Εκλογές 2015 - ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοδυναμία ή συνεργασία;
Του Μάρκου Μουζάκη
Στην Κουμουνδούρου, διαβάζοντας τα αποτελέσματα των συνεχών δημοσκοπήσεων και αποτιμώντας το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και βλέπουν καθημερινά σε συγκεντρώσεις, σε επισκέψεις σε μαζικούς χώρους, ακόμα και… απ’ την αλλοπρόσαλλη στρατηγική του Μαξίμου, δεν συζητούν καν το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα την προσεχή Κυριακή. Αυτό το θεωρούν δεδομένο.
Αυτό που συζητούν, αυτό που έχουν θέσει βασικό στόχο αυτή την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας.
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι «είμαστε κοντά, αλλά ακόμα δεν την έχουμε κατακτήσει».
Εκτιμούν ότι επειδή –όπως προκύπτει και απ’ τις δημοσκοπήσεις- αθροιστικά το ποσοστό των δύο πρώτων κομμάτων θα είναι πάνω από 65% (έναντι 56% του Ιουνίου του 2012), αλλά και απ’ τα στοιχεία των ερευνών, ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσουν το 35%. Αλλά δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί πόσο πάνω από 35% θα είναι. Επίσης η αυτοδυναμία εξαρτάται και απ’ το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Και επειδή σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων φαίνεται πως οι ΑΝ.ΕΛ. θα μπουν τελικά στη Βουλή, αυτό δυσκολεύει ακόμα τον πήχη της αυτοδυναμίας.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν απολύτως έγκυρες πληροφορίες μας, σε κάθε περίπτωση η στρατηγική που θα «ξεδιπλωθεί» απ’ την Κυριακή το βράδυ και μετά, έχει καθοριστεί. Και συνίσταται στα εξής:
- Σε περίπτωση αυτοδυναμίας οι εξελίξεις θα είναι πιο καθαρές. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι ευρύτερη. Δηλαδή θα περιλαμβάνει και πρόσωπα εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Και προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής, αλλά θα προταθεί θέση στη νέα κυβέρνηση και σε πολιτικούς σχηματισμούς, όπως το ΚΚΕ (βέβαια θεωρείται βέβαιο ότι θα αρνηθεί) ή οι ΑΝ.ΕΛ.. Όχι πάντως σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ή το Κίνημα του ΓΑΠ, εφόσον είναι στη νέα Βουλή (μέχρι τώρα δείχνει να το παλεύει, αλλά να μην το κερδίζει).
- Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ακόμα και τότε οι έδρες που θα έχουν θα είναι πάνω από 145. Σε κάθε περίπτωση αποκλείουν το «μεγάλο συνασπισμό» (κυβέρνηση από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., που «σπρώχνουν» οι «νταβατζήδες»). Και το αποκλείουν κατηγορηματικά…
- Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας δεν θα καταθέσει την εντολή. Με πάνω από 140 έδρες (που θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση θα έχουν) θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα πάει στη Βουλή να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το Σύνταγμα του το επιτρέπει. Με μία προϋπόθεση: Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να αρνηθεί και ψήφο ανοχής. Δηλαδή δεν θα μπορέσει να πει ότι «ναι μεν έλαβα ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά αφού δεν έχω πάνω από 150 ψήφους πάω σε εκλογές». Διότι μπορεί –για παράδειγμα- να υπάρξουν 145 ναι στην κυβέρνηση, 120 όχι και 35 «ψήφοι ανοχής». Αυτό θα πρέπει να το δεχτεί. Και θα το δεχτεί, αφού η θέση τους είναι ότι δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές.
- Για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, σε μια τέτοια περίπτωση, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες προς άλλους χώρους (ΚΚΕ, χωρίς επαναλαμβάνουμε ψευδαισθήσεις για την τελική του στάση, ΑΝ.ΕΛ.). Όχι και σε αυτή την περίπτωση σε Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Κίνημα και φυσικά Ν.Δ.
- Αλλά στην κυβέρνηση θα κληθούν να μετέχουν και προσωπικότητες ευρέος φάσματος, με την προϋπόθεση βεβαίως αποδοχής του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε. Για παράδειγμα, η Λούκα Κατσέλη, κάποιοι πανεπιστημιακοί. Εδώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις…
- Σε ό, τι αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν συζητηθεί πιθανά ονόματα. Κάποιο μάλιστα εξ αυτών θα συνιστούσε (εφόσον προκρίνονταν) έκπληξη πρώτου μεγέθους, βόμβα μεγατόνων!
Αυτός είναι ο «οδικός χάρτης» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα απ’ την Κυριακή και μετά. Και δεν περιλαμβάνει ούτε νέες εκλογές, ούτε «μεγάλο συνασπισμό»…
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ