Εκλογές 2015-Λ. Γρηγοράκος: Έχουμε απεξαρτηθεί από τον ιό του κυβερνητισμού

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι ένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν το βάρος της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, κατέχοντας κυβερνητικές θέσεις, όπως του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr

Εκλογές 2015-Λ. Γρηγοράκος: Έχουμε απεξαρτηθεί από τον ιό του κυβερνητισμού
8'

Με παρεμβάσεις για κεντρικά πολιτικά ζητήματα, έχοντας πάντα την ευθύνη των λόγων του, ο κ. Γρηγοράκος προέβλεψε τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν ακόμη δεν είχε ανοίξει επισήμως η συζήτηση, ενώ είχε θέσει στο τραπέζι και την ανάγκη δημιουργίας μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με άξονα το σταθεροποιητικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα διεξάγει έναν εντατικό προεκλογικό αγώνα στην περιφέρειά του, τη Λακωνία, όπου εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από το 2000. Παρά το γεγονός ότι πολιτεύεται σε έναν παραδοσιακά «γαλάζιο» νομό, και έχοντας να αντιμετωπίσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γρηγοράκος πιστεύει ότι «οι Λάκωνες έχουν υψηλή την αίσθηση του εθνικού συμφέροντος», ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ακυβερνησίας, αναδεικνύοντας το κόμμα του σε υπεύθυνο και σταθεροποιητικό παράγοντα ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.

Συνέντευξη στη Διονυσία Προκόπη

- Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου; Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες προς το κόμμα του Γ. Παπανδρέου;

Επιδίωξή μας είναι το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί τρίτη δύναμη στη νέα Βουλή. Ως εκ τούτου, η ψήφος στο κόμμα μας είναι πολλαπλώς χρήσιμη και απαραίτητη.

Η επιδίωξή μας δεν υπαγορεύεται από λογικές κομματικού πατριωτισμού. Ούτε από κάποια πολιτική αυταρέσκεια. Αντίθετα, εδράζεται στην ανάγκη η χώρα να στηριχθεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας που θα διαθέτουν μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι πλέον εμφανές ότι τα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του τόπου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Άλλωστε, η εμπειρία που έχουμε συλλέξει σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι εκ των πραγμάτων ασθενικές και αναποτελεσματικές. Προτάσσοντας το κομματικό συμφέρον, δεν προχωρούν στις αναγκαίες αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία. Κι αυτό γιατί καίριο μέλημά τους είναι να μην δυσαρεστήσουν κανέναν, με αποτέλεσμα να αυτοπεριορίζονται σε μια διαχειριστική και μόνο πρακτική. Έτσι, όμως, η χώρα παραμένει στην οικονομική, κοινωνική και θεσμική υστέρηση.

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η απάντησή μου είναι η εξής: Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου δεν βρίσκει απήχηση στους πολίτες που αυτοτοποθετούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, στον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης. Φαίνεται πλέον καθαρά ότι το εγχείρημά του είναι θνησιγενές. Δεν πιστεύω πως θα έχει συνέχεια. Θα καταγραφεί ως μια νέα αδιέξοδη προσωπική περιπέτεια του Γ. Παπανδρέου και μόνο.

- Έχει θέση το ΠΑΣΟΚ σε μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει ενδεχόμενο παροχής ψήφου ανοχής από το ΠΑΣΟΚ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί πρώτο κόμμα, χωρίς όμως αυτοδυναμία; Ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν;

Το ποια θα είναι η κυβέρνηση της χώρας θα το αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους την ερχόμενη Κυριακή. Το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα των εκλογών θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πάντως, το κεντρικό ζήτημα για μας είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, αλλά και την προσφυγή σε δεύτερες εκλογές. Τα δύο αυτά στοιχεία θα καθορίσουν την πολιτική που θα προκρίνουμε.

Υποστηρίζουμε πως η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε την επόμενη των εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ δεν προκρίνει τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση ή τη στήριξή της, με γνώμονα το κομματικό συμφέρον, αλλά ούτε και τη νομή της εξουσίας. Έχουμε απεξαρτηθεί από τον ιό του κυβερνητισμού. Δεν επιλέγουμε εκ προοιμίου τους κυβερνητικούς μας εταίρους.

Κεντρικό ζήτημα για μας είναι να υπάρξουν πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις που θα διασφαλίζουν την έξοδο από την κρίση, την απεξάρτηση από τα μνημόνια και θα θεμελιώνουν τις προϋποθέσεις της παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας.

- Ποιες ήταν οι κυριότερες παρεμβάσεις σας ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων ειδικά στον τομέα ευθύνης σας, στο ΕΣΥ; Τι απαντάτε σε αυτούς που χαρακτήρισαν κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις «προεκλογικές»;

Έγιναν πολλά πράγματα στη σύντομη θητεία που είχα στο Υπουργείο Υγείας. Θα αναφερθώ μόνο στο κύριο μέλημά μου που ήταν η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ. Γνώριζα πολύ καλά τις ελλείψεις και την ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων.

Επειδή πολλά ακούγονται επιτρέψτε μου να σας δώσω την πραγματική εικόνα.

Το σύνολο των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και στις μονάδες του ΠΕΔΥ της χώρας ανέρχεται για το 2014 στα 2486 άτομα. Συγκεκριμένα, ενεργοποίησα και επιτάχυνα όλες τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να διοριστούν 786 μόνιμοι γιατροί. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία της χώρας.

Το ΕΣΥ ενισχύθηκε επίσης μέσω αλλεπάλληλων προκηρύξεων και με επικουρικό προσωπικό. 800 ιατροί εντάχθηκαν στο σύστημα.

Για το ΠΕΔΥ προκηρύχτηκαν 900 θέσεις ιατρών τον περασμένο Οκτώβριο.

Πέραν των παραπάνω ολοκληρώθηκαν όλες οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες και απέστειλα στο ΑΣΕΠ αίτημα για την πρόσληψη 200 διασωστών και πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο έλαβαν χώρα επίσης δύο προκηρύξεις 767 και 596 θέσεων αγροτικών ιατρών αντίστοιχα.

Με ενέργειες που ολοκλήρωσε αποκλειστικά το γραφείο μου εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή του συνόλου του τομέα υγείας με 2500 θέσεις στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας το οποίο θα προκηρύξει το επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Εργασίας.

Τέλος, απέστειλα αίτημα στα συναρμόδια Υπουργεία για τις προσλήψεις του 2015. Το αίτημα αφορά 1500 θέσεις ιατρικού προσωπικού και 2500 νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ έλαβαν χώρα μια σειρά άλλων δράσεων τις οποίες είναι δύσκολο να αναπτύξω εδώ. Σημειώνω μόνο την προσπάθεια σχεδιασμού και εξεύρεσης πόρων για τη στήριξη των ΜΕΘ της χώρας. Η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε και ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Όπως αντιλαμβάνεστε οι εν λόγω προσπάθειες καμία σχέση δεν έχουν με τα προεκλογικά. Αφορούσαν αποκλειστικά την αγωνία μου για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η απόδειξη είναι ότι το πρόγραμμα στήριξης των ΜΕΘ δεν έχει λάβει καμία δημοσιότητα.

- Είχατε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου (19/11/2014) ότι μεταξύ των στόχων σας ήταν η αποκατάσταση της σχέσης με γιατρούς, υγειονομικούς, ασθενείς και τους φορείς του φαρμάκου. Κατά πόσο θεωρείτε ότι επετεύχθη αυτός ο στόχος; Εντοπίζετε πιθανές ευθύνες στον υπουργό Υγείας, κ. Βορίδη;

Όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Για να λειτουργήσει ικανοποιητικά το ΕΣΥ πρέπει να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Υπουργείο, ιατρικό και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, πολίτες. Αυτή τη σχέση προσπάθησα να βελτιώσω με μια σειρά ενεργειών, αναφέρω για παράδειγμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών των γιατρών, πρόβλημα το οποίο επέλυσα με νομοθετική παρέμβαση. Είμαι πεπεισμένος ότι εάν σεβαστείς το σύστημα, αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα προς όφελος όλων και ιδίως των πολιτών.

- Πώς τοποθετείστε στις προτάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, τις οποίες κατέθεσε στον πρωθυπουργό, για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου; Επιπλέον, πώς σχολιάζετε την πρόταση που έθεσε σε διάλογο το Newsbomb.gr, να κυκλοφορούν στη χώρα μας γενόσημα αποκλειστικά παραγόμενα επί ελληνικού εδάφους;

Όσον αφορά το φάρμακο επιτρέψτε μου να πω ότι δεν ήταν στη δική μου αρμοδιότητα και δεν θα ήθελα να αναφερθώ. Θα τονίσω μόνο τούτο. Προφανώς και χρειάζεται στήριξη η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Είναι γνωστό σε όλους το μεγάλο ύψος της περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Είναι προφανές επίσης ότι η εξαιρετική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έβαλε σε δύσκολη θέση αρκετές εταιρείες και ιδίως αυτές που δεν είχαν εξαγωγικό προσανατολισμό. Πρέπει κατά συνέπεια οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας να εξεταστούν με μεγάλη προσοχή από την επόμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

- Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες της Λακωνίας εν όψει της εκλογικής μάχης της 25ης Ιανουαρίου;

Οι πολίτες της Λακωνίας επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Αντιλαμβάνονται ότι η ψήφος της 25ης Ιανουαρίου είναι κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι στον νομό μας έχουν υποχωρήσει κατά πολύ οι κομματικοί διαχωρισμοί του παρελθόντος. Το ζήτημα αυτό έχει εξαιρετική σημασία γιατί βοηθά τους συμπολίτες μας να αξιολογήσουν όλους τους υποψηφίους χωρίς να προτάσσουν το κομματικό κριτήριο.

Οι Λάκωνες έχουν υψηλή την αίσθηση του εθνικού συμφέροντος και κρίνουν με βάση την αξιοσύνη και την προσφορά του καθενός μας.

Διαβάστε επίσης:

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Καστορείου

Εκλογές 2015: Περιοδεία Γρηγοράκου στην Κεντρική Λακωνία

Εκλογές 2015 - Βενιζέλος: Ας επωμισθούν και άλλοι την κυβερνητική ευθύνη

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή