Διεθνή ΜΜΕ: Βαθαίνει το ρήγμα Ελλάδας - Γερμανίας

Χάσμα ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Αθήνα διαπιστώνει ο διεθνής Τύπος μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, με τα δημοσιεύματα να υπογραμμίζουν ότι δεν κατάφεραν καν να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν».

Διεθνή ΜΜΕ: Βαθαίνει το ρήγμα Ελλάδας - Γερμανίας
6'

«Το ρήγμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας βαθαίνει» γράφουν οι Financial Times, που επικεντρώνονται στις διαφωνίες που έγιναν εμφανείς κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η γερμανική Zeit που τονίζει: «Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς υποστήριξη, λέει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. Μετά τη συνάντηση με τον Σόιμπλε είναι σαφές: παραμένουν πολλές διαφωνίες».

Ανάλογη ερμηνεία δίνει και το Spiegel, που αναφέρει ότι «ο Βαρουφάκης και ο Σόιμπλε ήταν διπλωμάτες και ευγενικοί, αλλά ο καθένας επέμενε στις δικές του τοποθετήσεις».

Καλή διάθεση, τουλάχιστον, αναγνωρίζει η Sueddeutsche Zeitung, που γράφει σε δημοσίευμά της ότι «από άποψη περιεχομένου υπήρχαν διαφωνίες, ωστόσο το ύφος ήταν ιδιαιτέρως φιλικό» και χαρακτηρίζει Ελλάδα και Γερμανία ως «τους αντίθετους πόλους στη συζήτηση για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα».

Ως απολύτως αρνητική βλέπει τη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η Frankfurter Allgemeine που γράφει: «Ο Σόιμπλε αρνείται στον Βαρουφάκη. Το ύφος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ήταν φιλικό. Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στέλνει τον Ελληνα συνάδελφό του στο σπίτι χωρίς παραχωρήσεις μετά την πρώτη τους συνάντηση».

Ακόμη σημειώνει ότι «όταν ο Βαρουφάκης προσπάθησε να συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα με εκείνη της Γερμανίας μετά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, το πρόσωπο του Σόιμπλε πέτρωσε», όπως αναφέρει το Έθνος.

Το βρετανικό δίκτυο BBC, από την άλλη, εστιάζει στην αναφορά του κ. Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στον ναζισμό. Οπως γράφει το δημοσίευμα, ο κ. Βαρουφάκης «συνέκρινε τα δεινά της Ελλάδας με τον πόλεμο της Γερμανίας».

Μετά την τολμηρή σύγκριση που πραγματοποίησε ο κ. Βαρουφάκης, το BBC εκτιμά ότι ενδέχεται να πήρε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ο κ. Σόιμπλε. Στον σκεπτικισμό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αναφέρεται η γαλλική Le Figaro. «Το Βερολίνο εκφράζει τον σκεπτικισμό του για τα νέα μέτρα της Αθήνας», γράφει η εφημερίδα.

Η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της, εκτιμά ότι η Γερμανία απέρριψε το ελληνικό αίτημα για συμφωνία-γέφυρα. Η ελληνική πλευρά ζητά ένα περιθώριο τριών μηνών για να διαπραγματευτεί νέους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο όπως αναφέρει η WSJ φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά στις ίδιες πολιτικές που διαμόρφωσαν το πρόγραμμα το 2010.

Σε άλλο δημοσίευμα-άρθρο στην ίδια αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται ότι «παρά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπαναχωρήσει στις προσπάθειές του για κούρεμα του χρέους. Σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να παίξει ένα πιο μακρόχρονο παιχνίδι».

Σύμφωνα με το άρθρο, «η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι χωρίς ισχυρά επιχειρήματα. Ούτε η ίδια, ούτε οι συνέταιροί της στην ευρωζώνη θέλουν να βγει η χώρα και να υποστεί τις άμεσες δραματικές συνέπειες μια εξόδου, όταν μάλιστα οι Έλληνες έχουν ήδη υποστεί μια ύφεση αντίστοιχη με την παγκόσμια οικονομική ύφεση του1929, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο και το ένα τέταρτο του πληθυσμού της είναι άνεργο».

Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Dan Davies, «το χρέος της Ελλάδας, που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, είναι αδύνατο να αποπληρωθεί και αυτό το ξέρουν όλοι. Το θέμα είναι πότε και πως το χρέος αυτό θα ρυθμιστεί». Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι ως πρόταση «είναι να κάνει η ελληνική κυβέρνηση ένα βήμα πίσω, από τις προεκλογικές της εξαγγελίες για κούρεμα του χρέους και να αντιπροτείνει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο μεταξύ, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ επιτρέπει στους Γερμανούς πολιτικούς να χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι αν και έχουν χάσει στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, δεν έχουν ενδώσει στις απαιτήσεις για δημοσιονομική λιτότητα στην ευρωζώνη».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «αν όλες οι πλευρές "παίξουν" το πολιτικό παιχνίδι με τα καλύτερα πλεονεκτήματά τους, η ΕΚΤ θα έχει μια συμφωνία για την Ελλάδα και θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ με σφιχτό λουρί. Έτσι η Ελλάδα θα πετύχει τη μερική χαλάρωση των όρων του μνημονίου και η Γερμανία θα μπορεί να αισθάνεται ότι κέρδισε μια σημαντική αντιπαράθεση».

Δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στις προοπτικές που υπάρχουν για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του. «Αν συμφωνηθεί το "πρόγραμμα γέφυρα"», όπως σημειώνεται, «αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει η ΕΚΤ τη θέση της για την αποδοχή ως εγγυήσεων των ελληνικών ομολόγων, θα δώσει όμως στους πολιτικούς χρόνο για να βρουν μια μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα. Αν στο επερχόμενο Eurogroup συμφωνηθεί το "πρόγραμμα γέφυρα", θα υπάρξουν μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Με τον Βαρουφάκη σήμερα να λέει ότι δεν συμφώνησε ούτε στο να διαφωνεί με τον Σόιμπλε, ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας θα είναι μακρύς».

Τέλος, τονίζεται ότι «αν υπάρξει παντελής αποτυχία των διαπραγματεύσεων, το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να υιοθετήσει την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν χρεοκοπήσει λόγω της κατοχής και έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα».

Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC δημοσιεύεται ανταπόκριση από το Βερολίνο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες με τίτλο: «Η ελληνική γοητεία ξεφούσκωσε στο Βερολίνο» σημειώνοντας ότι «δέκα μόλις ημέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, οι αναλυτές περιμένουν ότι θα επέλθει συμβιβασμός, ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη». Όπως επισημαίνεται, «αν και κανείς δεν περίμενε ότι ο κ. Βαρουφάκης θα έπειθε τον λ. Σόιμπλε να ενδώσει στο κούρεμα του χρέους και στο πρόγραμμα λιτότητας, υπήρχαν λίγα μόνο σημάδια ότι θα υπάρξει πρόοδος σύντομα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του «συμφώνησαν ότι διαφωνούν» και ότι «ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας δεν ήταν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Δήλωσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Όμως δεν συμφωνούμε στο τι πρέπει να κάνουμε τώρα, παρά την έντονη και ανοιχτή συζήτηση».

Σύμφωνα με τον Gary Jenkins της LNG Capital, «μια συμβιβαστική λύση εξακολουθεί να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «το λεγόμενο Grexit μπορεί να συμβεί από ατύχημα» και «για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη, οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να μετριάσουν τις θέσεις τους».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή