Το μήνυμα Τσίπρα σε Σουλτς και Ευρωπαϊκή Ενωση
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Του Ανδρέα Πετρόπουλου
Αυτό το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, εμπεριέχει την στρατηγική της νέας κυβέρνησης όπως την εξέφρασε μια μέρα νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του οικονομικού Επιτελείου Γιάννης Δραγασάκης: "Ούτε ρήξη, ούτε υποτέλεια και συνέχιση της καταστροφής".
Το μήνυμα του πρωθυπουργού όταν "έκλεισαν"οι πόρτες του Μαξίμου, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε τρία σκέλη:
1."Είμαστε πρώτιστα μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Με σχέδιο, πολιτική βούληση και την δύναμη μίας ισχυρής εντολής για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα που επέφερε η λιτότητα.
2. Το μείζον θέμα για ανορθωθεί η ελληνική οικονομία είναι το Χρέος. Πρέπει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους,
3. Στοχεύουμε σε μια «αμοιβαία επωφελή πολιτική με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλη την Ευρώπη».
Η αντεπίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην προχθεσινή επίθεση των αγορών που συνοδεύτηκε με κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα, είχε ξεκινήσει με την απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη: "Δεν θα συνεχίσουμε την πολιτική της καταστροφής. Το μνημόνιο που υπήρχε έχει λήξει. Το κλίμα που εισπράττουμε από την Ευρώπη είναι πολύ θετικό. Δεν μιλάμε για τσαμπουκάδες, αλλά για διάλογο". Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έκρυψε βέβαια και την ικανοποίησή του για τηλεφωνήματα υποστήριξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (και βέβαια τις αναφορές του για τερματισμό της λιτότητας) και άλλων ευρωπαίων ηγετών προς τον κ.Τσίπρα.
Ετσι την ώρα που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης όχι με την τρόϊκα, αλλά με την Ευρώπη, αποτελεί σχήμα οξύμωρο την ίδια στιγμή οι αγορές δήθεν εξ'ονόματός της να επιχειρούν να στραγγαλίσουν μια οικονομία μόνο και μόνο επειδή μια νέα κυβέρνηση δεν ταιριάζει ιδεολογικοπολιτικά με τις πεποιθήσεις της Γερμανικής Καγκελαρίας.
Σύμφωνα και με υψηλότατο στέλεχος της κυβέρνησης η κυβέρνηση έχει στα υπέρ της το σοβαρό επιχείρημα ότι όλες οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες της χώρας, από το μνημόνιο και μετά, τέθηκαν στο περιθώριο αδυνατώντας να εφαρμόσουν την καθ'υπόδειξη της τρόϊκας πολιτική, οδηγώντας ταυτόχρονα την οικονομία και την κοινωνία στον γκρεμό. Επομένως όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται τώρα ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακούς στόχους και δημοσιονομική ισορροπία.