Exit Poll: Αποτελέσματα εκλογών, σταυροί, πού ψηφίζω
Το Newsbomb.gr συνεχίζει το μαραθώνιο της ενημέρωσης, καλύπτοντας όλα όσα συμβαίνουν από νωρίς το πρωί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και τις αντιδράσεις που προκύπτουν από τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν στην επόμενη μέρα.
Λίγο μετά τις 18.00 το Newsbomb.gr θα συνδεθεί ζωντανά, μέσω Live Streaming με τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου και της Νέας Δημοκρατίας στη Νέα Συγγρού και θα μεταδίδει συνεχή ροή πληροφοριών, δηλώσεις στελεχών των δύο κομμάτων, αντιδράσεις και... ατμόσφαιρα από τους οπαδούς που αναμένεται να συγκεντρωθούν. Όλα... ζωντανά με εικόνα και ήχο.
Μείνετε συντονισμένοι στο Newsbomb.gr και μάθετε πρώτοι όσα συμβαίνουν και θα συμβαίνουν στη διαδικασία της πιο κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον της Ελλάδας.
Δείτε Live τα εκλογικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του Newsbomb από τις 19.00
Τα πρώτα αποτελέσματα
Μόλις κλείσουν οι κάλπες, στις 19.00, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα, τα exit poll για τις Εθνικές εκλογές 2015.
Αργότερα, περίπου στις 21.30, θα έχουμε σύμφωνα με την Singular Logic, που διαχειρίζεται τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, την πρώτη ασφαλή εκτίμηση για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, στις εκλογές 2015.
Η εκτίμηση αυτή θα είναι δυνατή μέσω του συστήματος SRT, με ειδικά κινητά τηλέφωνα σε 4.800 εκλογικά τμήματα (το 25% του συνόλου) μέσω των οποίων οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ενημερώνουν την εταιρεία με ταχύτητα για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το σύστημα που χρησιμοποιείται από το 2006 και επιτρέπει την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων μέσα από στατιστική επεξεργασία που περιλαμβάνει και το ιστορικό προηγούμενων εκλογών.
Όμως, η ανάδειξη ή μη αυτοδύναμης κυβέρνησης αναμένεται πολλές ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν τα κόμματα εκτός Βουλής.
Χρειάζονται αρκετές ώρες προκειμένου καταρχήν να αποτυπωθεί η εκλογική δύναμη των κομμάτων που θα βρίσκονται γύρω στο 3% και να πιστοποιηθεί ποια από αυτά μπαίνουν εντός Βουλής και ποια μένουν εκτός και αρκετές περισσότερες για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσοστό των ψήφων που θα πάρουν τα κόμματα που θα βρεθούν εκτός Βουλής.
Για παράδειγμα, και σύμφωνα με πίνακα που έχει διανείμει η Singular Logic, εάν το ποσοστό των ψήφων των κομμάτων εκτός Βουλής ανέλθει στο 20%, το πρώτο κόμμα θα κερδίσει την αυτοδυναμία των 151 εδρών με 32,32% των ψήφων. Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής λάβει 19% (κάτι το οποίο συνέβη το 2012), το πρώτο κόμμα κερδίζει 151 έδρες με το 32,72% των ψήφων. Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής κυμανθεί στο 5%- 7% των ψήφων (ιστορικό σύνηθες των εκλογικών αναμετρήσεων) τότε θα χρειασθεί 38,38%- 37,57% για αυτοδυναμία 151 εδρών του πρώτου κόμματος.
Για τους παραπάνω λόγους, για πρώτη φορά φέτος, στον κεντρικό πίνακα των εκλογικών αποτελεσμάτων θα περιλαμβάνεται πινακάκι με τις έδρες που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που εκείνο λαμβάνει και το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα ανά Περιφέρεια, η εικόνα θα αποτυπωθεί συντομότερα στις μονοεδρικές και μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες (Λευκάδα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Γρεβενά, Φωκίδα, Σάμος, Κεφαλληνία) και στις μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες με 2 έδρες (Θεσπρωτία και Καστοριά).
Αντιστοίχως τελευταία θα αποτυπωθεί η εικόνα στις πολυπληθέστερες εκλογικές Περιφέρειες (Β' Αθηνών με 1.428.769 ψηφοφόρους, Α' Θεσσαλονίκης με 512.768 ψηφοφόρους, Α' Αθηνών με 476.183 ψηφοφόρους, Β' Θεσσαλονίκης με 283.717 ψηφοφόρους, Αχαΐας με 276.080 ψηφοφόρους και Β' Πειραιώς με 270.517 ψηφοφόρους).
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι πολίτες μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών (ypes) και στην ένδειξη «Μάθε πού ψηφίζεις» ή στον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500.
Δεν έχω ταυτότητα, πώς μπορώ να ψηφίσω;
Μία σειρά από δικαιολογητικά γίνονται δεκτά από τους δικαστικούς αντιπροσώπους κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Εκτός από την ταυτότητα οι ψηφοφόροι μπορούν να επιδείξουν στην εφορευτική επιτροπή είτε το δίπλωμα οδήγησης είτε ακόμη και το βιβλιάριο ασθενείας του Ασφαλιστικού τους Ταμείου ώστε να ψηφίσουν.
Επίσης, οι ψηφοφόροι αν δεν έχουν ταυτότητα, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο τους.
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Ποιοι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να μην ψηφίσουν
Η ψήφος είναι υποχρεωτική ωστόσο μπορούν να εξαιρεθούν οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:
α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
β) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας 3.
Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:
α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
Στο μεταξύ, οι 99.007 ετεροδημότες, 79.413 εκ των οποίων κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 31/10/2014. Στο βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει μάλιστα η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στο. δήμο της βασικής τους εκλογής. Υπενθυμίζεται ότι εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, ενώ εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ετεροδημοτών.
Το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014 ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.
Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.
Στην Αττική εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότητες έχουν συσταθεί:
1) Νέα Σμύρνη: 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αγ. Ανδρεα, για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Δράμας-Καβάλας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας-Θεσ/νίκης-Κιλκίς-Πιερίας-Πέλλας-Σερρών-Χαλκιδικής), Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών-Καστοριάς-Κοζάνης-Φλώρινας).
2) Καλλιθέα: 6ο Λύκειο Καλλιθέας-Σωκράτους 218 για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Εβρου-Ξάνθης-Ροδόπης ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου-Κερκύρας-Κεφαλληνίας-Λευκάδας).
3) Γκράβα: Σχολικό Συγκρότημα Ταϋγέτου 60 για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ηπείρου (Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσας-Λάρισας-Μαγνησίας-Τρικάλων) και Περιφέρεια Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου-Ρεθύμνου-Χανίων).
4) Ηλιούπολη: 5ο Γυμνάσιο-Πολυκλαδικά Βουλιαγμένης 521 για ετεροδημότες από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).
5) Αιγάλεω: 7ο Δημοτικό Σχολείο-Πελοποννήσου 5, 5ο Λύκειο, Σουλίου & Πελοποννήσου) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας-Ηλείας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδας-Αρκαδίας-Κορινθίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας).
Σε ότι αφορά τους σταυρούς προτίμησης, στις εκλογικές Περιφέρειες με 1-3 έδρες οι εκλογείς βάζουν 1 σταυρό, στις εκλογικές Περιφέρειες με 4-7 έδρες οι εκλογείς βάζουν 2 σταυρούς, στις εκλογικές Περιφέρειες με 8- 12 έδρες οι εκλογείς βάζουν 3 σταυρούς και στις εκλογικές Περιφέρειες με 13 έδρες και άνω οι εκλογείς βάζουν 4 σταυρούς. Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον αριθμό των σταυρών στα εκλογικά κέντρα.
H γενική απογραφή του 2011 μεταβάλει την κατανομή των εδρών και κατ' επέκταση αυξάνει ή μειώνει τους σταυρούς που έχουν δικαίωμα να βάλουν οι ψηφοφόροι. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα σημειωθούν οι ακόλουθες αλλαγές σε μια σειρά νομών, οι οποίες προκαλούν πονοκέφαλο σε βουλευτές, κυρίως της απερχόμενης κυβέρνησης:
• Αττικής: Οι βουλευτές αυξάνονται από 12 σε 15.
• Α' Αθηνών: Οι βουλευτές μειώνονται από 17 γίνονται 14.
• Β' Αθηνών: Οι βουλευτές που εκλέγονται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας γίνονται 44 από 42.
Από μία έδρα κερδίζουν οι:
• Α' Πειραιά (6 από 5),
• Θεσπρωτίας (2 από 1),
• Μαγνησίας (6 από 5) και
• Κυκλάδων (4 από 3)
Απώλεια μιας έδρας θα έχουν οι:
• Σερρών (6 από 7),
• Τρικάλων (4 από 5),
• Καρδίτσας (4 από 5),
• Αχαΐα (8 από 9),
• Αιτωλοακαρνανίας (7 από 8) και
• Βοιωτίας (3 από 4)
Πότε ένα ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο:
1. Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου
2. Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου
3. Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του
4. Σε περίπτωση που λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου
5. Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος.
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015