Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Λιτότητα στα υπουργεία

Προγραμματικές δηλώσεις με ορίζοντα τετραετίας αναμένεται να εξαγγείλει την ερχόμενη Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα θα δώσει αυστηρές εντολές για περιορισμό των δαπανών στα υπουργεία και στις σπατάλες του κράτους.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Λιτότητα στα υπουργεία
3'

ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ

Ο πρωθυπουργός κινείται στη λογική ότι «πρώτοι εμείς πρέπει να δείξουμε στον λαό ότι αλλάζουμε». Γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι πρώτα τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να δώσουν δείγματα γραφής στην κοινωνία, ιδίως τώρα που οι «εκβιασμοί και οι πιέσεις από συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού εντείνονται».
Στο κυβερνητικό και στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται πυρετωδώς για να καταρτίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις οι οποίες πρέπει να ικανοποιούν τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και από την άλλη μεριά δεν πρέπει να διαρρήξουν τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι επίσημες εξαγγελίες οι οποίες θα γίνουν γνωστές την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου του 2015 και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα κινούνται σε επίπεδο τετραετίας. Για κάποιες από τις εξαγγελίες θα υπάρχουν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ιδιαίτερα για αυτές που θα δώσουν μια πρώτη «ανάσα» στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ρύθμιση των χρεών οφειλετών δημοσίου ή ταμείων ανάλογα με τις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των μικρομεσαίων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς και στην πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση αφού θα πρέπει να τρέξει το δικό της πρόγραμμα διακυβέρνησης και παράλληλα να κλείσει με τους δανειστές μια ενδιάμεση συμφωνία – γέφυρα όπως την έχει αποκαλέσει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Για το σκοπό αυτό οι επιτελείς της κυβέρνησης αναζητούν και συμμαχίες εκτός ευρωζώνης, κυρίως με τις ΗΠΑ και την Ρωσία.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Αθήνα βρίσκεται ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος χθες (5/2/2015) συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένες επαφές με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Γιώργο Σταθάκη.

Την ίδια ώρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Μόσχα όποτε θέλει, ενώ τον κάλεσε και στις 9 Μαΐου στη γιορτή της νίκης κατά του φασισμού.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να πείσει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ότι το πρόγραμμα της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει ο ίδιος την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας και την ανάδειξη της γεωστρατηγικής της θέσης.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι αυτό που επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε δημόσιες δηλώσεις του, ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Η συμφωνία αυτή, εξήγησε, θα αφορά στο πρόγραμμα «γέφυρα» που σε τρεις μήνες θα οδηγήσει σε νέα συμφωνία με τους πιστωτές, χωρίς τρόικα και βασισμένη στην ανάπτυξη. Μετά την 1η Ιουλίου, σημείωσε, δεν θα υπάρχει ανάγκη προγράμματος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή