Όλα τα μάτια στραμμένα στην Ελλάδα!

Παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται από κέντρα και παράκεντρα περί επικίνδυνης και επιθετικής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών το σίγουρο είναι ένα: για πρώτη φορά μετά την είσοδο της χώρας στην ύφεση, ολόκληρη η υφήλιος ασχολείται με το ελληνικό πρόβλημα.

Του Κώστα Τσιτούνα

Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ έχει αλλάξει και οι ξένοι παράγοντες έχουν αντιληφθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί τη στείρα ρήξη, αλλά ακολουθεί τον δρόμο της σκληρής διαπραγμάτευσης προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις αγορές πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα της τρόικας που έβαλε τη χώρα σε υφεσιακό κύκλο και βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν από το Μαξίμου η σκληρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών, έφερε αποτελέσματα.

Οι δηλώσεις του Μπάρακ Ομπάμα, των Αμερικανών υπουργών και των αξιωματούχων της Ε.Ε. φανερώνουν ότι κανείς – παρά τα όσα λέγονται - δεν επιθυμεί την πλήρη ρήξη, ούτε βεβαίως την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην Ινδία όπου βρέθηκε πρόσφατα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει «αν συμφωνεί με τη δήλωση του νέου Έλληνα πρωθυπουργού ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: «Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική. Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογηθούν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα.

Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει.

Γενικώς, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, αλλά αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις την δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ουδέποτε παρενέβη με δήλωση στήριξης στο ελληνικό πρόβλημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ φαίνεται να είναι θετικός στην κατάργηση της τρόικας αν και εφόσον η Ελλάδα συμφωνήσει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του Βερολίνου, ενώ στα ρεπορτάζ των γερμανικών εφημερίδων ο κ. Γιούνκερ συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όχι όμως με το κούρεμα του χρέους. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για έκτακτο σχέδιο Γιούνκερ για στήριξη της Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι με αντάλλαγμα δομικές μεταρρυθμίσεις.

«ΑΛΛΟ ΡΗΞΗ, ΑΛΛΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ» - ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ

Όπως σημειώνουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, είναι λογικό στην έναρξη μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά να διατυπώνει τις θέσεις της που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης.

Από εκεί και πέρα υπογραμμίζουν τα ακόλουθα:

- Υπάρχει η δήλωση-διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις , είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη»,

- Υπάρχει η τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι-Τσίπρα από την οποία συνάγεται ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι «και οι δύο πλευρές έχουν ως θέση την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης»,

- Υπάρχει η διαβεβαίωση του κ. Ντάισεμπλουμ ότι «δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση». Ο κ. Νταϊσελμπλουμ, μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Telegraph «χαιρετίζει» τη δήλωση Τσίπρα στο Bloomberg, τονίζοντας για την συνάντηση της Αθήνας ότι «είχα εποικοδομητικές συνομιλίες με την νέα ελληνική κυβέρνηση»,

-Υπάρχει η δήλωση του Ιταλού υφυπουργού Σάντρο Γκότζι ότι «είμαστε πιστωτές της Ελλάδας αλλά δεν θέλουμε να την εξαντλήσουμε, θα ακούσουμε τον Τσίπρα.» Ο κ. Γκότζι τόνισε ότι «θα ήταν λάθος να πούμε στους Έλληνες ότι οι πρόσφατες εκλογές ήταν μία παρένθεση, αλλά τώρα θα πρέπει να ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος που αποφασίσθηκε πριν», ενώ επεσήμανε ότι «η αλλαγή που επιτελέστηκε στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα σημαντική».

-Υπάρχει ο ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ο οποίος μετά τη συνάντηση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη τόνισε: «Ο διάλογος έχει ξεκινήσει και οι Έλληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα, η Ευρώπη θα ξαναβρεί την Ελλάδα».

- Υπάρχει η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, με τον Γιάνη Βαρουφάκη στον οποίο διεμήνυσε ότι «μαζί θα επιλύσουμε την κρίση».

-Υπάρχει η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου κ. Έρνεστ. Συγκεκριμένα ο κ. Έρνεστ δήλωσε ότι: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές ανάμεσά τους και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».

Αυτό που αναζητά η Ελλάδα είναι ένα «νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη», κάτι που ξεκαθάρισε ο Γ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Σαπέν, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα απέτυχε και εξηγώντας ότι στόχος είναι να καθίσουν με τον Β. Σόιμπλε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού έχοντας απέναντί τους τα κοινά προβλήματα της Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του τόσο με τον Γιούνκερ, όσο και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τους οποίους θα συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις