Τσίπρας: Από ανερχόμενο «αστέρι» της πολιτικής... πρωθυπουργός
«Ένας νεαρός, κομψός άνδρας φορώντας μπλε κοστούμι, ασορτί σουέτ παπούτσια και λευκό πουκάμισο -χωρίς γραβάτα- κάθεται στην κεντρική θέση. Όλα τα μάτια είναι καρφωμένα στο ανερχόμενο αστέρι της Ελλάδας»...
Επιμέλεια: Ρούλα Κοτσέτα
Ετσι περιέγραψε πριν μερικά χρόνια ο ανταποκριτής του CNN, τον Αλέξη Τσίπρα, που σήμερα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ο 41χρονος Αλέξης Τσίπρας, θεωρείται από την Αριστερά της Ευρώπης, η "ελπίδα" για την γηραιά Ηπειρο.
Στην προεκλογική του κεντρική ομιλία στην Ομόνοια (22/1/2015) κατάφερε να συγκεντρώσει ηγέτες αριστερών κομμάτων άλλων χωρών, στέλνοντας το μήνυμα, πως όλοι πλέον ζητούν μία αλλαγή και ένα τέλος στη λιτότητα.
Οι οπαδοί του; Πολίτες που έχουν υποφέρει από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας. Άλλοι οργισμένοι και άλλοι απλά απογοητευμένοι, βρήκαν την ελπίδα στο πρόσωπο του Τσίπρα.
Μένει στο νοίκι, κυκλοφορεί με μηχανάκι και ποδήλατο, ενώ στις πολιτικές του ομιλίες χρησιμοποιεί το «εμείς» και όχι το «εγώ». . Το σημαντικότερο; Δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό τζάκι.
Το κόμμα του, που επέλεξαν οι περισσότεροι ψηφοφόροι, ανεβαίνει για πρώτη φορά-στα χρονικά της Ελλάδας- στην εξουσία.
Είναι άλλωστε ήδη ο πρώτος πολιτικός αρχηγός κόμματος της Ελληνικής Βουλής που γεννήθηκε μετά την μεταπολίτευση.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ακόμα έναν στόχο. Να αλλάξει, μαζί με άλλους πολιτικούς της γενιάς του, το πρόσωπο της Ευρώπης. Να δώσει στους νέους όραμα για το αύριο. Ελπίδα στη νεολαία που μετανάστευσε, για επιστροφή στην πατρίδα.
Ποιος είναι ο Αλέξης Τίπρας
Ο Αλέξης γεννήθηκε το 1974. Μία χρονιά ιδιαίτερη κρίσιμη, αφού λίγο μετά την ημέρα της γέννησης του (28 Ιουλίου 1974) έγινε η εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο. Η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη της Καβάλας και ο πατέρας του από το Αθαμάνιο της Άρτας. Μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σχολείο πήγε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων.
Τελειώντας το Λύκειο, μπήκε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το 2002 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία.
Από μικρός στην Αριστερά
Η πολιτική δράση του ήταν έντονη από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας σε αριστερές οργανώσεις. Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στην ΚΝΕ (Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος) όπου πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991.
Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση μέσω του ιστορικού σχήματος «Εγκέλαδος», το οποίο συμμετείχε στην ομοσπονδία των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (πρόγονος του σημερινού ΔΑΡΑΣ και της μετέπειτα ΑΡΕΝ). Με τα ΕΡΑΣ εκλέχθηκε στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997.
Την ίδια περίοδο ήταν Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας του Συνασπισμού (τότε Ένωσης Αριστερών Νέων). Το 1999 εξελέγη Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης και διατήρησε τη θέση αυτή έως το 2003.
Πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Έλαβε μέρος στις διεθνείς διαδηλώσεις του κινήματος ενάντια στη «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση».
Τον Δεκέμβριο του 2004, κατά το 4ο συνέδριο του Συνασπισμού, αποχώρησε από τη Νεολαία και εξελέγη, με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος σε σειρά), στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού και εν συνεχεία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε αρμόδιος για θέματα παιδείας και νεολαίας.
Ήταν υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 2006, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη». Έλαβε ποσοστό 10,5% καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη και μπροστά από τον Σπύρο Χαλβατζή του ΚΚΕ, ενώ ο συνδυασμός κατέλαβε συνολικά 4 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.
Στις αφίσες που είχαν πλημμυρίσει τότε τους δρόμους της Αθήνας, ένας πρωτοεμφανιζόμενος υποψήφιος δήμαρχος κρατούσε ένα χαρτόνι που έγραφε το όνομά του και το σύνθημα δίπλα του έλεγε «Μπαίνουμε στο παιχνίδι».
Στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ, τον Φεβρουάριο του 2008, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 70%.
Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ως επικεφαλής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο ΣΥΝ, στην Α' Αθήνας.
Στη συνέχεια, ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Τον Ιούλιο του 2013, μετά την διάλυση του ΣΥΝ και την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος.
Μετά τα θετικά για τον συνδυασμό αποτελέσματα των εκλογών του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε το ιδρυτικό του συνέδριο, ως ενιαίο πολιτικό κόμμα, στις 13 και 14 Ιουλίου 2013.
Ο Τσίπρας επιχείρησε να προχωρήσει στην άμεση διάλυση των συνιστωσών που αποτελούσαν τον πολιτικό συνασπισμό και την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο νέο πολιτικό σχηματισμό, απόφαση που βρήκε όμως αντίθετες πολλές από αυτές.
Για τη λύση του προβλήματος που ανέκυψε αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος σε αυτές να προχωρήσουν μόνες τους σε αυτοδιάλυση. Η κόντρα αυτή δεν επηρέασε την ανάδειξη του Τσίπρα σε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ψηφοφορία της 14ης Ιουλίου 2013, ο Τσίπρας επικράτησε καταλαμβάνοντας ποσοστό της τάξης του 74%.
Στην τριπλή αναμέτρηση του Μαΐου του 2014 για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και τις Ευρωεκλογές, ο Τσίπρας αποφάσισε να αναβαθμίσει την σημασία του αποτελέσματος, προσδίδοντάς του χαρακτήρα δημοψηφίσματος, μια πολιτική απόφαση που δέχθηκε να ακολουθήσει και η πλευρά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2013, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα, κατέκτησε τις περιφέρειες Αττικής και των Ιωνίων Νήσων, ενώ ο υποστηριζόμενος υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος για τον Δήμο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, όπου τελικά ηττήθηκε από τον Γεώργιο Καμίνη.
Στις Ευρωεκλογές του 2014, παράλληλα με την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, υπήρξε υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Το όνομά του αρχίζει να φιλοξενείται στον Διεθνή Τύπο. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για ένα ανερχόμενο αστέρι στο χώρο της πολιτικής. Δημοσιεύματα για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έκαναν μέρες τώρα, λόγο για αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίπλα του τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης. Μαζί τους μοιράζεται τη νίκη.
Θα γίνει άραγε ο Τσίπρας ο Λούλα της Ελλάδας;
Η Bank of America, λίγες ημέρες πριν, παρομοίασε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Βραζιλιάνο ηγέτη που αγκάλιασε τους φτωχούς και βοήθησε να βγουν από τη μιζέρια τους.
Για αρκετούς Έλληνες είναι ο ήρωας που θα σταματήσει τη λιτότητα. Για άλλους, είναι ένας κίνδυνος για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Δίπλα του ο φίλος και στενος συνεργάτης του Νίκος Παππάς, που είχε τη θέση του διευθυντή του γραφείου του.
Τον Φεβρουάριο του 2008 ο κ. Παππάς βρισκόταν στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ.
Ολα αυτά όμως έως τη στιγμή που δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον παλιό του φίλο και σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχαν γνωριστεί το 1995. «Κατεβαίνω για πρόεδρος του Συνασπισμού. Σε θέλω για διευθυντή του γραφείου μου. Δύο ημέρες μετά απαντούσε στον κ. Τσίπρα ότι επιστρέφει στην Ελλάδα.
Δίπλα του, μία 20ετία, η σύντροφος του με την οποία νωρίστηκαν στα μαθητικά έδρανα. Τότε κανείς από τους δυο τους δεν φανταζόταν πως ο εφηβικός τους έρωτας θα κατέληγε μερικά χρόνια αργότερα στη στη δημιουργία της δικής τους οικογένειας.
Η πρώτη τους γνωριμία έγινε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Η Περιστέρα-Μπέτυ Μπαζιάνα ήταν πάντα δίπλα του. Από τις μεγάλες μαθητικές καταλήψεις του 90 – 91 μέχρι σήμερα που είναι μητέρα των δύο παιδιών του.
Γεννημένη στην Καρδίτσα από οικογένεια βιοπαλαιστών, η Μπέτυ Μπαζιάνα υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος της ΚΝΕ και είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το περιστέρι...έφερε τα ευχάριστα νέα...και τα μοιράζεται με τον εφηβικό έρωτα και σύντροφο της ζωή τους, την Περιστέρα.