Γερμανικός Τύπος: «Ο Τσίπρας σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ»
Πολλά τα δημοσιεύμαα για την Ελλάδα και σήμερα στο γερμανικό Τύπο. Στο επίκεντρο αναφορές για νέο άξονα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, η πτώση του χρηματιστηρίου και η οικονομική πολιτική.
«Στη Μόσχα! Στη Μόσχα» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Τίτλος προφανώς εμπνευσμένος από τις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ. Η εφημερίδα σημειώνει: «Το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Τσίπρα για την επιτυχία του 'κάτω από δύσκολες συνθήκες', ενισχύει την υπόθεση ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ πουθενά δεν προκάλεσε μεγαλύτερη χαρά απ' ό,τι στο Κρεμλίνο».
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι ένας «ικανός και μορφωμένος άνθρωπος» όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο Τάκης Μίχας αλλά παράλληλα επισημαίνει πως είναι θαυμαστής του Αλεξάντερ Ντουγκίν. Ο Τάκης Μίχας αναφέρει επίσης στην εφημερίδα «ότι η νέα κυβέρνηση σύντομα –δίκαια ή άδικα – θα θεωρηθεί το φερέφωνο της πολιτικής του Πούτιν». Και η εφημερίδα καταλήγει: «Είναι μέρος της πολιτικής του Κρεμλίνου να κερδίσει πολιτικές συμμαχίες σε χώρες - μέλη της ΕΕ με ακροαριστερούς ή ακροδεξιούς, ώστε να διασπάσει την ΕΕ και να εμποδίσει με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει επιμήκυνση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών κυρώσεων ή να ληφθούν νέα μέτρα. Και οι δύο αποφάσεις προϋποθέτουν (σ.σ.: Στην ΕΕ) ομοφωνία».
«Νέος άξονας Αθήνας – Μόσχας» είναι ο τίτλος της Welt, η οποία αναφέρεται στις καλές σχέσεις που διατηρούσε προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας με τη Ρωσία, αφού συχνά ήταν προσκεκλημένος στη ρωσική τηλεόραση για να μιλήσει για την ελληνική κρίση ενώ είχε επαφές και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η εφημερίδα σημειώνει: «Όλοι οι δυτικοί πολιτικοί, οι οποίοι επέκριναν της πολιτική της ΕΕ στην ουκρανική κρίση, από την Σάρα Βάγκενχνετ μέχρι τον Χέλμουτ Σμιτ, αντιμετωπίστηκαν από τα κρατικά ρωσικά μίντια σαν ήρωες. Στην αναζήτησή της για συμμάχους η Μόσχα ποντάρει περισσότερο στις ακροαριστερές και ακροδεξιές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι είναι οι μόνοι που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Ρωσία».
Η Süddeutsche Zeitung έχει πρωτοσέλιδο άρθρο με τον τίτλο «Ο Τσίπρας σε τροχιά σύγκρουσης» και σημειώνει ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θέλει να υποταχθεί στους δανειστές, υπάλληλοι θα προσληφθούν και πάλι, ενώ η Αθήνα αντιτίθεται και στη γραμμή της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.
Σχετικά με την οικονομική πολιτική, η Tageszeitung του Βερολίνου σημειώνει: «Ο Τσίπρας φαίνεται ότι έχει αναγνωρίσει τα σημάδια των καιρών και θέλει να προτείνει έναν συμβιβασμό στους πιστωτές: εάν συμφωνήσετε στη μείωση του χρέους, θα κάνω τις μεταρρυθμίσεις, που ο Σαμαράς δεν ήταν πια πρόθυμος να κάνει. Στην πραγματικότητα και η ΕΕ το ίδιο κάνει αλλά αντίστροφα: εάν υλοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις θα σας βοηθήσουμε στη μείωση του χρέους. Έχουμε λοιπόν τώρα μια συμφωνία; Δύσκολο να πει κανείς, κυρίως γιατί δεν πως η νέα αριστερή κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τις αγαθοεργίες.
Νέες πιστώσεις αποκλείονται για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μίλησε για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ίσως ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης να δίνει ένα καλό παράδειγμα. Θα επαναπροσλάβει τις απολυμένες καθαρίστριες, δήλωσε. Τα χρήματα θα τα βρει από μείωση των δαπανών από το υπουργείο του και όχι από νέες πιστώσεις. Τα χρήματα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν εάν μόνο φύγουν από το υπουργικό γραφείο, μερικοί «σύμβουλοι», δήλωσε ο Βαρουφάκης. Ενδιαφέρουσα σκέψη. Πώς δεν την έκανε κανείς μέχρι σήμερα;».
Πηγή: Deutsche Welle