Τώρα τάζουν 20 δισ. στην Ελλάδα οι Γερμανοί
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να χορηγηθεί στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο βοήθειας μέχρι 20 δις ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να χορηγηθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα ένα νέο πακέτο βοήθειας από το ταμείο του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, σύμφωνα με προδημοσίευση από το περιοδικό Spiegel, την οποία μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το νέο πακέτο διάσωσης θα ανέρχεται στα 20 δις ευρώ. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες γερμανοί ειδικοί κοστολογούσαν ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο διάσωσης "μόλις" στα 10 δις ευρώ. Εν τω μεταξύ όμως τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν μείωση ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν μείνει στάσιμες.
Βασική προϋπόθεση για την παροχή ενός νέου πακέτου βοήθειας είναι να αποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όρους για μεταρρυθμίσεις αλλά και "ένα είδος εποπτείας από την τρόικα των χρηματοδοτών, δηλαδή την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Λίγη ώρα μετά, πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα πακέτο στήριξης ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων.
«Κάτι τέτοιο δεν είναι καν στην ημερήσια διάταξη» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και χαρακτήρισε «καθαρή εικασία» το δημοσίευμα.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απορρίπτει το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, εντούτοις τάσσεται υπέρ νέων διευκολύνσεων. «Υπέρ ενός κουρέματος δεν υπάρχει προς το παρόν πλειοψηφία», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς στο Spiegel. O κ. Σουλτς τάσσεται επίσης υπέρ μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων.
«Για την ώρα ισχύει ότι η τελευταία εξοφλητική δόση αναμένεται το 2057. Το αν αυτό το γεγονός αναβληθεί για μια δεκαετία δεν κάνει στην πραγματικότητα καμία μεγάλη διαφορά. Το σημαντικότερο είναι η Ελλάδα να έρθει σε εκείνη τη θέση, όπου θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της», αναφέρει ο Μ. Σουλτς.
Πηγή: Deutsche Welle