Από τις σφαλιάρες και τις καρπαζιές, στο «χαστούκι» προς το Eurogroup

Από το χαστούκι Γιούνκερ στον Στουρνάρα και την κατακεφαλιά στον Βενιζέλο, περάσαμε στην εποχή που η Ελλάδα υψώνει το ανάστημα της και με την ήρεμη δύναμη του Γιάννη Βαρουφάκη αλλάζει τα δεδομένα.
Από τις σφαλιάρες και τις καρπαζιές, στο «χαστούκι» προς το Eurogroup
2'

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Δεν θέλουμε άλλες σφαλιάρες και κατακεφαλιές, τώρα παλεύουμε ισότιμα με τη δυναμική που καταπλάκωναν κι έκρυβαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της ντροπής. Αυτό έδειξε με τη στάση του ο Γιάννης Βαρουφάκης, που ως υπουργός Οικονομικών έδωσε στον Ντάισελμπλουμ να καταλάβει, ότι εδώ πια δεν κάνουμε πλακίτσες με χαστούκια και πειράγματα.

Ήταν Ιούλιος του 2011, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης είδε τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και άρχισε τα πειράγματα. Λίγα λεπτά πριν αρχίσει η Σύνοδος σήκωσε τον χάρτινο φάκελο που κρατούσε στα χέρια και χτύπησε στο κεφάλι τον τότε υπουργό Οικονομικών. Μπορεί να χαμογελούσε εκείνη τη στιγμή, αλλά η κίνησή του ήταν πραγματικά σημαδιακή.

Ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2012, και πάλι ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλον Γιούνκερ εμφανίζεται διαχυτικός και με τον Γιάννη Στουρνάρα, τότε υπουργό Οικονομικών και όταν τον βλέπει του δίνει ένα χαστούκι στο μάγουλο.

Διαχυτικός και καθόλου τυπικός είχε εμφανιστεί ο πρόεδρος του Eurogroup, γενικά στις επαφές του τότε, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά με τον Στουρνάρα το παράκανε μπροστά στις κάμερες.

Φαίνεται ότι ο Γιούνκερ δεν χτυπάει τυχαία ούτε τυχαίους. Ακόμη και τα πειράγματά του έχουν κάποια σημασία.

Ίσως να μην έβαζε ποτέ το μυαλό του, ότι λίγα χρόνια αργότερα ένας άλλος Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θα ενέπνεε κανέναν από το Eurogroup να προβεί σε τέτοιου είδους χαρούλες, αλλά αντιθέτως ο ίδιος θα αφόπλιζε τον επικεφαλής του Eurogroup, που όχι μόνο δεν τόλμησε να χαριτολογήσει, αλλά το έβαλε και στα πόδια πριν ακόμη χαιρετίσει τον Γιάννη Βαρουφάκη. Αυτόν που αντί να τρώει χαστούκια και φακέλους στο κεφάλι είπε όχι στους δανειστές με μια φυσικότητα που τους εξόργισε. Αυτό ήταν ένα πραγματικό χαστούκι αυτή τη φορά προς το Eurogroup.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή