ΔΝΤ: Αν τηλεφωνήσει ο Τσίπρας, η Λαγκάρντ θα απαντήσει
Στο Ταμείο δεν εκφράζονται ούτε δημόσια, ούτε υπό καθεστώς ανωνυμίας για την κατάσταση στην Ελλάδα και δόθηκε γραμμή για σιγή ασυρμάτου, καθώς επέλεξαν να μην αποτελέσουν σημείο τριβής ή νέας κρίσης. Η στάση αυτή, χαρακτηρίζεται «σοφή» διότι οι σχέσεις της Αθήνας και των Βρυξελλών βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, το ΔΝΤ και η Αθήνα δεν είχαν καμία επαφή, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή της Ουάσιγκτον. Παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου άφησε να εννοηθεί στην ενημέρωση ότι ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα θα έκανε το πρώτο βήμα, εν τούτοις δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση ότι αυτό έγινε, μία εξέλιξη που δημιούργησε απορίες.
Πάντως, πριν από το δημόσιο καυγά του με τον πρόεδρο του Eurogroup, και τη συνέντευξη του στην εφημερίδα New York Times, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη χαρακτηρίστηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα «σοβαρές». Αυτό που βασικά ειπώθηκε είναι ότι ο Ελληνας υπουργός έδειχνε διάθεση για συνεννόηση, καθώς δόθηκε μεγάλη σημασία στη διαβεβαίωσή του ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες».
Την ίδια στιγμή δεν έχουν πρόβλημα να δημοσιοποιήσουν τις σκέψεις τους για τις πρώτες ενέργειες και πράξεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι «έχουν αιφνιδιασθεί στο ΔΝΤ από την ταχύτητα με την οποία άρχισε το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας». Όπως είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος στη τελευταία ενημέρωση του ΔΝΤ οι αλλαγές που επιθυμεί να κάνει η κυβέρνηση «θα έπρεπε να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις» για την επόμενη ημέρα του προγράμματος.
Οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη, και τους «εντυπωσιάζει» η φρασεολογία της νέας κυβέρνησης. Επίσης θεωρούν ότι η παροχολογία των υπουργών εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό και την εφαρμογή του προγράμματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «ΕτΚ», πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη δήλωση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έθεσε τους όρους και τα όρια του Ταμείου αναφορικά με το Πρόγραμμα. Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα και προσβλέπει στις συζητήσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε ως πρόσκληση για διάλογο, αλλά περιείχε και μήνυμα ότι η κ. Λαγκάρντ αναμένει τον κ. Τσίπρα να κάνει το επόμενο βήμα. Αλλωστε, και να αποφασίσει το Ταμείο να αποστείλει τα μέλη της Αποστολής στην Αθήνα, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι της στιγμής, απαιτείται η συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης.
Η γενική διευθύντρια είναι έτοιμη να συνομιλήσει και η ίδια με τον κ. Τσίπρα αν της τηλεφωνήσει, διότι –εκτός όλων των άλλων- η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΔΝΤ και η κ. Λαγκάρντ συνομιλεί με όλους τους πρωθυπουργούς των χωρών-μελών χωρίς κανένα απολύτως αποκλεισμό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «ΕτΚ» το Ταμείο δεν θα δεχθεί να επαναρχίσει τις συνομιλίες με την Αθήνα σε νέα βάση, διότι ήδη έχει Πρόγραμμα με την Ελλάδα, αλλά και δανεικά εφόσον τα χρειαστεί η ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζουν δε ότι το Μνημόνιο υπεγράφη με το ελληνικό κράτος και ζητούν να γίνει σεβαστό και από τη σημερινή κυβέρνηση.
Στο ΔΝΤ έχουν επεξεργαστεί από τον περασμένο Οκτώβριο το σενάριο για διακοπή του Προγράμματος, όταν το είχε ζητήσει δημόσια ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ετσι, στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας στείλει επιστολή για τερματισμό του Προγράμματος, το Ταμείο είναι έτοιμο να υλοποιήσει το ελληνικό αίτημα.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λαγκάρντ είχε τονίσει στον κ. Χαρδούβελη, τον περασμένο Οκτώβριο, ότι το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από μια χώρα μόνο του αλλά αποχωρεί όταν του το ζητούν με τον ίδιο τρόπο που το καλούν να επέμβει σε μια χώρα. Και για την προσφυγή στο Ταμείο και για τη διακοπή του Προγράμματος απαιτείται μόνο μία επιστολή.
Πηγή: mignatiou.com