Δημοσκόπηση: Η έρευνα που «τελειώνει» την τρομολαγνεία και δείχνει αυτοδυναμία
Η έρευνα του Bloomberg χαλάει όλα τα σχέδια του Μαξίμου που έχει επενδύσει στην προπαγάνδα του φόβου και στην έξοδο της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω δημοσκόπησης:
• Το 80% των οικονομολόγων εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός του ευρώ ακόμη με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
• Το 15% των οικονομολόγων βλέπουν ελληνική έξοδο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κυβέρνηση συνασπισμού με κάποιο από τα κεντρώα κόμματα.
Το ζητούμενο των τελευταίων δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και των κρυφών μετρήσεων είναι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και η συσπείρωση για τη ΝΔ.
Επί της ουσίας αυτό που φοβούνται στην Κουμουνδούρου είναι το εσωτερικό «ατύχημα» που θα κόψει την τάση για αυτοδυναμία, ενώ στη ΝΔ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επιτύχουν την μέγιστη δυνατή συσπείρωση.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Ο στόχος της Κουμουνδούρου είναι το άνοιγμα στους ψηφοφόρους της Δεξιάς κάτι το οποίο επιχείρησε και ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες ομιλίες του, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συμμετοχή της νεολαίας.
Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την τακτική της στην πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξει ότι αποτελεί εκείνη πυλώνα σταθερότητας και ο λαός δεν έχει λόγο να μπει σε περιπέτειες, ενώ την ίδια ώρα με την χρήση θετικών μηνυμάτων, όπως οι υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και οριστική έξοδο από το μνημόνιο η Συγγρού ελπίζει να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της και να τους πείσει να πάνε στην κάλπη.
Οι έρευνες στην εκλογική βάση ενόψει εκλογών δείχνουν ότι οι περισσότεροι αναποφάσιστοι προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Σε αυτούς στοχεύει η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το κλειδί όλως των εξελίξεων θα είναι η αυτοδυναμία, καθώς η πρωτιά στις εκλογές θεωρείται δεδομένη.
Στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες. Ουσιαστικά τα περισσότερα από τα κόμματα δεν θέλουν να υπάρξουν και δεύτερες εκλογές. Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και οι "μικροί" βλέπουν ότι δεύτερες συνεχόμενες κάλπες θα αυξήσουν την πόλωση με αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών τους και μαζί τη συρρίκνωση των διαπραγματευτικών τους χαρτιών.
Ο πολυκερματισμός ωστόσο φέρνει πονοκεφάλους. Εάν κανείς εξαιρέσει τη Χρυσή Αυγή με την οποία ουδείς επιθυμεί να συνεργαστεί η ύπαρξη πολλών κομμάτων κοντά στο 4% με 5% εντός της βουλής κάνει τις συνεργασίες πολύ δύσκολες καθώς εκτός από το ποια θα είναι τα κόμματα που θα μπουν στην Βουλή ρόλο θα παίξει και ο αριθμός των βουλευτών που θα έχουν, εάν δηλαδή θα είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης με μόνο δύο κόμματα ή εάν θα χρειαστεί ευρύτερος συνασπισμός.
ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ NEWSBOMB
Στην περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα από δύο κόμματα τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι πλην του ΚΚΕ δεν επιθυμεί συνεργασία με κανέναν άλλο. Ωστόσο τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και από την πλευρά του Ποταμιού τα μηνύματα είναι θετικά προς μια συνεργασία και το ερώτημα είναι εάν αυτή μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.
Τα πρώτα exit polls της Κυριακής θα δείξουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να σπάσει το φράγμα της αυτοδυναμίας, αναγκαία και ικανή συνθήκες για να μην οδηγηθεί ο τόπος σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Διαβάστε επίσης:
ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015