Σούλτς: Ο Τσίπρας δεν θα κινηθεί μονομερώς – Τσίπρας: Εγγυόμαστε την σταθερότητα

Ειλικρινής η συζήτηση μεταξύ του Μάρτιν Σουλτς και του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου λέγοντας ότι «δεν επρόκειτο για μια τυπική συνάντηση, αλλά για μια ουσιαστική διαβούλευση όπου σε άλλα πράγματα συμφωνήσαμε και σε άλλα διαφωνήσαμε».

Σούλτς: Ο Τσίπρας δεν θα κινηθεί μονομερώς – Τσίπρας: Εγγυόμαστε την σταθερότητα
6'

ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σηματοδοτεί ότι η πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας και έκανε λόγο για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα και στην Ε.Ε.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν και η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα δεν υπήρξαν απαντήσεις από την πλευρά του κ. Σουλτς στα αιτήματα που έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Κοινός τόπος και των δύο πλευρών ήταν το συμπέρασμα ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνει η διαβούλευση και να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση.

Αξίζει να σημειώσουμε, σύμφωνα με ανώτερες πηγές του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα καταθέσει εθνικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για το οποίο επέμεινε στη συζήτηση με τον κ. Σουλτς.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κοινωνική αδικία που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια όπου πλήρωναν πάντα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού: «για τέσσερα χρόνια ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία ενός προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης και πλήρωνε ευθύνες άλλων. Η οικονομική ολιγαρχία ηρνείτο να πληρώσει φόρους που της αναλογούσαν και το παλαιό καθεστώς προστάτευε αυτή την ολιγαρχία».

Ο κ. Τσίπρας είπε λοιπόν στον Μάρτιν Σουλτς ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση: «διαβεβαίωσα ότι νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτή ανάρμοστη σχέση. Προχωράμε με σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων αντιμετωπίζοντας τις εσωτερικές συνέπειες της κρίσης τις πελατειακές συναλλαγές, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Έχουμε σχέδιο επιστροφής στην ανάπτυξη χωρίς επιμονή στη λάθος και αποτυχημένη συνταγή λιτότητας και χωρίς απερισκεψία δημιουργίας νέων ελλειμμάτων».

Τελειώνοντας ο κ. Τσίπρας είπε: «εγγυούμαστε τη σταθερότητα. Όσοι επενδύουν στο αντίθετο θα διαψευστούν σύντομα. Η Ευρώπη θα προχωρήσει θα κοιτάξει μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον, θα ξεπεράσει την κρίση και θα είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ άλλοτε».

Ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία από τον Σουλτς

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο και υποστήριξε ότι υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα, αλλά και σε ορισμένα άλλα πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση.

Μήνυμα... θαυμασμού προς τον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική συζήτηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με ταυτόχρονη προειδοποιητική «βολή» για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Μάρτιν Σουλτς στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη δήλωση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να στείλει και το ηχηρό μήνυμά του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από την πλευρά των πλουσίων της χώρας που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό: «Είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος σας στην Ελλάδα, από εσάς που είστε ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη επίσκεψη εδώ, είχα προσκληθεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι απόλυτα σαφές ότι την Κυριακή που μας πέρασε για τη δική σας χώρα προέκυψαν πολλές και νέες εξελίξεις. Κάναμε μια συζήτηση δύο ωρών και διαπιστώσαμε κοινούς δεσμούς με Ευρωπαϊκή Ένωση. Σπάνια κατά τη διάρκεια της θητείας μου αισθάνθηκα να έχουμε συζητήσει τόσο ειλικρινά με κάποιον πολιτικό, να έχουμε μπει σε θέματα ουσίας» τόνισε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής», είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε πως «η νέα κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει μονομερώς τα ζητήματα της χρηματοδότησης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε πως ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει προτάσεις και θα γίνουν συζητήσεις επί αυτών στις οποίες όμως θα υπάρξουν συγκρούσεις, όπως και σήμερα.

«Ήρθα στην Ελλάδα όπως συμφωνήσαμε την Κυριακή των εκλογών, γιατί στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο. Βλέπω ότι το επιβεβαιώνετε, ότι είστε υπέρ του διαλόγου και χαίρομαι πολύ που είστε αποφασισμένος, η προτεραιότητα σας να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό που συζητήσαμε είναι ο αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας που συνδέεται άμεσα με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Οι πλούσιοι, οι πολύ πλούσιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αυτό, το ξέρουμε και είμαστε πολύ αυστηροί ως Ευρωκοινοβούλιο».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως υπάρχει βούληση για διάλογο και από τις δύο πλευρές. «Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία. H Ελλάδα έχει και σήμερα να προσφέρει στην Ευρώπη».

Ο Μάρτιν Σουλτς άφησε για το τέλος την πρότασή του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Όσον αφορά στη φοροαποφυγή θα καταθέσουμε συγκεκριμένα μέτρα. Σας περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη. Άκουσα κάτι πολύ σημαντικό, ότι υπάρχουν θέματα με χρηματοδότηση της Ελλάδας, όμως τα θέματα αυτά δεν τα αντιμετωπίζετε μέσω μονομερών πράξεων και επιμονή ότι αυτή είναι η άποψή της κυβέρνησης Τσίπρα και αυτή θα ισχύει, αλλά μέσω διαβουλεύσεων με τους εταίρους σας. Γνωρίζετε ότι σε ανοικτές δημόσιες συζητήσεις στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο. Διαπίστωσα από την κουβέντα μας ότι αυτό δεν ισχύει. Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της, το ελληνικό σχέδιο και θα γίνει συζήτηση επ' αυτών. Βεβαίως και πιστεύω ότι οι συζητήσεις θα συνοδεύονται και με διαφωνίες και συγκρούσεις, όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα αναζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους της. Νομίζω ότι στη συνάντησή σας με τον πρόεδρο του Eurogroup αύριο θα συζητήσετε τις λεπτομέρειες. Συζητήσαμε και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία και σας είμαι ευγνώμων γιατί παρουσιάσατε τις θέσεις σας. Ήταν μια συζήτηση που συμμετείχαμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον, όμως είμαι ευγνώμων γιατί ήταν μια συζήτηση ανάμεσα σε δύο πολιτικούς. Επίσημα, να σας συγχαρώ γι' αυτό και να πω ότι ελπίζω πως η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή πορεία που ανήκε ανέκαθεν. Η Ελλάδα χάρισε πολλά δώρα στην ιστορία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των αιώνων, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το 1974 χάρισε και τη νίκη κατά της δικτατορίας και ο αγώνας αυτός έχει να επιδείξει πολλές θυσίες ανδρών και γυναικών πολλοί εκ αυτών ανήκαν στο δικό σας κόμμα και στο δικό μας. Η δική σας υποχρέωση ως Πρωθυπουργού είναι να παραμείνετε σε αυτό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πορείας και της διατήρησης της Δημοκρατίας στη χώρα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή