Συνάντηση με Τσίπρα-Βαρουφάκη επιδιώκει το Βερολίνο
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Η γερμανική πλευρά επιμένει, ωστόσο, μέσω των δηλώσεων της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Μ. Βιρτς στη διατήρηση του θεσμού της τρόικας, διευκρινίζοντας ότι προϋποθέτει αλλαγή των συμφωνιών ενώ σημειώνει ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει την αναθεώρηση των συμφωνιών.
Ειδικότερα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαριάνε Βιρτς, δήλωσε σήμερα (2/2/1982) «ο Αλέξης Τσίπρας είναι καλοδεχούμενος στο Βερολίνο». Μέχρι τώρα, όμως, δεν του έχει αποσταλεί πρόσκληση από την καγκελαρία και από ό,τι φαίνεται η πρώτη συνάντηση της καγκελάριου με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα γίνει στις 12 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Πιο γρήγορος στις προσκλήσεις ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ανταλλάξει ήδη φαξ με τον Γ. Βαρουφάκη με θέμα μια πιθανή συνάντησή τους στο Βερολίνο.
«Αυτό θα μπορούσε να γίνει και εντός της εβδομάδας» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε.
Το πρόβλημα είναι μόνο ότι η ατζέντα του κ. Σόιμπλε είναι τις επόμενες ημέρες πολύ βεβαρημένη.
Ωστόσο, τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση του θεσμού της τρόικας.
«Η ύπαρξη της τρόικας είναι κατοχυρωμένη στο καταστατικό των δύο ταμείων Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του EFSF και ESM» πρόσθεσε η κ. Κότε. Τυχόν κατάργησή της – που δεν είναι επιθυμητή από το Βερολίνο- προϋποθέτει αλλαγή των συμφωνιών και την έγκριση της αλλαγής από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ίδια παραδέχθηκε ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει την αναθεώρηση των συμφωνιών. «Το τι θα προκύψει από τις σχετικές διαπραγματεύσεις, θα το δούμε» είπε.
Εκείνο που επείγει πάντως, πρόσθεσε η κ. Κότε, είναι να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους ένα συνεκτικό οικονομικό πρόγραμμα. Πάνω σε αυτό μπορούν να γίνουν κατόπιν συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις.