Αποτελέσματα εκλογών: Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές αποτελεί βασικό θέμα του σημερινού γερμανικού Τύπου, με τα ζητήματα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και της συνέχισης των προγραμμάτων διάσωσης να επανέρχονται στη συζήτηση.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί δηλώσεις τού στελέχους της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν είναι θέμα της ΕΚΤ να αποφασίσει εάν η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, καθώς πρόκειται για πολιτική απόφαση. «Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορούσαμε να εγκρίνουμε ελάφρυνση χρέους στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, για νομικούς λόγους», επισημαίνει ο κ. Κερέ και προσθέτει ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ έχει ως στόχο τη βραχυπρόθεσμη ώθηση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ΕΚΤ στον στόχο της για σταθερότητα των τιμών, αλλά «είναι επείγουσα ανάγκη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πραγματοποιήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να σταθεροποιήσουν τους προϋπολογισμούς προκειμένου να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για ένα κούρεμα χρέους -αντιθέτως, μπορεί να υπάρξει ενίσχυση της Ελλάδας με διευκόλυνση της πρόσβασης σε διαθέσιμα κοινοτικά κεφάλαια- και προέβλεψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να κρατήσει όλες τις ριζοσπαστικές προεκλογικές του υποσχέσεις. Όπως είπε ο κ. Σουλτς, μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Τσίπρα, ήδη χθες το βράδυ. Ο Αλέξης Τσίπρας «είναι πραγματιστής, που ξέρει πολύ καλά ότι θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς», τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, προσέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επισήμανε ότι είπε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ πως θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε επικεφαλής κυβέρνησης ο οποίος μόλις κέρδισε εκλογές.

Για «κακή είδηση για την Ευρώπη και την Ελλάδα» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ, αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και, σε δηλώσεις του στην Rheinische Post, εκτιμά ως προδιαγεγραμμένη μια σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους για την οικονομική πολιτική. «Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στον ευρώ, θα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε σχέση με την μελλοντική πορεία της κυβέρνησης», η οποία ωστόσο, όπως λέει, δεν θα επηρεάσει πολύ τις άλλες χώρες. Ο ίδιος θεωρεί πάντως απίθανο το ενδεχόμενο εξόδου Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά σημειώνει ότι, εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε, θα προκαλούνταν πιθανόν ρήγματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην ίδια εφημερίδα ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν ζητά από τη νέα ελληνική κυβέρνηση γενναίες μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τον νεποτισμό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μια ευκαιρία να δείξει εάν θα καταφέρει να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν το κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Όπερμαν και προσέθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα. Αλλά η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις συμφωνίες με την ΕΕ και την τρόικα. Ούτε στο μέλλον θα υπάρξουν παροχές χωρίς ανταλλάγματα».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών της γερμανικής Βουλής, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, με δήλωσή του στην Neue Osnabruecker Zeitung, σημειώνει ότι ήταν εδώ και καιρό προφανές ότι ο ελληνικός λαός δεν ήθελε να στηρίξει την πορεία λιτότητας της κυβέρνησης Σαμαρά και προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο: «Οι προεκλογικές υποσχέσεις του έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στους Έλληνες. Το φανταστικό εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει αυτή την πορεία. Εάν στο τέλος πρέπει να διαφοροποιηθεί πολύ, η απογοήτευση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, δηλώνει ότι «όλες οι επόμενες δόσεις εξαρτώνται από το εάν η Αθήνα θα τηρήσει τους απαραίτητους όρους και επαναλαμβάνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται - «pacta sunt servanda», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τονίζει πάντως ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα Grexit, αλλά κάνει λόγο για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής συναίνεσης, καθώς, όπως λέει, δεν γίνεται να απαιτούνται μεταρρυθμίσεις από άλλες χώρες και να υπάρχει χαλάρωση στην Ελλάδα.

Στον ιστότοπό του, το κεντροαριστερό περιοδικό γράφει πως μπορεί κανείς να φτιάξει «ένα σενάριο φρίκης» από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά η ψηφοφορία αυτή μπορεί εξίσου καλά να περάσει στην ιστορία» σηματοδοτώντας «την ημέρα που οι Έλληνες πήραν τη μοίρα τους στα χέρια τους».

«Ουδείς μπορεί να τους κατηγορήσει που τιμώρησαν μια "παλιά πολιτική ελίτ" η οποία εδώ και τρεις δεκαετίες ρίχνει την Ελλάδα στη χαράδρα» εκτιμά το Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τσίπρας είναι «αρκετά ευφυής» για να «αναζητήσει μια λύση με διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας».
Γενικά, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τον γερμανικό Τύπο, με τη Bild να υπενθυμίζει στον "φόβητρο" Αλέξη Τσίπρα πως «η ευρωζώνη δεν είναι χαρτοπαικτική λέσχη», ενώ άλλες εφημερίδες φαίνονται λιγότερο κατηγορηματικές.

«Λυπούμαστε, κύριε Τσίπρα, αλλά πάει πολύ!» γράφει η Bild, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, απευθυνόμενη στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτηρίζει «φόβητρο του ευρώ» και «επικίνδυνο», καθώς επιδιώκει ταυτόχρονα να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να λάβει «νέες αρωγές».

«Η ευρωζώνη δεν είναι χαρτοπαικτική λέσχη, στην οποία καθένας μπορεί να παίζει όπως θέλει (...) Η συμφωνία είναι συμφωνία!» συνεχίζει η Bild υπενθυμίζοντας πως «η Ευρώπη τήρησε τις δικές της δεσμεύσεις από το 2010 χορηγώντας στην Ελλάδα περισσότερα από 200 δισ. ευρώ».
Η συντηρητική εφημερίδα Die Welt υπογραμμίζει την «εμπιστοσύνη» της οποίας χαίρει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα από τα «κατεστημένα κόμματα», «δεν θεωρείται μαριονέτα των ξένων πιστωτών», υπογραμμίζει ακόμη η Die Welt.

«Δεν είναι παρά ζήτημα εβδομάδων να μην μπορεί πλέον η Αθήνα να καλύψει τις τρέχουσες πληρωμές» προσθέτει η εφημερίδα, πεπεισμένη πως ο επείγων χαρακτήρας της κατάστασης θα μετατρέψει τον κ. Τσίπρα σε «έναν αναπάντεχο μεταρρυθμιστή».

Η Berliner Zeitung υπενθυμίζει από την πλευρά της πως «ούτε ο Τσίπρας ούτε η τρόικα» των δανειστών της Αθήνας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) «δεν θέλουν μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» και βλέπουν στις εκλογές «μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σχετικές ειδήσεις