Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup στην ατζέντα του Α.Τσίπρα.
Των Κ. Τσιτούνα – Διαμαντή Σεϊτανίδη
Μπορεί το νέο κυβερνητικό σχήμα να μετράει τις πρώτες του ώρες, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας και οι νέοι υπουργοί έχουν μπροστά τους ένα... Γολγοθά ημερομηνιών πάνω στις οποίες που θα καθοριστούν πολλά για το μέλλον της χώρας, αλλά και για τα λεπτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Αν και άτυπα η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέλαβε από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ωστόσο στις 5 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η επόμενη Βουλή.
Την προσεχή Πέμπτη, θα συγκληθεί το Κοινοβούλιο με τη νέα του σύνθεση, προκειμένου να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Τη θέση του Προέδρου αναμένεται να αναλάβει προσωρινά κάποιο πρόσωπο «ευρύτερης» αποδοχής, καθώς μία ημέρα μετά, στις 6/2/2015 αναμένεται η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να εκλεγεί με τη στήριξη της πλειοψηφίας, νέα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Στο διάστημα από 6 μέχρι και 8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπιεστούν οι διεργασίες των προγραμματικών δηλώσεων προκειμένου το βράδυ της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου 2015 η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και στις 9 του μήνα ημέρα Δευτέρα να ξεκινήσει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον πήχη να έχει οριστεί από το συνταγματικό νομοθέτη στους 180 βουλευτές.
Εφ' όσον το σενάριο που θέλει το Δημήτρη Αβραμόπουλο να προτείνεται από τον Αλέξη Τσίπρα ευδοκιμήσει, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τον αντιπρόεδρο της. Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται μείζονα ζητήματα για το ρόλο της ΝΔ, αλλά και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά.
Η εκλογή του Δ. Αβραμόπουλου (αν και εφόσον είναι υποψήφιος) θα έδινε στο σημερινό Έλληνα Επίτροπο μεγάλη πλειοψηφία και συνεπώς ισχυρό και βαρύτητα στην διεθνή εικόνα της χώρας.
Αν παρ' όλα αυτά υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα δεδομένα, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εντός πέντε ημερών (μπορεί να συμβεί όμως ακόμα και την ίδια ημέρα) και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Αν και σε αυτήν την ψηφοφορία δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου, τότε γίνεται και τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.
Τα δύσκολα όμως αναμένεται να έρθουν για τη νέα κυβέρνηση από το εξωτερικό.
Στις 4 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με βασικό θέμα την επανεξέταση της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού της ΤτΕ (ELA).
Οι προβλέψεις την τελική απόφαση είναι συγκεχυμένες, ωστόσο από την απόφαση αυτή αναμένεται να δοθεί ένα πρώτο «στίγμα» για τις διαθέσεις των Ευρωπαίων έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ανοίξει έναν κύκλο επαφών με ξένους ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να τους θέσει υπόψη τα νέα δεδομένα. Εντός των επομένων ημερών θα δει τον Μάρτιν Σούλτς και τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Ορόσημο για το κυβερνητικό επιτελείο όμως, είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά θα είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στις 16 του ίδιου μήνα θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπου θα ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της παράτασης του ελληνικού «προγράμματος».
Εάν η Ελλάδα υποβάλει αίτημα παράτασης του, θα χρειαστούν μερικές ημέρες προκειμένου αυτό να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν η κυβέρνηση δεν υποβάλει αίτημα, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Η δίμηνη παράταση πάντως που είχε λάβει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου λήγει στις 28/2015, ημέρα που θα γνωρίζουμε αν οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνήσουν σε νέα παράταση σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά υποβάλει τέτοιο αίτημα ή αν από την επόμενη ημέρα η Ελλάδα θα αποφασίσει να ζήσει δίχως μνημόνια.
Κρίσιμη πρέπει να θεωρείται και η 5η Μαρτίου, όταν συνεδριάσει η EKT, καθώς αναμένονται αποφάσεις για την αγορά κρατικών ομολόγων (ήδη έχει εξηγήσει με ποιες προϋποθέσεις θα αγοράσει ομόλογα, αλλά αν τα πράγματα με την ελληνική οικονομία δεν πάνε καλά, ίσως να πάρει αποστάσεις).
Πέραν αυτών, κρίσιμες είναι οι ημερομηνίες που η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δανειακές της υποχρεώσεις:
- Φεβρουάριος: 2,1 δισ.
- Μάρτιος: 2,2 δισ.
- Ιούνιος: 2,5 δισ.
- Ιούλιος: 5,2 δισ.
- Αύγουστος: 3,7 δισ.
Συνολικά η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει κατά τη διάρκεια του 2015 κεφάλαιο 18,3 δισ. και τόκους 4 δισ.