Εκλογές 2015: Η Ελλάδα πρώτο θέμα στα καναδικά μέσα ενημέρωσης
Το σύνολο των καναδικών ΜΜΕ, ηλεκτρονικών και ραδιοτηλεοπτικών, αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις, σχόλια και εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών που ανέδειξε πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά (περίπου 8,5%) από το δεύτερο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ερωτηματικό, για τα Μέσα, αποτελεί κατά πόσο θα καταφέρει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα -είτε αυτοδύναμη είτε συνεργαζόμενη με κάποιο μικρότερο κόμμα, απέχοντας ελάχιστα από την αυτοδυναμία- να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της, δεδομένων των διαφωνιών και της επιμονής της τρόικας για τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας.
Επιπλέον, γίνονται αναφορές στις συνέπειες της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και σε πιθανή ενίσχυση κομμάτων είτε εναντίον της λιτότητας είτε με ακραίες αντιλήψεις αλλά και σε ενδεχόμενες αλλαγές και ενδεχομένως παραχωρήσεις και συμφωνίες που θα οδηγήσουν σε μία άλλη ευρωπαϊκή πολιτική που θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα και θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Σημειώνεται, επίσης, ότι έχουν αναρτηθεί αρκετά βίντεο διεθνών πρακτορείων (AP, Reuters) τα οποία προβάλλουν δηλώσεις πολιτών κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών, αλλά και την κούραση από τη συνεχιζόμενη πενταετή λιτότητα. Τέλος, κοινός τόπος όλων των σχολίων αποτελεί ότι είναι άγνωστο που θα οδηγήσει η θριαμβευτική νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα δεδομένων των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σχετικών σχολίων των δανειστών της Ελλάδας.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Globe and Mail Ερικ Ρέγκιουλι σε συνέχεια της ανταποκρίσεώς του από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα ψηφίζει αποφασιστικά εναντίον της λιτότητας», αναφέρει ότι στις πρώτες αντιδράσεις της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η πτώση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών (1 ευρώ προς 1,11 USD), αλλά και δηλώσεις του ευρωπαϊκού οικονομικού κατεστημένου, όπως αυτή του προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, που τονίζουν τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας ενώ περιλαμβάνεται δήλωση του πολιτικού αναλυτή Γιώργου Τζoγόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας θα δυσκολευθεί να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά μπορεί να εμφανίσει πως κάνει κάτι διαφορετικό.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει πρώτα να σχηματίσει κυβέρνηση, ίσως με άλλο μικρότερο κόμμα και να βρει υπουργό Οικονομικών, που θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με την τρόικα. Πιθανός υπουργός οικονομικών θεωρείται ο ελληνοαυστραλός καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση, θα επαναδιαπραγματευθεί τα μέτρα λιτότητας και θα κηρύξει σε διωγμό τους 'Ελληνες ολιγάρχες, ενώ σημειώνεται ότι μιλά άπταιστα αγγλικά.
Ο δημοσιογράφος αναρωτιέται πως θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας αν προβεί σε περικοπές φόρων με παράλληλες αυξήσεις κοινωνικών παροχών. Αναφέρεται, επίσης, ότι οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την τρόικα δεν θα είναι εύκολες, γεγονός που θα επιβαρύνει τις επενδύσεις στη χώρα.
Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους θα είναι ακόμη δυσκολότερες, εκτιμά ο ανταποκριτής, καθώς ήδη η Φινλανδία και η Ιρλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν συζητούν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους παρά μόνο ενδεχόμενη επιμήκυνση.
Η δημοφιλέστερη εφημερίδα του Καναδά, Toronto Star, σε άρθρο της Τάνιας Ταλάγκα με τίτλο «Το Αριστερό Κόμμα ΣΥΡΙΖΑ σαρώνει στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας» αφενός αναφέρεται στη σαρωτική νίκη του αριστερού, αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο ερωτηματικό για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως πολωτική με αυξητικές τάσεις.
Μεταξύ άλλων, αναφέρονται, επικριτικές δηλώσεις, μέσω twitter, του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ ο οποίος χαρακτηρίζει "θράσος" να ζητείται από τους φορολογούμενους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών να πληρώσουν, όπως έκανε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρονται και οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Βάιντμαν, περί τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας.
Επισημαίνεται ότι η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε και άλλα αντιμνημονιακά κόμματα όπως το Podemos στην Ισπανία να δηλώσουν για τη μεγάλη εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι Έλληνες επιτέλους έχουν κυβέρνηση και όχι κάποιον απεσταλμένο της Μέρκελ» ενώ τονίζονται και οι δηλώσεις του βρετανού βουλευτή του Εργατικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, Peter Hain, μέσω twitter, ότι «είναι φανταστική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η λιτότητα δεν έχει αποφέρει κάτι ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο (Συντηρητικοί/Φιλελεύθεροι), ούτε στην Ευρώπη.Όλοι χρειαζόμαστε επένδυση στην ανάπτυξη και όχι άγριες περικοπές».
Τέλος, αναφέρεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε τον σεβασμό του προς τη λαϊκή βούληση των εκλογών τονίζοντας πως έχει τη συνείδησή του καθαρή και πως ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας όταν κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα άντεχε και ότι θα τα κατάφερνε, τονίζοντας ότι εργάστηκε σκληρά για να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση.
Tα τηλεοπτικά κανάλια, πανκαναδικής εμβέλειας, τόσο το εθνικό CBC όσο και το CTV αναπαρήγαγαν, σε επίπεδο ανταποκρίσεων απο τα διεθνή πρακτορεία, το κλίμα από τις ελληνικές εκλογές καθώς και την ιστορικής σημασίας νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το γαλλόφωνο τμήμα του CBC, Radio Canada (Reuters) το οποίο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Γάλλος πρόεδρος κ. Ολάντ, συνεχάρη τον κ. Τσίπρα τείνοντας χείρα συνεργασίας με στόχο «την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην ευρωζώνη» και ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Κάμερον τόνισε ότι η επιτυχία της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα σηματοδοτεί μία περίοδο οικονομικής ανασφάλειας
Επιπλέον, το τηλεοπτικό κανάλι του CTV φιλοξένησε τρία, δικής του προέλευσης, ρεπορτάζ ως ακολούθως:
Το πρώτο ρεπορτάζ από το Τορόντο, την πόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Καναδών, ελληνικής καταγωγής, φιλοξενεί δηλώσεις Ελληνοκαναδών που εκφράζουν επιφυλάξεις για την πραγματοποίηση των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο ρεπορτάζ με φιλοξενούμενο, τον καθηγητή πολιτικών επιστημών, Phil Giurdano (Trent University) που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγαλύτερη από αυτές που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου (3-4%) και οι πρόσφατες του Ιανουαρίου (5-6%). Επισημαίνεται ότι θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη Γερμανία, ενώ τονίζεται ότι ενδεχομένως θα υπάρξει επίδραση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν, μέσα στη χρονιά, στην Ισπανία και στη Γαλλία με ευρύτερες συνέπειες για το μέλλον της Ευρώπης.
Και το τρίτο ρεπορτάζ με φιλοξενούμενο τον πρόεδρο του Stavros Niarchos Foundation for Hellenic Studies-Simon Fraser University, καθηγητή Αντρέ Γερολυμάτο, πληροφορεί το κοινό του καναλιού για τη σύνθεση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το προφίλ του αρχηγού του, Αλέξη Τσίπρα, ενώ τονίζεται ότι θα είναι πολύ δύσκολο ο κ. Τσίπρας να τηρήσει όλες τις εξαγγελίες του, δεδομένων των θέσεων της Γερμανίας. Επισημαίνεται όμως ότι υπάρχει χώρος διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα έχει δύο επιλογές, είτε να παραμείνει είτε να αποχωρήσει από το ευρώ και ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ ίσως ενθαρρύνει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να πράξουν το ίδιο. Ο καθηγητής Γερολυμάτος θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα πιεστεί να αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά το εάν θα παραμείνει ή όχι σε αυτό είναι άγνωστο.