Εκλογές 2015 - Θεοδωράκης: Ο Σαμαράς θα κάνει πολύ μικρή την Ελλάδα

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη, με τίτλο «Είμαστε στην καρδιά της αλλαγής», δημοσιεύει το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics.

Εκλογές 2015 - Θεοδωράκης: Ο Σαμαράς θα κάνει πολύ μικρή την Ελλάδα
3'

Το δημοσίευμα αρχικά παρατηρεί ότι ο Στ. Θεοδωράκης θεωρείται σήμερα «ρυθμιστικός παράγοντας» («kingmaker») της ελληνικής πολιτικής σκηνής, καθώς το κόμμα του οποίου ηγείται, το Ποτάμι, ενδέχεται να συνεργαστεί σε κυβερνητικό συνασπισμό είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία.

«Το Ποτάμι ζητά μια περίοδο χάριτος για να διαπραγματευθεί νέους όρους με τους πιστωτές της Ελλάδας», σημειώνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό συμμετέχουν κυρίως επαγγελματίες της μεσαίας τάξης, ενώ δεν επιδιώκει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση κατά πόσο το Ποτάμι αποτελεί πολιτικό κίνημα ή φιλελεύθερο κόμμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά ότι πρόκειται για ένα κίνημα αλλαγής που θέλει να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα στη χώρα, χωρίς να την καταστρέψει. «Δεν είμαστε πολύ κοντά στον φιλελευθερισμό, αλλά ούτε και στην άκρα αριστερά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κοινά σημεία και τις διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απαντά: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ευρωπαϊκό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν. Επιπλέον, συμφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει το παλιό πολιτικό σύστημα και τις παλιές τακτικές. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένες τις προτάσεις του σε πολιτικό επίπεδο, θα επαναφέρει τη χώρα στην κατάσταση του παρελθόντος. Όσον αφορά στη Νέα Δημοκρατία, αυτό που προτείνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα κάνει την Ελλάδα μια πολύ μικρή χώρα στην Ευρώπη, μια χώρα παρία της Ευρώπης».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ελληνικό χρέος, ο Σ. Θεοδωράκης αναφέρει: «Το ελληνικό χρέος και το χρέος πολλών χωρών της νότιας Ευρώπης είναι τεράστιο και κρατά τις χώρες αυτές δέσμιες. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει μια γενική απόφαση σχετικά με το χρέος των χωρών αυτών. Το χρέος δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Είναι κοινή μια ευρωπαϊκή ανησυχία, ειδικά για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία. Η Ελλάδα ζητά από την Ευρώπη μια περίοδο χάριτος, χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής».

Σε ερώτηση κατά πόσο συντάσσεται με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά τη σύγκλιση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, ο Σ. Θεοδωράκης απαντά: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η μόνη απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Το βασικό σημείο είναι ότι χρειαζόμαστε μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το πρόβλημα του χρέους».

Για το γερμανικό κατοχικό δάνειο, ο Σ. Θεοδωράκης αναφέρει: «Είναι ένα γεγονός - και ακόμα και η Γερμανία το αναγνωρίζει - ότι η ναζιστική Γερμανία πήρε ένα δάνειο από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει αποδειχθεί ότι η Γερμανία κατέβαλε τις δύο δόσεις αποπληρωμής και στη συνέχεια σταμάτησε. Ζητάμε την επιστροφή του ποσού αυτού, περίπου 1 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα. Είναι σχετικά εύκολο να υπολογιστεί το ακριβές ποσό, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδας έχει τα σχετικά αρχεία ως προς την αξία του νομίσματος κατά το χρόνο εκείνο».

Καταλήγοντας, ο Σ. Θεοδωράκης σημειώνει πως «Η ίδια η τρόικα ανέφερε ότι ορισμένοι τομείς της δημόσιας υπηρεσίας θα πρέπει να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν. Κατήγγειλε επίσης τη βραδύτητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος θα απαιτήσει περισσότερους ανθρώπους - όχι περισσότερους δικαστές, αλλά περισσότερους εργαζόμενους στο δικαστικό σύστημα. Είμαστε αντίθετοι σε μια διευρυμένη διακυβέρνηση, την οποία προωθεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή