Εκλογές – Βενιζέλος: Απαραίτητη η συνεργασία πρώτου και δεύτερου κόμματος
«Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι χαμένη, είναι το αντίβαρο, η πραγματικά χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος για την παράταξη και την πατρίδα», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στη Δράμα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει την τρίτη θέση στις εκλογές της Κυριακής (25/1).
«Φανταστείτε να πάρει ο κ. Μιχαλολιάκος την τρίτη εντολή!», είπε, λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες εθνικές εκλογές 2015, και επιτέθηκε στο Ποτάμι σημειώνοντας ότι «δεν είναι πλέον νέο κόμμα, έχει στις τάξεις του ετερόκλητα πρόσωπα χωρίς κοινό παρονομαστή», αφού αναρωτήθηκε αν έχει μείνει κάτι στον κόσμο από τις προτάσεις που έχει κάνει.
Ταυτόχρονα, δε, υπενθύμισε την εμπειρία από την κυβερνητική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Βενιζέλος άφησε επίσης αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, λέγοντας: «Το αντίβαρο και η κρίσιμη ψήφος είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάω για αυτούς που είναι προϊόντα τεχνητής παρθενογένεσης και λένε δεν έχω σχέση με το ΠΑΣΟΚ έκανα κάτι καινούργιο. Το ΠΑΣΟΚ το αφήνω σε ποιους; Στα αθώα θύματα του πολιτικού κόστους. Αυτοί που άσκησαν εξουσία, που τιμήθηκαν που ανεδείχθησαν, που κληρονόμησαν, αυτοί ήρθαν από το μέλλον, δεν ήρθαν από το παρελθόν. Κοινοβουλευτικό αντίκρισμα έχει για την παράταξη μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Εδώ στο σπίτι μας. Στο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γεννηματά της Μελίνας, του Αλευρά, του Χαραλαμπόπουλου».
Σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι δεν εφάπτονται με τη συχνότητα του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε: «Ας αγωνιστούμε εμείς να έχουμε υπερδιπλάσια ποσοστά από αυτά των δημοσκοπήσεων και θα τα εξηγήσουμε τα πράγματα τη Δευτέρα. Δεν θα μείνει έτσι πάντως το θέμα αυτό. Είναι ένα θέμα που αξίζει να ερευνηθεί εις βάθος. Αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα θεσμικό».
«Έφτασε η ώρα της αλήθειας και το βράδυ της Κυριακής θα αρχίσει η εξαργύρωση των πολιτικών επιταγών. Θα δούμε ποιες είχαν αντίκρισμα και ποιες ήταν ακάλυπτες», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τον εφησυχασμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον εκφοβισμό της Ν.Δ., αφού πρόσθεσε πως δεν του άρεσε το προεκλογικό σποτ της Ν.Δ. για τη δημόσια διοίκηση, εξάροντας το έργο της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε ακόμα υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης ενότητας, με τη συμμετοχή του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, όπως είχε προτείνει και το 2012. Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Δεν κοπτόμεθα να είμαστε σώνει και καλά στην κυβέρνηση. Αλλά εμείς θα στηρίζουμε πάντα τη νόμιμη και συνταγματική κυβέρνηση της χώρας, όταν δίνει μάχες στο εξωτερικό. Δεν θα την αμφισβητούμε, δεν θα την υπονομεύουμε. Αλλά δεν θα στηρίξουμε επικίνδυνες, λανθασμένες και ερασιτεχνικές απόψεις, αντιφατικές που δεν προσφέρουν ασφάλεια και αποτέλεσμα. Θα υποστηρίξουμε τα εθνικώς αληθή».
Σχετικά με τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη σημασία της για την Ελλάδα ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε: «Το μήνυμα που έστειλε χθες η ΕΚΤ και ο κ. Ντράγκι είναι πολύ καθαρό και κανείς να μην κάνει ότι δεν κατάλαβε. Γιατί όλες οι συμφωνίες έχουν τη σημασία τους, όλοι θεσμοί και όλα τα όργανα στην Ευρώπη έχουν τη σημασία τους, το πουγκί όμως το κρατάει η ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα. Που σημαίνει ή ότι θα διαλέξει μόνη της να μείνει όμηρος στο Μνημόνιο ή θα περάσει στην πιστωτική γραμμή άμεσα. Ελπίζω να μην φτάσουμε στο κωμικοτραγικό φαινόμενο οι ηγέτες του αντιμνημονιακού αγώνα να αγωνίζονται να κρατήσουν τεχνητά την Ελλάδα στο Μνημόνιο, χωρίς δάνειο, μόνο με τα κακά. Δηλαδή, φανταστείτε τώρα την αντίφαση και τον παραλογισμό. Εμείς να λέμε η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βγει από το Μνημόνιο και οι αγανακτισμένοι εναντίον του Μνημονίου, αυτοί που έκαναν καριέρα πολιτική, λόγω της κρίσης και του Μνημονίου, να λένε δεν πειράζει βρε παιδιά ας μείνουμε στο Μνημόνιο άλλους 6 μήνες, άλλον έναν χρόνο».
Ακολούθως επισήμανε ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση της Τρόικας για την Ελλάδα και σχολίασε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Τρόικα «έριξε» την κυβέρνηση με τη στάση της στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.
«Ακούω διάφορες θεωρίες. Φτάνουν σήμερα κάποιοι να λένε την εξής απίθανη θεωρία. Ότι η Τρόικα και άρα οι κυβερνήσεις, ιδίως η γερμανική, έριξε τη δική μας κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί προτιμούσε να έχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να του χαριστεί ή για να έχει το άλλοθι να φανεί πολύ σκληρή και άτεγκτη απέναντι στην Ελλάδα, η οποία πλήρωσε τόσα και τόσα; Να σταματήσουμε να λέμε αστειότητες. Ανέβηκε ο πήχης της διαπραγμάτευσης τεχνητά. Έγιναν σκληρότεροι τεχνητά. Γιατί; Γιατί είδαν ότι δεν έχουμε ομόνοια, δεν έχουμε σύμπνοια, δεν έχουμε στοιχειώδη συναίνεση, έχουμε μια αντιπολίτευση που αμφισβητεί την κυβέρνηση. Δεν δέχεται την υπογραφή και τις δεσμεύσεις της χώρας δεν δέχεται τη συνέχεια του κράτους. Οπότε, βλέποντας το ενδεχόμενο να πάμε σε εκλογές, όπως πήγαμε και να διαμορφωθεί ένας άλλος συσχετισμός, αυτό λένε οι δημοσκοπήσεις, θέλανε να διπλοδέσουνε τη δική τους αντίληψη, όχι τα συμφέροντά τους και τα λεφτά τους. Πιο πολύ τους ενδιαφέρει η δική τους πολιτική αντίληψη, που είναι σκληρή και συντηρητική, και λιγότερο τους ενδιαφέρει το ζήτημα του δανείου που έχουν δώσει. Όποιος πιστεύει ότι περιμένουν την ελληνική κυβέρνηση με ριζοσπαστικό πρόσωπο για να υποκλιθούν μπροστά σε μια ριζοσπαστική αντίληψη για την Ευρώπη είναι ανιστόρητος και αφελής. Δεν αντιλαμβάνεται ότι τα μηνύματα δεν αφορούν την Ελλάδα. Αφορούν τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία».
Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά τη Δράμα, ο κ. Βενιζέλος περιοδεύει στο νομό Ξάνθης, όπου θα μιλήσει σε μία ακόμη προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ.
«Η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ»
«Όποιος θέλει Ελλάδα σταθερή, προοδευτική, χωρίς ρίσκο, πρέπει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το πραγματικό αντίβαρο, η χρήσιμη ψήφος», τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ.
Ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε την πρότασή του για ευρύτατη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, σημειώνοντας ότι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι: η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η λήψη των υπολειπόμενων δόσεων και η μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή, η διασφάλιση των σχέσεων με τους επενδυτές και, σε σχέση με το θέμα του χρέους, να μην υπάρξουν αυτοσχεδιασμοί, αλλά να εφαρμοστεί η ειλημμένη απόφαση του Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2012 «που είναι για εμάς εξαιρετικά ευνοϊκή και μας δίνει πολύ μεγάλη ανάσα».
Αφού μίλησε για τις δύο σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα σοβαρή, συναινετική, σταθερότητας», ότι «θα ήταν τραγικό να δαπανήσουμε τον μήνα αυτό σε δεύτερες εκλογές και θα ήταν ανεύθυνο να τον δαπανήσουμε σε πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς».
Είπε, επίσης, ότι το πρόγραμμα που συνοδεύει την προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι πολύ πιο χαλαρό, γενικό και άνετο και κρατάει ένα χρόνο μόνο, για να υπογραμμίσει ότι τώρα η χώρα είναι πραγματικά έτοιμη να κάνει το ένα βήμα που υπολείπεται και πως «αν η σκέψη είναι η Ελλάδα να γίνει παρανάλωμα του πυρός, δοκιμαστήριο, για να βοηθήσουμε να αλλάξουν οι πανευρωπαϊκοί συσχετισμοί, αυτό θα είναι μια υπερβολική αυτοθυσία που θα ζητήσουν από την Ελλάδα οι ριζοσπαστικές δυνάμεις».
Υποστήριξε, ακόμα, πως όταν μιλάμε για αυτοδυναμία, μιλάμε για μια πιθανή αυτοδυναμία μαθηματική, όχι πολιτική, λόγω του μπόνους των 50 εδρών και σχολίασε πως αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να κυβερνήσει με χαμηλά ποσοστά μια χώρα σαν την Ελλάδα στην κατάσταση που είναι, κάνει λάθος, αλλά μπορεί να το δοκιμάσει. «Εμείς δεν είπαμε ότι είμαστε μπαστακωμένοι στην κυβέρνηση ή ότι χρειαζόμαστε αναγκαστικά σε μια κυβέρνηση», «δεν ζητάμε να είμαστε κυβερνητικός εταίρος, αλλά εθνικός εταίρος», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να βοηθήσουμε για το καλό του τόπου στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, να μεταφέρουμε την εμπειρία μας, να επισημαίνουμε κινδύνους». «Ο λαός θα κρίνει σε ποιους θέλει να εμπιστευτεί τη διαπραγμάτευση», υπογράμμισε.
Επιπλέον, είπε ότι «αν υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εμείς μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο μιας σοβαρής αντιπολίτευσης, που σέβεται τους θεσμούς, αν δεν χρειάζονται οι δικοί μας βουλευτές για να σχηματιστεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά το σωστό θα είναι να είναι μέσα και το πρώτο και το δεύτερο κόμμα, όλα τα δημοκρατικά κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού». Σχολίασε ότι «καταστροφή» εξ υποκειμένου, επειδή δηλαδή κάποιος κερδίζει και γίνεται κυβέρνηση και άλλος αντιπολίτευση, δεν επέρχεται, αλλά ότι όμως «η καταστροφή μπορεί να έρθει από εσφαλμένες πολιτικές ή κατά λάθος, να θέλεις να κάνεις τη στροφή και να μην προλαβαίνεις, να μην ξέρεις τι γίνεται».
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε το «Ποτάμι» ετερόκλητο σχήμα και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εγγυητική δύναμη ότι θα μπορεί να σταθεί στα δύσκολα. «Όταν παίρνεις την ευθύνη και πρέπει να είσαι αναστενάρης πάνω στα κάρβουνα της εθνικής ευθύνης τότε φαίνεται ποιος μπορεί να χορέψει», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ τράβηξε τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ότι «οι κόκκινες γραμμές αυτές υπάρχουν, αλλά τις έχουμε βάλει στο πεδίο της μάχης, όχι στα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει αυτά στα λόγια, δεν έχει δοκιμαστεί στο μπρα ντε φερ».
Εξήγησε μάλιστα πως «όταν η Ελλάδα είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική στις διαρθρωτικές αλλαγές, διευκολύνεται στα δημοσιονομικά, η πίεση είναι μικρότερη», προσθέτοντας ότι όταν αλλάξει η διαπραγματευτική ομάδα και πάνε να τα συζητήσουν όλα αυτά θα δουν πόσα απίδια έχει ο σάκος.
Αφού σημείωσε, τέλος, πως γι' αυτό χρειάζεται σοβαρότητα, προετοιμασία, ενότητα και συναίνεση, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα κοινωνικού κράτους και προστασίας ευπαθών ομάδων, σε σχέση με τη ΝΔ, και παρέπεμψε στο πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει από τον Μάιο για τις θέσεις εργασίας και το σχέδιο ανασυγκρότησης με άξονα την απασχόληση.
«Το 2010 το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε μια περιπέτεια μόνο, χωρίς να ζητήσει τη συμμετοχή όλων σε αυτή την προσπάθεια. Από πίσω κρύφτηκε η ΝΔ, κρύβοντας και τις ευθύνες της περιόδου 2004-2009», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ θα κάνει συνέδριο ριζικής ανανέωσης, ενότητας, σε σχέση με την κοινωνία», ενώ εκείνος δεν είναι ούτε ιδιοκτήτης ούτε κληρονόμος.