Άρση του εμπάργκο και πρόσκληση Πούτιν σε Τσίπρα
ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ
Της Μαρίας Γιαχνάκη
Το γεγονός ότι το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποφάσισε επέκταση των κυρώσεων στη Ρωσία επειδή η Αθήνα τοποθετήθηκε υπέρ της Ρωσίας στη στάση που τηρούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, το Κρεμλίνο το «πιστώνει» στην Ελλάδα και τον νέο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως τονίζουν ρωσικές πηγές στο Newsbomb.
Σύντομα αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις πέρα από τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για την ικανοποίησή τους. Εξελίξεις που θα φέρουν την Ελλάδα ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά όχι απλά για την αποκατάσταση, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Αθήνας με το Κρεμλίνο.
Όσοι, βέβαια, πιστεύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν από την Κυριακή των εκλογών και μετά είναι βαθιά γελασμένοι. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο θέμα της αντιμετώπισης της Ρωσίας από την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αποτέλεσμα μια μακράς διαδρομής την οποία άρχισε να διανύει ο Αλέξης Τσίπρας πολύ καιρό πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός, δημιουργώντας έτσι μια στενή και πολλά υποσχόμενη σχέση με το Κρεμλίνο.
Είχε επισκεφθεί ο ίδιος δύο φορές την Μόσχα , ενώ ο κύριος Κοτζιάς με την κυρία Βαλαβάνη, η οποία τότε ήταν στην επιτροπή διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ταξίδεψαν τρεις φορές στην Ρωσική πρωτεύουσα.
Εκμεταλλεύθηκαν άριστα, λένε οι διπλωματικές πηγές στο Νewsbomb, το τεράστιο κενό που είχε δημιουργήσει ο πρώην πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Μέσα στην άγνοια κινδύνου που είχε ο Αντώνης Σαμαράς και τις συμφωνίες που είχε κάνει να μείνει μακριά από το Κρεμλίνο, άθελά του έστρωσε το χαλί στον Αλέξη Τσίπρα.
Υπάρχει μια καλή φόρμα επικοινωνίας πλέον ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα και με το Ρωσικό Ινστιτούτο στρατηγικής και μελετών.
Η Μόσχα είναι ενθουσιασμένη από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης με τη συμβιβαστική λύση που προέκυψε χθες (29/1) στις Βρυξέλλες ώστε να μην συμφωνηθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία παρά μόνο η επέκταση εκείνων που ήδη «τρέχουν» για έξι ακόμα μήνες.
Οι πρώτες αντιδράσεις και οι πρώτες ειδήσεις από τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχολίαζαν ότι τουλάχιστον η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αντιτάχθηκε και μάλιστα ανάγκασε και άλλες χώρες, αν και όχι τόσο φανερά, να συνταχθούν στη δική της στάση για το ρωσικό εμπάργκο.
Αυτή η σθεναρή αντίδραση της Ελλάδας ήταν και η αιτία που ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε μετά από διαβουλεύσεις στο Κρεμλίνο ότι αν η Αθήνα ζητήσει δανεισμό από την Ρωσία, τότε η Μόσχα θα εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο. Η Ρωσία ήταν καλά προετοιμασμένη γι' αυτήν την ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε ότι αυτό θα έβγαινε από επίσημα χείλη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Η είδηση αυτή έκανε πολλούς να παγώσουν και άλλους να χαρούν, αφού ήταν αποτέλεσμα της αλλαγής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης της Ελλάδας απέναντι στην Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, όπως άλλωστε τόνισε με νόημα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας έτσι ένα δυνατό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που μετά τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο ακούμε κάτι τέτοιο από πλέον επίσημα χείλη, από αυτά του υπουργού οικονομικών, ο οποίος έδωσε συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο. Το ερώτημα τώρα είναι αν μετά τα όσα συνέβησαν η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία θα εξομαλυνθεί.
Τα πράγματα σίγουρα δεν είναι τραγικά όσο ήταν το Δεκέμβριο στη Ρωσία αλλά ακόμα χρειάζεται δρόμο για να πατήσει στα πόδια της η χώρα, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις Ρώσων οικονομικών αναλυτών στο Νewsbomb, που παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Άλλωστε υπήρξαν και δηλώσεις σχετικές του Βλαντιμίρ Πούτιν την ίδια ώρα λέγοντας πως η κρίση στην οικονομία της Ρωσίας ήταν αναμενόμενη και πως προχωρούν σε όλα τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε να θεμελιωθεί η Ρωσική οικονομία. Ο Ρώσος πρόεδρος έριξε και πάλι τα καρφιά του λέγοντας πως οι πιέσεις που δέχεται το Ρωσικό νόμισμα με αφορμή την πτώση των τιμών του πετρελαίου, γίνονται εκ του πονηρού ουσιαστικά, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ωστόσο, φάνηκε για άλλη μια φορά να είναι ψύχραιμος λέγοντας πως και από αυτήν την οικονομική κρίση η Ρωσία θα βγει αλώβητη και πιο ισχυρή.
Οι Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι σίγουρα δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία, αλλά τονίζουν πως οικονομική κρίση είχε ξεσπάσει κατά το παρελθόν και στην Αμερική και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θεωρούν λογικό, μετά από 20 χρόνια να ξεσπάσει και στη Ρωσία μια οικονομική κρίση που όμως ελέγχεται.
Πλέον, στο Κρεμλίνο εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνουν το δικό τους μεγάλο βήμα καλής θέλησης ως προς την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, βάζοντας τέλος στο εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων και εξαιρώντας από αυτό μόνο την Ελλάδα. Αυτή θα είναι μια πρώτη κίνηση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος και την Αθήνα θα επιδιώξει να «αγκαλιάσει» και παράλληλα να στείλει ένα μήνυμα προς την Μέρκελ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να την κατασπαράξουν τα «κοράκια» του ΔΝΤ.
Το θέμα αυτό το χειρίζεται προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος και είναι ένα ατού προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά από το ζήτημα των αντί-κυρώσεων λόγω της κρίσης με την Ουκρανία.
Χθες βράδυ (29/1) ο Ουκρανός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ή αποδείξεις για εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από το State Department όταν ζητήθηκαν από τον εκπρόσωπό του αποδεικτικά στοιχεία για εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ξεκαθάρισε πως υπάρχουν μόνο πληροφορίες και καμία φωτογραφική ή άλλη απόδειξη.
Οι εξελίξεις, λοιπόν, θα πρέπει να αναμένονται ραγδαίες μετά την πρώτη ηχηρή παρουσία και μια άτυπη «νίκη» της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ε.Ε. Και ήδη, η Ρωσία ετοιμάζεται να επισημοποιήσει σύντομα το κάλεσμα Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν στη Μόσχα, ενώ υπάρχει κινητικότητα από Ρώσους επιχειρηματίες για ανανέωση προτάσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο των ρωσικών σιδηρόδρομων Βλαντιμίρ Γιακούνιν.
Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και τα τετ α τετ σε Αθήνα και Μόσχα με φόντο τη νέα σχέση Ελλάδας – Ρωσίας πληθαίνουν καθημερινά.