Ρωσικά ΜΜΕ: Στην Ελλάδα ασκήθηκε «πρωτοφανής πίεση»

Η Ελλάδα χρειάστηκε να αντέξει όχι μόνο κάποια πίεση αλλά «της έστριψαν το χέρι λόγω της θέσης της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι από την Αθήνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Ρωσικά ΜΜΕ: Στην Ελλάδα ασκήθηκε «πρωτοφανής πίεση»
5'

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η Αθήνα κατόρθωσε να μην επιτρέψει την επιβολή ενός νέου κύματος κυρώσεων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει ένας διάλογος με τη Ρωσία» και όπως σημειώνεται «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας άρχισαν ευθέως να συνδέουν το ζήτημα των χρεών της με τη θέση της για τη Ρωσία».

Όπως επισημαίνει ο συνομιλητής του ρωσικού πρακτορείου η νέα Σύνοδος των ΥΠΕΞ, που συγκαλείται στις 9 Φεβρουαρίου, δεν ήταν προγραμματισμένη πριν «και όπως εκτιμούμε θα ασκηθεί εκ νέου πίεση».

«Η Ελλάδα άνοιξε την πόρτα στην εποικοδομητική συζήτηση της πολιτικής της ΕΕ ως προς τη Ρωσία και την ουκρανική κρίση. Μάλιστα η Ελλάδα τηρεί με αυστηρότητα και ορισμένες αρχές, όπως για παράδειγμα το τεκμήριο της αθωότητος. Μέτρα πρέπει να ληφθούν μόνον μετά την ολόπλευρη διερεύνηση των όσων έχουν γίνει στην Ουκρανία. Αυτός είναι απλός πραγματισμός, διότι απώλειες από τις κυρώσεις υφίστανται όχι μόνο οι Ρώσοι, αλλά και οι χώρες της ΕΕ», ανέφεραν στο ΡΙΑ-Νόβοστι οι διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο και κατέληξαν στην εκτίμηση ότι «το βασικό είναι ότι κατέστη δυνατό να μην επιτραπεί ένα τρίτο κύμα κυρώσεων, ότι δεν πέρασε η γραμμή των γερακιών στην ΕΕ» και ότι το Μάρτιο θα συζητηθεί το ζήτημα της ανανέωσης ή όχι των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν ένα χρόνο πριν.
Οι πηγές του ΡΙΑ-Νόβοστι κατονόμασαν την Αγγλία ως εκείνη τη χώρα, η οποία «απείλησε να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο και να μπλοκάρει τις αποφάσεις, εάν δεν εγκριθεί η επιβολή νέου κύματος κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Αυτή ήταν, κατά τον ανταποκριτή του πρακτορείου Γκενάντι Μέλνικ, «μία από τις χώρες», η οποία απείλησε με άσκηση βέτο, όταν σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά η ελληνική πλευρά ζήτησε να αφαιρεθεί η φράση για νέες κυρώσεις, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ημίωρη διαβούλευση για το θέμα.
Πολλά ρωσικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι μπορεί η Αθήνα να μην απέτρεψε τη συνέχιση των κυρώσεων, που είναι σήμερα σε ισχύ, όμως εμπόδισαν την επιβολή νέων.
Από τη στιγμή «της πολιτικής ανανέωσης είναι προφανές ότι από την Αθήνα εκπέμπεται σωφροσύνη», αναφέρει ο διεθνολόγος αναλυτής Μιχαήλ Σέινκμαν με σχόλιό του στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Στην ίδια έρευνα ο υφηγητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας Αλεξάντρ Τεβντόι-Μπουρμούλι περιέγραψε την υπόθεση «πρωτίστως ως μια άποψη για παζάρεμα», θυμίζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση της Αθήνας, επεσήμανε πάντως ότι «το ελληνικό καρύδι αποδείχθηκε σκληρό για τα δόντια κάποιων», καθώς «ο επικεφαλής του ελληνικού ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς με το εγκάρδιο χαμόγελό του τώρα θα εμφανίζεται στους νυχτερινούς εφιάλτες τους».

Την ίδια ώρα, αναφορά στη Σύνοδο της ΕΕ για τη Ρωσία-Ουκρανία κάνουν και δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, στα οποία διατυπώνονται απόψεις για τη θέση της Ελλάδας.

Σε άρθρο στη Wall Street Journal υποστηρίζεται ότι «η Αθήνα προσπαθεί να ανανεώσει το παλιό της "ρομάντζο" με τη Ρωσία» και πως «η Ελλάδα παραδίδεται σε ένα ρωσόφιλο αίσθημα με πολλούς και επικίνδυνους νέους τρόπους».

Όπως σημειώνεται, «οποιοσδήποτε θα πίστευε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επικεντρωνόταν άμεσα στη σχεδόν χρεοκοπημένη της οικονομία και θα έπαυε να έμπαινε σε διαδικασία ανταγωνισμού με τους Ευρωπαίους εταίρους της, κάνει λάθος. Αντιθέτως, μία από τις πρώτες κινήσεις της ήταν να σπάσει την κοινή γραμμή της ΕΕ ως προς τις παραβάσεις και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία».

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη New York Times γίνεται λόγος «για αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια στην πολιτική κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας αμέσως μετά την εκλογή μιας "ακροαριστερής κυβέρνησης" στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα», όπως επισημαίνεται, «τελικά, ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική της ΕΕ για το ζήτημα».

Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, προβάλλεται διευκρινιστική τοποθέτηση-δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι «η στάση της Ελλάδας παρεξηγήθηκε, η χώρα μας δεν τάσσεται απαραίτητα ενάντια στις κυρώσεις για τη Ρωσία. Το σημείο εκείνο για το οποίο υπάρχει αντίθεση, είναι οι αναφορές περί ομόφωνης απόφασης επί του ζητήματος, τη στιγμή που δεν υπήρξε διαβούλευση με την Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ότι «η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή για να αποτραπεί ένα ρήγμα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας».

Σε ανταπόκριση από το Λονδίνο στην Washington Post εκτιμάται ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρώπης με την επιθυμία της για πιο ήπια στάση έναντι της Ρωσίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για διασπορά φόβου δημιουργίας ενός προπυργίου της Ρωσίας στη γηραιά ήπειρο».

Επίσης, ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρονται στη δήλωση του Ρώσου υπουργού Οικονομικών για την Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC σημειώνεται ότι ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε στο CNBC ότι «η Ρωσία θα εξέταζε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα». Όπως σημειώνεται, «οι δηλώσεις έγιναν δυο ημέρες αφού η νέα ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε αντιρρήσεις για το θέμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή