ως Πρωθυπουργός να ηγηθώ όμως, για πρώτη φορά μιας Κυβερνήσεως συμμαχικής στην οποία μετείχαν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Στην αρχή και ο Φώτης ο Κουβέλης, στο τέλος μόνο ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος. Και έτσι ήμασταν σε μια συμμαχία πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, που κράτησε τόσα χρόνια και σε μια συμμαχία η οποία έγινε ακριβώς γιατί είχε αυτόν τον κοινό παρανομαστή που λεγόταν Ευρώπη.
Εγώ αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι ,και το δηλώνω σε απάντηση αυτού που είπες, είναι ότι, εφόσον η Νέα Δημοκρατία βγει πρώτο κόμμα, που θα βγει, και σε περίπτωση που είμαστε και αυτοδύναμοι ή για να το πω καλύτερα και αυτοδύναμος να είμαι, εγώ θα επιδιώξω και πάλι συμμαχίες με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις γιατί αυτό είναι το πιο αναγκαίο. Να είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την πορεία και υπάρχει ήδη πλούσια εμπειρία, πίστεψε με, από αυτήν την πάρα πολύ σημαντική συμμαχία. Θέλω όμως και να πω ότι απέναντί μου έχω έναν υποψήφιο, ο οποίος τρεις μέρες μετά τις εκλογές σε αυτά τα διαρκή τους συνέδρια που δεν τελειώνουν, δήλωσε ότι έκανε έκκληση καλύτερα στο ΚΚΕ και στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κάνουν μαζί αυτή τη συμμαχία. Και το ΚΚΕ και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα σέβομαι ως κόμματα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι φιλοευρωπαϊκά. Θα έλεγα ότι είναι τα κατεξοχήν εναντίον της Ευρώπης. Και το ΚΚΕ ήταν μάλιστα εκείνο το οποίο του είπε ξεκάθαρα ότι εγώ δεν δέχομαι να συμμαχήσω μαζί σου.
Και τι συνέβη λοιπόν; Την ώρα που είδε ότι δεν έχει συμμάχους για την επόμενη Βουλή, ούτε ευρωπαϊκούς, φιλοευρωπαϊκούς, ούτε από την πλευρά μη ευρωπαϊκών κομμάτων, το γύρισε σε αυτό το καινούριο θα έλεγα παραμύθι, μια που δεν έχει με ποιόν να συνεργαστεί και είπε τη λέξη «αυτοδυναμία». Εννοούσε «αδυναμία» συμμαχιών. Επειδή δεν έχει με ποιον να πάει, το βάφτισε αυτοδυναμία. Αυτό, πιστεύω, το παραμύθι ο κόσμος δεν το πιστεύει. Αντίθετα θεωρώ ότι ο κόσμος, όπως πολύ σωστά είπες, προσδοκά όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να δώσουν τη μάχη και εγώ λέω ότι και αυτοδύναμος να είμαι, ως Νέα Δημοκρατία, αυτοί θα είναι μαζί μου. Σε μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για πρόοδο μέσα στην Ευρώπη.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό, χαίρομαι που το έβαλες το θέμα και μπόρεσα και έδωσα αυτή την ξεκάθαρη απάντηση και θέλω και πάλι να πω ότι για μένα είναι συγκίνηση, τιμή που είμαι εδώ στις δυτικές συνοικίες. Ξέρω ότι εδώ υπάρχει ο πληγωμένος κόσμος, ξέρω ότι υπάρχει ο κόσμος ο οποίος διαδηλώνει για την οργή του, ξέρω όμως ότι ο κόσμος αυτός που βράχηκε, δεν θέλει και να πνιγεί. Και ξέρω ότι αυτός ο κόσμος προσπαθεί και θα έχει την αμέριστη δικιά μας συμπαράσταση και βοήθεια για να τα βγάλει πέρα. Θα τα βγάλει πέρα γιατί από εδώ και πέρα και η Ευρώπη ολόκληρη, αλλά ιδιαίτερα εμείς μετά από τόσες αιματηρές πράγματι θυσίες προχωράμε στο δρόμο της Ανάπτυξης.
Άλλη μια φορά θερμότατα συγχαρητήρια για το έργο σου και πολύ μεγάλες ευχαριστίες για το γεγονός ότι είμαι εδώ μαζί σας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ».