Σαν να μην πέρασε μια μέρα…
Επομένη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και το πολιτικό σκηνικό δείχνει να μην έχει αλλάξει στο ελάχιστο από τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Παρά τις αυξημένες προσδοκίες που κάποιοι είχαν καλλιεργήσει για τη σύσκεψη κορυφής, το χθεσινό ναυάγιο αλλά και οι νέες κρούσεις για συναίνεση από τον πρωθυπουργό- που διατυπώθηκαν δημοσίως μέσω της επίσημης δήλωσής του το βράδυ από το Μαξίμου- φέρνουν για ακόμα μια φορά το εκλογικό σώμα αλλά και συνολικά τους πολίτες του τόπου, μπροστά στο αδιέξοδο της ασυνεννοησίας και της αβεβαιότητας του αύριο, με τις έξωθεν πιέσεις να οξύνουν το κλίμα της ανασφάλειας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιώντας πως «ο χρόνος μας τελειώνει».
Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να προχωρήσουν ούτε ένα βήμα μπροστά, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης και τα περιθώρια που στενεύουν, με την επιχειρηματολογία Παπανδρέου-Σαμαρά να παραμένει σταθερή, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά αλλά και απορία για το σκοπό σύγκλησης του χθεσινού Συμβουλίου, αφού τελικώς η «ατζέντα», ήταν ήδη εδώ και ημέρες όχι μόνο γνωστή αλλά και απορριπτέα.
Επαναδιαπραγμάτευση τώρα, επιμένει ο Αντώνης
«Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό Σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του Σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών», ανέφερε , μεταξύ άλλων εχθές, ο πρόεδρος της ΝΔ κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της Σύσκεψης υπό τον Κάρολο Παπούλια. Είναι γεγονός πως ο Αντώνης Σαμαράς προτίθεται να μείνει πιστός μέχρι τέλους στη θέση του ότι δεν μπορεί να προσυπογράψει μια πολιτική που από την πρώτη στιγμή είχε προειδοποιήσει ότι είναι αδιέξοδη και πως οδηγεί την Ελλάδα στον γκρεμό.
Βασική διαφορά Κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει η φορολογική πολιτική. Ο ίδιος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, προσήλθε μάλιστα εχθές στο Προεδρικό με διάθεση να πει το μεγάλο «ΝΑΙ», εάν ο πρωθυπουργός υποχωρούσε στο επίμαχο ζήτημα και δέχονταν να το διαπραγματευθούν από κοινού και σε ενιαία γραμμή με το κλιμάκιο των πιστωτών μας. Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, αποτελεί ζητούμενο και πάγια θέση της «Συγγρού», αφού έτσι μόνο εκτιμά πως δύναται να βρεθεί λύση στο ζέον ζήτημα του ελληνικού χρέους.
«Η λογική λέει πως πρέπει να έχει μια καινούρια πρόταση για να μας καλεί. Αλλιώς δεν έχει κανένα λόγο αυτή η συνάντηση πέραν των επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων», έλεγαν από νωρίς χθες το πρωί, συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά, εκφράζοντας ωστόσο περιορισμένη αισιοδοξία για το τι τελικά θα ανακοίνωνε στην κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Θέλω συναίνεση… ξαναλέει ο Γιώργος
Η πολιτική επικαιρότητα και η επιχειρηματολογία των κομμάτων, κάνει πολλούς να αισθάνονται πως έχουμε μπει στη «μηχανή του χρόνου»...
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στην ανάγκη της συνολικής εφαρμογής των 7 βημάτων της Επανεκκίνησης που παρουσίασε στο Ζάππειο 2 ενώ ο πρωθυπουργός, υιοθετεί μέρος αυτών, ζητώντας τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων.
Παρά την αίσθηση πως η «συναίνεση», αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου και πως μια «κακή» έκβαση θα σήμανε χθες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με δημοψήφισμα, εκλογές ή ακόμα και σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε για ακόμα μια φορά πως θα εξαντλήσει την τετραετία και πως προτίθεται να κριθεί το 2013 ενώ άφησε καθαρά να εννοηθεί πως θα ακολουθήσουν και νέες προσπάθειες για την επίτευξη της πολυπόθητης συναίνεσης.
Σα να μην πέρασε μια μέρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο με τον Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει έτοιμος να πορευθεί μόνος, αν δεν πετύχουν οι νέες προσπάθειες επίτευξης ενός μίνιμουμ συμφωνίας και τον Αντώνη Σαμαρά να του «επιτρέπει» τη μοναχική πορεία, όσο δεν ασπάζεται τις δικές του, συγκεκριμένες, προτάσεις για την οικονομία. Στο ίδιο έργο θεατές, ο ελληνικός λαός που επιχειρεί μόνος πια να αποκωδικοποιήσει τις λέξεις πίσω από τις γραμμές, ζυγίζοντας όχι μόνο τις εσωτερικές διαφωνίες αλλά κυρίως τις έξωθεν πιέσεις και τα διαρκή τελεσίγραφα των ξένων αξιωματούχων.